Рада Україна — НАТО — дуже практичний орган, покликаний розв’язувати два ключові питання, — Рейтерович

Засідання Ради Україна — НАТО. Фото: nato.int

Багато хто недооцінив новий формат перемовин на саміті НАТО, а саме створення Ради Україна — НАТО. Змінилася і позиція генерального секретаря Єнса Столтенберга. Так сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ політолог Ігор Рейтерович прокоментував перші результати саміту НАТО у Вільнюсі.

За його словами, є багато дуже успішних заяв і актуальних рішень для України.

“Я думаю, що ми ще не все почули. Багато було вже заяв щодо додаткових пакетів військово-технічної підтримки нашої країни, що теж для нас надзвичайно актуально і важливо. Зрозуміло, що по політичній частині якісь питання або якась недомовленість залишилася. Вона має як об’єктивні, так і суб’єктивні причини, і президент сьогодні досить чітко їх озвучив, що ми не діти, не наївні, і розуміємо, що доки триває війна, говорити про якусь реальну інтеграцію до Альянсу досить складно, бо, по-перше, сам фактор війни. Другий момент — не було відповідних прецедентів, які б дозволили НАТО займатися прийманням країни, яка перебуває в стані широкомасштабної війни з агресивним сусідом, який до того ж ще й володіє найбільшим ядерним потенціалом у світі, станом на сьогодні”, — сказав Рейтерович.

Тож у цьому контексті, зауважив політолог, затверджене главами держав та урядів країн НАТО комюніке дещо розчарувало в тому плані, що там не було чітких вказівок часу інтеграції України.

“З іншого боку, те, що не буде Плану дій щодо членства (ПДЧ), скорочено, по суті, процедуру приймання, те, що створено Раду Україна — НАТО, — це насправді дуже важливий момент, йому незаслужено мало приділяли увагу напередодні саміту. Сподіваюся, що після її засідання, проведення, приділятимуть набагато більше уваги, тому що це дуже практичний орган, який покликаний буде розв’язувати два ключові питання. Перше — оперативна допомога Україні в контексті, насамперед відбиття російської військової агресії. З іншого боку, у форматі цієї Ради розв’язуватимуться питання щодо виконання Україною тих зобов’язань, які ми маємо виконати до того часу, як почнемо процедуру офіційного вступу до Альянсу”, — розповів він.

За інформацією Рейтеровича, там є певний перелік питань, які Україні необхідно розв’язати. Вони мають як політичний, економічний, так і суто військовий характер.

“Тому дуже важливо сьогодні отримати чіткий перелік того, про що йтиметься, і вже, відштовхуючись від цього, дивитись з упевненістю в майбутнє і готуватись вже до процесу безпосередньо інтеграції в Альянс”, — резюмував політолог.

Читайте також: Найкраща гарантія для України та українців — бути в НАТО, — Зеленський на саміті у Вільнюсі

Нагадаємо, країни G7 (“Великої сімки”) погодили спільну декларацію. В ній ідеться про довгострокову безпекову та економічну підтримку, яку вони планують надати Україні.

Прямий ефір