Другий день саміту НАТО буде об’ємнішим, а переговори жорсткішими, — Подоляк

Михайло Подоляк. Скриншот: uatv.ua

Другий день саміту НАТО буде більш об’ємним, а переговори перейдуть в іншу фазу і можуть бути жорсткішими. Про це заявив сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ антикризовий радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Для України юридична дорога до Альянсу без ПДЧ буде простішою. Все це достатньо символізує, що НАТО в повному обсязі підтримує Україну, передає необхідні пакети допомоги, розписав для себе стратегію підтримки України, виносить РФ як ключового супротивника та відмовляється від тісної співпраці з нею, що була з 1997 року”, — додав Подоляк.

Спікер також пояснив, якими є умови для вступу України до НАТО.

“Умови стандартні, вони мають точно наголосити, що Україна з погляду державного сервісу не відрізняється від сучасних демократичних держав, що належать до євроатлантичної цивілізації. Це антикорупція насамперед, ми дійсно розуміємо, що корупційний індекс у нас іноді зашкалює, і під час війни те саме, і з цим треба працювати. Друга складова — трансформація систем справедливості — правоохоронна, судова системи. Президент уже робить конкретні кроки з цих напрямів. Також потрібно провести трансформацію економіки — вона має стати конкурентнішою і синхронізованішою з економікою Європи. І окрім цього — продовження реформи армії”, — пояснив Подоляк.

Він наголосив, що в історичній дистанції Україна біжить дуже швидко. А РФ більше не є членом цивілізованої спільноти, хоч і окремі держави цього не розуміють.

Подоляк також заявив, що війна не триватиме вічно, адже ініціативу сьогодні має Україну. Також він пояснив, що Україні дасть робота Ради Україна — НАТО і якими будуть рішення в межах цього органу.

Читайте також: Виступ президента Зеленського у Вільнюсі слухали 10 тис. осіб — повний текст і кадри (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, історичною і вирішальною ще до початку назвали найважливішу для України міжнародну зустріч року — саміт НАТО у Вільнюсі. Київ очікує на доленосні рішення. Україна наполягає: на саміті потрібно зафіксувати не тільки той факт, що одного дня вона буде в НАТО, і визначитися з термінами, важливо узгодити й подробиці процедури вступу. Вона має бути прискореною за прикладом Фінляндії.

Прямий ефір