За іноземцями в Росії стежить таємний департамент ФСБ — подробиці журналістського розслідування (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Департамент контррозвідувальних операцій ФСБ доповідає особисто президенту РФ Володимиру Путіну про стеження за іноземцями. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, журналісти якого поговорили з дипломатами зі США та Європи, а також американцями, які побували в ув’язненні в Росії, і російськими журналістами. За даними видання, саме співробітники цього департаменту затримали журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, а також були причетні до інших арештів іноземців у Росії, повідомляє FREEДОМ.

Так, The Wall Street Journal заявило, посилаючись на свої джерела, що протягом багатьох років таємний підрозділ Федеральної служби безпеки вистежував високопоставлених американців у Росії та проникав до помешкань дипломатів, щоб встановити прослуховування. Їм стало відомо про існування Департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ — одного з “підпільних” підрозділів російської спецслужби.

“Неможливо точно знати, чи стоїть за кожним таким інцидентом Департамент контррозвідувальних операцій. Але офіційні особи зі США та представники країн-найближчих союзників заявили, що силовики дуже часто хочуть, щоб їхні цілі знали, що їхні домівки перебувають під наглядом і за їхніми пересуваннями стежать. Оперативники регулярно залишають візитну картку: згорілу сигарету на кришці унітаза. За словами опитаних людей, силовики також залишали незмиті фекалії в туалетах у будинках дипломатів”, — ідеться в статті The Wall Street Journal.

Журналісти з’ясували, що у співробітників Департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ цілий арсенал подібних методів залякування іноземних дипломатів. Посадовці розповідають, що поки вони перебувають у поїздках, в їхніх будинках у Росії пересувають книжкові шафи, а також пропадають коштовності.

Повідомляється, що крім шпигунства за дипломатами, Путін із перших років свого президентства використовував департамент для стеження за західними журналістами в Росії.

Саме Департамент контррозвідувальних операцій затримав американського журналіста Евана Гершковича в березні цьогоріч. Путін особисто отримував інформацію про це до і після затримання журналіста. Про це виданню розповіли західні посадовці і колишній співробітник російських спецслужб.

“Адже це не нова історія, це ремейк історії 86-го року. Був тоді в Москві кореспондент агентства United Press International (UPI), U.S. News & World Report Ніколас Данілов. Ось 2 вересня 1986 року його заарештували КДБ і звинуватили у шпигунстві. Данілов наполягав на своїй невинуватості. Після перемовин між США і Радянським Союзом він був звільнений і виїхав на батьківщину, а в обмін був звільнений радянський шпигун Геннадій Захаров, який працював під прикриттям співробітника ООН у Нью-Йорку. Власне, це начебто та ж сама історія. Начебто знову беруть у заручники журналістів, людей, які не мають дипломатичного імунітету, для того, щоб міняти, для того, щоб торгуватися”, — прокоментував російський правозахисник Олександр Черкасов.

ФСБ звинувачує Евана Гершковича в шпигунстві. Нібито журналіст на замовлення США збирав секретні відомості про одне з підприємств військово-промислового комплексу. У Росії Гершковичу загрожує до 20 років позбавлення волі.

Нещодавно США підтвердили, що ведуть перемовини з Росією про обмін журналіста. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у коментарі газеті The New York Times повідомив, що “були обговорення, але ці обговорення не привели до чіткого шляху розв’язання питання”.

Нині Росія стала небезпечним місцем для всіх, хто там перебуває, — як для іноземців, так і для самих росіян, кажуть експерти.

“Путін показав себе людиною слабкою, вразливою. Пригожинський бунт його дуже сильно, я перепрошую за вираз, “опустив”, зруйнував його рейтинг і показав, що Акела вже давно не Акела, а такий уже напівдохлий вовк, який усе ще веде стадо, але вже просто за інерцією. Путін зараз свою слабкість спробує компенсувати посиленням внутрішніх політичних репресій, розправ, посилень тощо. Щоб хоч якщо не поважають, то щоб боялися”, — заявив російський опозиційний політик Геннадій Гудков.

Кремль дедалі частіше вішає ярлик “ворога” на тих, хто не підтримує політику Путіна. Не так давно Росія вирішила закрити фінське генеральне консульство в Санкт-Петербурзі. Фінляндія посилила в’їзд для російських бізнесменів, студентів і власників нерухомості. У заяві міністерства закордонних справ назвали такі дії “антиросійською” політикою.

Читайте також: За Путіна рівень розвідки збільшився в рази — як працює нелегальна, розповів ексспівробітник КДБ

Нагадаємо, як заявив колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов, війна РФ проти України стала чинником, який дозволив країнам переглянути загрозу російського шпигунства. Зокрема, у Німеччині дуже велика російськомовна діаспора, тому загроза російського шпигунства дуже висока.

Прямий ефір