Санкції проти Росії будуть посилюватися — наслідки (ВІДЕО)

Велика Британія запроваджуватиме санкції проти Ірану за військову допомогу Росії. Так, у Міністерстві закордонних справ країни заявили, що новий санкційний режим дасть змогу Лондону запроваджувати обмеження проти фізичних та юридичних осіб, які сприяють “використанню та розповсюдженню зброї або збройових технологій з Ірану”, інформує FREEДОМ.

Російська частка в імпорті вугілля, природного газу і нафти в Євросоюз безперервно скорочується. До повномасштабної війни близько 60% економіки Росії трималося на експорті енергоносіїв. Половина цього експорту йшла в ЄС. Але після того, як союз майже повністю відмовився від закупівель російської нафти, нафтопродуктів і газу, а також запровадив цінову стелю на нафту, яку продають у треті країни, доходи Кремля від продажу енергоносіїв зменшилися вдвічі, а частка Росії на світовому ринку нафтових олій упала більш ніж у 8 разів.

“Якщо в першому кварталі 2022 року Росія була найбільшим постачальником нафтових мастил із часткою 26%, то в першому кварталі 2023 року частка Росії дорівнювала лише 3,2%, зниження на 22,8 відсоткових пункти порівняно з першим кварталом 2022 року. Аналогічна ситуація склалася з природним газом у газоподібному стані, коли країни ЄС звернулися до інших джерел поставок”, — з повідомлення на сайті Євростату. 

Падіння доходів і зростання витрат, передусім на оборонну сферу, вже створили рекордну дірку в російському бюджеті. Тож збідніння населення, замороження інфраструктурних проєктів і недофінансування соціальної сфери загалом — це незворотні наслідки санкцій і некомпетентності російської влади. 

“Відбувається різке, якщо хочете, збідніння російської економіки. Збіднення в тому плані, що економіка повністю стає, з одного боку, на військові рейки. Якщо ви подивитеся це зростання, яке є в економіці Росії, то воно спостерігається тільки в декількох секторах, і ці сектори пов’язані з війною. Ті сектори, які націлені на звичайного споживача не показують навіть повільного зростання — вони показують падіння”, — наголосив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Але всі наслідки санкцій та економічної ізоляції в комплексі з бажанням Кремля продовжувати фінансування агресії проти України росіяни ще не відчули. Санкції Євросоюзу з часом посилюватимуться і матимуть дедалі більш довгостроковий вплив, заявили в Європейській комісії. 

“Ефект цих санкцій з часом ще більше посилиться, оскільки вони чинять структурний, довгостроковий вплив на російський бюджет, фінансові ринки, іноземні інвестиції та промислову і технологічну базу в Росії”, — зі звіту Європейської комісії.

Наслідки санкційної політики проти Росії посилюватимуться не тільки через накопичувальний ефект уже наявних обмежень, а й тому, що санкцій ставатиме більше.  

Так, Польща хоче синхронізувати економічні обмеження проти Білорусі з санкціями щодо Росії. Варшаву в цих зусиллях підтримує Вільнюс. За інформацією “Польського Радіо”, проєкт санкцій проти білоруського режиму готовий до реалізації ще з кінця січня.

“[Дипломат] підкреслив, що необхідно оновити січневий проєкт білоруських санкцій, оскільки відтоді ЄС наклав на Росію ще два пакети обмежень. У січні Єврокомісія запропонувала знову вдарити по білоруському експорту і запровадити санкції, зокрема щодо меблів, вугілля, нафти, золота і сталі. Проєкт передбачає додаткові обмеження в авіаційному секторі”, — з публікації видання “Польське Радіо”.

Розпочати роботу над 12-м пакетом санкцій ЄС проти Росії закликав президент Володимир Зеленський. 

За його словами, Україна наполягає на введенні санкцій проти компанії “Росатом”. А в польському МЗС заявили, що наступний пакет має передбачати обмеження на імпорт алмазів із Росії, а також слід закрити лазівки, за допомогою яких країна-агресор обходить введені раніше санкції.

Читайте також: До Гааги подано докази щодо депортації українських дітей до Білорусі та їх перевиховання — деталі від Латушка

Як повідомлялося, російська валюта вперше впала до таких значень: долар США за офіційним курсом коштує 90 рублів, а євро — рівно 100. Девальвація валюти відбувається разом зі зростанням інфляції та дефіциту і падінням рівня життя. Усе це — прямий наслідок санкцій, які Захід запровадив щодо Росії за повномасштабну війну проти України

Прямий ефір