Політичне рішення про членство в НАТО з відкритою датою задовольнило б Україну, — Буряченко

Прапори України та НАТО. Ілюстрація: rada.gov.ua

Надати Україні членство в Північноатлантичному альянсі під час гарячого конфлікту нереально. Україна хоче політичного рішення про членство в НАТО з відкритою датою. Про це сьогодні, 9 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“З інсайдерів, з офіційних джерел з боку Байдена та інших членів НАТО, офіційних коментарів, уже дещо відомо, що буде на саміті НАТО, дещо вже можемо аналізувати, дещо можемо вже прогнозувати. Ні про яке членство в НАТО не може йтися. І ми, українська сторона, абсолютно чітко розуміли, тому що, звісно ж, надати Україні членство в НАТО, навіть за всієї підтримки України і поділу її позицій під час гарячого конфлікту, — це абсолютно нереальна історія. Усім абсолютно зрозуміло, з яких причин, тому що НАТО одразу доведеться вступати у війну, а це — прямо скажемо Третя світова. Тому цього ніхто не хоче”, — сказав він.

Але, як наголосив Буряченко, і Україна ніколи так питання про членство і не ставила.

“Ми говорили про політичні перспективи, про політичні акценти. Глава Офісу президента Андрій Єрмак дуже класне, дуже точне формулювання сказав — з політичного погляду від країн-членів НАТО у Вільнюсі ми просимо їхнього політичного рішення щодо прийняття України в члени НАТО з відкритою датою. Тобто не прив’язуючись до якогось саміту, не прив’язуючись до якоїсь дорожньої карти щодо конкретних дат, тому що це зробити під час гарячої стадії війни надзвичайно складно. Це абсолютно об’єктивна реальність. А от з відкритою датою політичне рішення, так, дійсно, це б нас дуже задовольнила така позиція країн-членів НАТО щодо цього питання”, — каже кандидат політичних наук.

Читайте також: Це не буде повтором Бухареста-2008 для України, — посол США при НАТО про саміт у Вільнюсі

Нагадаємо, на саміті НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, Україна буде представлена на найвищому рівні. На думку експерта Українського інституту майбутнього, президента аналітичного центру “Політика” Ігоря Попова, найімовірніше, саміт відвідає президент України Володимир Зеленський.

Прямий ефір