Європейське турне і нові постачання зброї — підсумки робочого тижня Зеленського в огляді FREEДОМ (ВІДЕО)

Володимир Зеленський і Петр Павел. Фото: president.gov.ua

Напередодні саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі, президент України Володимир Зеленський взяв участь у низці дипломатичних заходів. Йшлося і про реалізацію формули миру та формати майбутніх гарантій безпеки для держави. У телефонній розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Володимир Зеленський наголосив, що зараз саме час для потужних рішень і конкретних кроків щодо вступу України до Північноатлантичного альянсу, інформує FREEДОМ.

Робочий тиждень глави Української держави розпочався з важливих телефонних перемовин із канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Сторони скоординували позиції перед вільнюським самітом НАТО та обговорили формати майбутніх гарантій безпеки для України.

Президент України подякував канцлеру Німеччини за важливі сигнали підтримки на Лондонській конференції з відновлення та засіданні Європейської Ради. А також за активну реалізацію попереднього оборонного пакету на 2 млрд 700 млн євро та за багаторічний план оборонної підтримки України в обсязі 8 млрд 800 млн євро.

“З паном канцлером ми зосередилися на оборонній співпраці, а також на стратегічних питаннях захисту нашої Європи. Європи, яка може бути мирною лише тоді, коли мир для неї буде гарантований повною визначеністю безпеки. Не може бути в Європі дефіциту визначеності безпеки. Який провокуватиме російську тиранію та агресію”, — сказав Зеленський за підсумками переговорів.

Насиченим телефонними переговорами був і вівторок, 4 липня. З прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном Володимир Зеленський обговорив оборонну підтримку України. 

Крім того, Зеленський поспілкувався зі Столтенбергом і подякував йому за постійні особисті зусилля з підтримки євроатлантичних прагнень України. А з президентом Франції Еммануелем Макроном він обговорив виконання попередніх оборонних домовленостей, а також погодив нові. 

“Весь світ має усвідомлювати, що спільна безпека залежить від глобальної уваги до дій окупантів на станції. Росія має чітко усвідомлювати — світ бачить, до яких сценаріїв готуються терористи. І світ готовий реагувати. Радіація — це загроза для всіх. І атомна станція має бути в цілковитій безпеці від будь-яких радіаційних інцидентів”, — резюмував Зеленський. 

Першою країною в європейському турне Володимира Зеленського стала Болгарія. З урахуванням статусу України як кандидата на вступ до Європейського Союзу та зобов’язань Болгарії як держави-члена сторони домовилися активізувати подальшу взаємовигідну співпрацю у сфері ядерної енергетики, зеленої енергетики, водню, систем накопичення енергії та “розумних” мереж. Обговорювали й оборонну підтримку.

Румен Радев і Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

У Чехії президент України заявив, що без далекобійної зброї складно виконувати не лише наступальну місію, але й проводити оборонну операцію. Тому вкотре нагадав про потребу ЗСУ в далекобійних системах озброєнь. 

Одним із головних підсумків поїздки до Чехії стала обіцянка партнерів передати Києву штурмові вертольоти і симулятор для навчання пілотів на винищувачах F-16. Крім того, буде передано ще 100 тис. одиниць великокаліберних боєприпасів. 

“Ми намагаємося підтримати Україну. Україна зараз почала свій контрнаступ, і показала всьому світу, що Росія далеко не така сильна, як вона розповідала всьому світу. Цей візит перший, і він свідчить про те, що підтримувати Україну — завжди буде нашою метою. Ми хочемо, щоб Україна перемогла, щоб перемогли ми всі”, — наголосив лідер Чехії Петр Павел.

Зі свого боку, глава Української держави подякував Чехії за підтримку, яка допомагає наближати перемогу над РФ.

“Я вдячний Чехії за те, що зброєю для України, санкціями проти Росії, підтримкою нашого членства в Європейському Союзі, підтримкою нашого членства в Альянсі ваша держава, ваш народ реально допомагають наближати перемогу”, — наголосив Зеленський.

У Братиславі президент зустрівся зі своєю колегою — лідеркою Словаччини Зузанною Чапутовою, а також прем’єром і головою парламенту. На всіх рівнях обговорювали оборонну допомогу, українську формулу миру та двосторонню співпрацю. 

Домовилися, що Словаччина поставить Україні ще 16 САУ Zuzana 2 і налагодить їхнє спільне виробництво. 

Володимир Зеленський і Зузана Чапутова. Фото: president.gov.ua

На зустрічі з журналістами Володимир Зеленський різко висловився про проросійські настрої частини словацького населення.

“Що означає бути проукраїнським? Це бути проєвропейським. Ви сьогодні в Європі є невід’ємною її частиною — спокійною, цивілізованою. Що таке проросійські погляди? Росіяни є агресорами, які прийшли на чужу землю, вони нас атакували, вбивали і вбивають, ґвалтували і катували людей. Як можна дотримуватися таких поглядів? У кожної людини є вибір. Але якщо хтось хоче перевірити, побачити Росію на кордонах своєї держави, то скільки коштує така перевірка?”, — сказав він. 

У межах турне Володимир Зеленський відвідав Туреччину. У Стамбулі було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством зі стратегічних галузей промисловості України та Міністерством промисловості та технологій Турецької Республіки у сфері стратегічних галузей промисловості.

В. Зеленський, О. Камишін, М. Каджир, Р. Ердоган. Фото: president.gov.ua

Серед напрямів співробітництва — розвиток потужностей і можливостей виробництва автономних транспортних засобів, зокрема безпілотних літальних апаратів, нарощування виробництва різних типів БпЛА та багато іншого. Реджеп Ердоган пообіцяв надати і вагому допомогу в післявоєнному відновленні України.

“Ми надаватимемо будь-яку допомогу, щоби Україна стала на ноги. Наші будівельні компанії, які є лідерами цього ринку, допоможуть нашим українським друзям у відновленні держави”, — заявив Ердоган. 

Як зазначив Зеленський, окремо вони обговорили ситуацію в Криму, який Росія досі незаконно використовує як плацдарм загроз і небезпек. 

“У будь-якому разі ми відновимо наш законний контроль над Кримом”, — акцентував він. 

У Стамбулі Володимир Зеленський також зустрівся зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Разом вони обговорили українську формулу миру та повернення незаконно депортованих з України дітей.

Читайте також: Україна заслуговує на членство в НАТО — підсумки дипломатичного турне Зеленського

Раніше повідомлялося, що 6-7 липня відбувся візит президента України Володимира Зеленського до Європи. Він відвідав Болгарію, Чехію та Словаччину.

Прямий ефір