Україна заслуговує на членство в НАТО — підсумки дипломатичного турне Зеленського (ВІДЕО)

Володимир Зеленський і Зузана Чапутова. Фото: president.gov.ua

Напередодні саміту НАТО у Вільнюсі президент України Володимир Зеленський провів переговори з лідерами Болгарії, Чехії, Словаччини та Туреччини. Київ просить надіслати йому офіційне запрошення в організацію. Напередодні в Болгарії Зеленський підписав двосторонню декларацію про підтримку євроатлантичної інтеграції України, повідомляє FREEДОМ.

Україна і Болгарія уклали спільну декларацію про підтримку членства України в НАТО. У день візиту в країну президента України Володимира Зеленського ініціативу підтримав і парламент Болгарії. Відповідні рішення можна назвати значним успіхом української дипломатії, бо Болгарію досі вважали однією з найбільш пропутінських країн у ЄС і НАТО. За словами Зеленського, під час переговорів із прем’єр-міністром Болгарії також було досягнуто домовленості щодо зміцнення співробітництва у сфері оборони України, лікування та реабілітації українських військовослужбовців і навчання медичного персоналу.

“Дуже важливо, що під час найбільшої в цьому столітті моральної кризи в Європі, Болгарія є захисницею свободи та противницею абсолютно геноцидної політики, яку Росія веде проти нашої країни, проти нашої незалежності, проти нашої свободи”, — заявив Володимир Зеленський.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков наголосив на важливості підтримки України у протистоянні російській агресії.

“Незалежна і суверенна Україна — це ключ до євроатлантичної безпеки та безпеки в регіоні. Росія повинна беззастережно піти з української території в межах її міжнародно визнаних кордонів і повинна нести відповідальність, зокрема за воєнні злочини. Україна посідає важливе місце в пріоритетах Болгарії”, — зазначив він.

Із Софії Володимир Зеленський попрямував до Праги. У Чехії Україна заручилася додатковою військовою підтримкою.

“Посилення наших альянсів насамперед із НАТО. Дуже важливим є те, що Чехія не озирається на Москву чи будь-кого іншого у своїх політичних рішеннях”, — сказав президент України.

За словами чеських дипломатів, і президент Чехії Петр Павел, і уряд згодні з тим, щоб після закінчення війни шлях України до НАТО виявився максимально швидким. За словами глави держави, Чехія працюватиме над тим, щоб уже цього року розпочалися переговори щодо вступу України й до ЄС.

“Це також в інтересах нашої безпеки, в інтересах регіональної стабільності та економічного процвітання”, — пояснив президент Чехії Петр Павел.

Цього тижня очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав членів НАТО прискорити процес прийняття України до блоку. Про це він написав у колонці американського політичного журналу Foreign Policy. За його словами, тільки якщо Україна стане частиною Альянсу, Європа ніколи не дізнається, що таке війна.

“У міру наближення вільнюського саміту битва аргументів щодо того, чи слід запросити Україну до НАТО, йде повним ходом. Тим часом українські командири, солдати й все суспільство набувають важливого досвіду захисту від російської загрози. Завтра вони зроблять свій внесок у гарантування безпеки всього НАТО”, — зауважив Дмитро Кулеба.

У тому, що Україна заслуговує на членство в НАТО, впевнений і президент Туреччини Реджеп Ердоган. Про це він заявив під час переговорів з українським лідером Володимиром Зеленським. Глави держав зустрілися в Туреччині за кілька днів до саміту Північноатлантичного альянсу.

“Україна заслуговує на членство в НАТО. Я хочу ще раз наголосити: від настання справедливого миру ніхто не програє. Ми надаватимемо будь-яку підтримку, щоб Україна стала на ноги”, — наголосив Ердоган.

Переговори в Стамбулі були зосереджені як на натовських перспективах України, так і на майбутній угоді про умови вивезення зерна з українських портів, які в перші місяці повномасштабної війни блокувала Росія.

“Останнім часом Росія, на жаль, максимально блокує рух суден із продовольством коридорами в Чорному морі. Важливо, щоб ми й надалі разом допомагали світу протистояти голоду та соціальному хаосу”, — прокоментував зернове питання президент України Володимир Зеленський.

Під час дипломатичного турне Володимир Зеленський заявляв, що Києву потрібні чіткі гарантії безпеки від Заходу, які зафіксують у декларації НАТО. Йдеться про період, поки Україна не стане повноправним членом Північноатлантичного блоку. Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня.

За словами генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, у ньому візьме участь Володимир Зеленський. Зокрема, його очікують на інавгураційній зустрічі нової Ради Україна — НАТО.

Читайте також: До НАТО приймають не збройні сили, а держави, — Хандогій

Нагадаємо, під час робочого візиту президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки відбулися переговори глави Української держави з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Раніше повідомлялося, що 6-7 липня відбувся візит президента України Володимира Зеленського до Європи. Він відвідав Болгарію, Чехію та Словаччину.

Прямий ефір