500 днів світової підтримки української армії: як змінилася допомога союзників за час війни — огляд FREEДОМ (ВІДЕО)

Українські захисники на Бахмутському напрямку. Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Від початку повномасштабного російського вторгнення союзники передали Україні тисячі приладів нічного бачення, засобів радіоелектронної боротьби, а також танки, РСЗВ, гаубиці та ракети. Крім того, обговорюється питання передачі винищувачів і навчання пілотів. Детально про підтримку зброєю України протягом усіх 500 днів війни — в матеріалі FREEДОМ.

Розуміючи неминучість ескалації, союзники України стали надавати країні озброєння ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. У січні 2022-го Велика Британія почала передавати Україні протитанкову зброю. Також до Києва прибула партія летальної зброї від США.

“Від самого початку надавалася зброя, яку ми могли б віднести до зброї піхоти. Вона проста в обслуговуванні, не потребує тривалого навчання, крім Javelin, протитанкових ракетних комплексів, які були вже знайомі українським військовим. Почали надходити NLAW гранатомети, ракетні комплекси Stinger. Ми пам’ятаємо і Німеччину, яка обмежилася спочатку касками та польовим шпиталем, і деякі інші країни, які не надто поспішали зі зброєю й очікували, чи зможе Україна вистояти”, — зазначив Андрій Харук, військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Після початку повномасштабного вторгнення ситуація з постачаннями змінилася. Україна отримала від західних партнерів військову допомогу майже на 1,5 млрд дол. Канада відправила літак зі зброєю. У березні президент США Джо Байден підписав рішення про надання Києву термінової військової допомоги на понад 13,5 млрд дол. Водночас Євросоюз вперше у своїй історії закупив боєприпаси та озброєння для України на суму 300 млн євро. 

“Коли почалося вторгнення й українська армія протрималася перші дні, тоді в партнерів виникло питання, що треба вже давати щось інше. Мені здається, що перший крок — коли в України з’явилася важка артилерія — американська, європейська. Це був ключовий момент”, — каже керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук.

У квітні 2022-го стало відомо, що Велика Британія надасть Україні бронетехніку, а США — зенітні комплекси. А в травні Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. 

22 квітня 2022 року очільник Пентагону Ллойд Остін запросив представників 40 держав-союзників зустрітися в Німеччині, щоб обговорити довгострокові потреби України у галузі безпеки під час війни. 

Таких зустрічей від початку повномасштабного вторгнення було вже 13. На кожній з них ухвалено важливі рішення щодо постачання Києву озброєння.

“Опір України приніс натхнення у вільний світ і ще більшу рішучість щодо НАТО. Президент Росії Володимир Путін ніколи не уявляв, що світ згуртується за Україну так швидко і впевнено”, — заявив Остін.

Одним із переломних моментів у війні вважається передача в липні Україні HIMARS. Тепер ЗСУ почали діставати противника далі, ніж на 100 км. У серпні минулого року чотири артилерійські установки Zuzana 2 Україні передала Словаччина.

“Фактично в перші місяці війни було просто вибивання всієї російської системи логістики військ. Американці згадували, як українці нетипово використовують системи HIMARS, адже вони призначені для точкових об’єктів, а ми тим часом знищували великі склади, штаби оперативного рівня. Ворогу довелося перебудовувати систему оборони”, — зазначає Павло Лакійчук. 

Наприкінці вересня 2022-го США передали Києву системи NASAMS і оголосили новий пакет військової допомоги на понад 1 млрд дол. Практично до кінця року союзники забезпечували Україну системами протиповітряної оборони. Зокрема в жовтні Німеччина передала ППО IRIS-Т. 

“Відновлення ракетних ударів по Києву та багатьох інших містах акцентує, наскільки важливо швидко надати Україні системи ППО. Зараз ми надаємо спеціальну підтримку засобами для протидії загрозі з повітря”, — сказала міністерка оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт. 

Іспанія надала Україні батареї зенітно-ракетного комплексу Aspide і чотири системи ППО Hawk. Крім того, Британія надає Україні високоточні ракети Brimstone 2, а в грудні стало відомо, що Україна отримає французьку систему ППО Mamba. 

Після робочого візиту до США президента України Володимира Зеленського Штати вирішили передати Україні ППО Patriot. 

“Те, що почалося в осінній і зимовий період, цей енергетичний терор, можливо, було шоком для наших партнерів. Вони почали передавати сучасні та не дуже, але західні системи ППО, це був такий переломний момент. Разом із “Гепардами” нам надали IRIS-Т — це найсучасніші засоби ППО. Німецькі, яких ще не було навіть на озброєнні німецької армії, а передача перших комплексів Patriot стала кульмінацією цього процесу”, — вважає Лакійчук.

У січні стало відомо, що Польща передасть Україні танки Leopard. А потім і Німеччина на першому етапі надасть Україні 14 одиниць Leopard 2, а Британія поставить танки Challenger 2. У лютому Німеччина схвалила постачання 178 танків Leopard 1. 

Президент США Джо Байден також заявив, що Штати мають намір передати Україні танки M1 Abrams. Близько 200 бійців ЗСУ завершать навчання з управління цими танками до кінця літа, а самі танки можуть бути в Україні вже цієї осені.

“Challenger ще в бою, наскільки я знаю, не засвітилися, “Леопарди 2” — так, вони зазнали певних втрат. Але я можу процитувати слова одного з танкістів, екіпаж якого вже пережив два “Леопарди”. Вони були підбиті, евакуйовані, підлягають ремонту, але екіпаж уцілів. У західних танках значно більше уваги приділяють питанню виживання, і для нас це дуже важливо, життя кожного воїна нашого — безцінне, це не “гарматне м’ясо”, яке йде з Росії”, — зазначає Андрій Харук. 

Нині працює “авіаційна коаліція” для передачі Україні американських винищувачів F-16. До неї приєдналися Британія, Данія, Нідерланди, Польща, Швеція, Бельгія, Франція та США як країна-виробник. Очолюють її Нідерланди й Данія, які заявили про намір навчати українських пілотів. 

Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що навчання українців розпочнуться в серпні 2023-го, а самі літаки Україна зможе отримати через шість місяців.

Читайте також: Зуміли зупинити ворога та звільнити свої землі: як українці вже 500 днів наближають перемогу (ВІДЕО)

Нагадаємо, Пентагон офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів, який міститиме касетні боєприпаси.

Прямий ефір