Мікроелектроніка, чіпи, напівпровідники в Росію імпортуються в такому самому обсязі, як до війни, — Шаповал

Збита російська ракета "Калібр". Фото: Facebook/Повітряне командування "Південь"

У залишках знищених українськими захисниками російських ракет знайдено західні компоненти, вироблені кілька місяців тому. Їхній сірий імпорт у РФ триває. Про це сьогодні, 6 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила віцепрезидентка з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки (KSE), членкиня Міжнародної експертної групи Єрмака – Макфола щодо посилення санкцій Наталія Шаповал.

“Ще з квітня торік почали накладати санкції та різні обмеження на експорт до Росії таких товарів, як напівпровідники та мікрочіпи. І те, що в Україні знаходили і в минулому квітні, і в травні, і влітку знаходили на полі бою в розібраній зброї росіян, у ракетах, танках та іншій зброї, ці ж компоненти цих же виробників знаходять і зараз. Нещодавно була атака на Кривий Ріг. І всі ті самі компоненти компаній, які знаходили рік тому, їх знову-таки ці самі компанії знаходять. Наприклад, такі компанії, як Intel, яким було заборонено. Я кажу таку назву, тому що Intel — дуже відома, всім зрозуміла. А таких ми знаємо понад 150 назв компаній. Їм досить давно заборонено не тільки експортувати напряму, але навіть їхнім компаніям, які роблять виробництво цих чипів у Китаї, Тайвані чи будь-якій іншій третій країні, їм теж заборонено експортувати в Росію ці технології. Дуже сумно, але це досі відбувається”, — сказала вона.

Експертка зазначила, що це величезна проблема і для України, і загалом для всіх виробників, країн-виробників таких технологій. У всіх російських ракетах використовуються такі мікрочіпи. І дуже погано, що такі компанії, як Intel, не можуть контролювати, хто купує і використовує ці компоненти.

За словами членкині групи Єрмака – Макфола, триває робота над механізмами контролю імпорту товарів подвійного призначення та мікрочіпів до Росії. Росія фундаментально залежить від імпорту мікроелектроніки з інших країн. Експерти шукають механізми контролю “сірих постачань” у РФ.

“У нещодавніх ракетних ударах знаходять конкретно компоненти, за якими видно, що вони вироблені кілька місяців тому. І військові експерти, якщо це не повністю зруйнована ракета або озброєння, можуть це визначити на найбільш технологічній складній техніці. Зазвичай є коди, за якими можна відстежувати. Звісно, це не видно по всіх, усю зброю не можна перевірити. І крім того, зазвичай зруйнована у високому ступені, коли її знаходять уже в Україні. Також ми бачимо за даними торгівлі, за різними джерелами, ресурсами, і розвідка західних країн всі сходяться на тому, що цей імпорт у Росію компонентів, таких як мікроелектроніка, чіпи, напівпровідники та інші компоненти, вони імпортуються. І, на жаль, у такому ж обсязі, як це було до війни. Так, можливо, вони для чогось іншого, і це збіг. Але, найімовірніше, це — не збіг”, — резюмувала Наталія Шаповал.

Читайте також: Багато західних компонентів для виробництва озброєння РФ отримувала через китайські компанії — про схеми розповіла аналітикиня

Нагадаємо, раніше Шаповал висловила думку, що розв’язати проблему з обходом обмежень на постачання комплектувальних для виробництва озброєння в РФ можна повною ізоляцією торгівлі з країною-агресором.

Прямий ефір