Міжнародне визнання терористичної природи сучасної Росії триває — розбір декларації ПА ОБСЄ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) ухвалила декларацію, в якій визнала приватну військову компанію (ПВК) “Вагнер” терористичною організацією. Документ опубліковано на сайті асамблеї. У ньому йдеться про те, що дії ПВК “Вагнер” було вчинено в інтересах російського уряду, і їх можна справедливо характеризувати як терористичні “за своєю природою та умислом”. Також у документі сказано, що ПВК “Вагнер” діяла в інтересах російської держави. Це означає, що Володимир Путін несе відповідальність за дії ПВК “Вагнер” за кордоном, наголошується в декларації ПА ОБСЄ, повідомляє FREEДОМ.

Відповідальність за створення, забезпечення та управління діями терористів “Вагнера” цілком і повністю лежить на Кремлі. 27 червня російський президент уперше визнав, що на утримання ПВК “Вагнер” із бюджету виділяли сотні мільярдів рублів. Тільки від травня 2022 року Росія виділила ПВК понад 86 млрд руб. (це понад млрд дол.) на фінансування найманців. Путін підкреслив, що утримання “Вагнера” повністю забезпечувалося за рахунок державного бюджету Росії.

Крім того, запрошення “вагнерівців” до Білорусі робить і режим Лукашенка співучасником злочину.

У декларації ПА ОБСЄ, ухваленій 4 липня, також міститься заклик до держав-членів посилювати міжнародні норми, які чітко визнають терористичний характер ПВК “Вагнера” і відповідальність РФ як держави-спонсора цієї терористичної організації.

Голова Комітету культури, науки, освіти та медіа Парламентської асамблеї Ради Європи Євгенія Кравчук висловила сподівання, що після цього низка країн, зокрема, США, також визнають Росію спонсором тероризму.

“Уперше таке формулювання закріплено в офіційному документі міжнародної організації! До речі, аналогічний термін “state sponsor of terrorism” знає і законодавство США, які також є членом ОБСЄ. Сподіваюся, що це рішення стане каталізатором визнання держави-агресора спонсором тероризму не тільки в США, а й у всьому світі”, — написала Кравчук у Facebook.

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель назвав головні уроки, які ЄС і міжнародна спільнота мають винести зі спроби заколоту ПВК “Вагнер” у Росії. Про це він написав у своєму блозі на сайті Євросоюзу:

“Путін створив монстра, і тепер цей монстр його вкусив. Той факт, що фінансована державою група найманців відкрила вогонь по регулярній державній армії, ілюструє ступінь патології путінської Росії… Агресивна війна проти України послабила режим Путіна набагато сильніше, ніж вважалося до цього. Заколот Пригожина і той факт, що майже жодна сила не чинила активного опору захопленню головного російського штабу у війні проти України, а потім і марш на Москву, показали всю глибину розколу в російській армії і в державному апараті. Навіть попри провальну спробу перевороту, Путін зазнав серйозної втрати авторитету, що матиме реальні наслідки в майбутньому. І тут з’являється ще один урок, винесений з російської агресивної війни, що триває: путінська Росія є найбільшою загрозою для європейської та глобальної безпеки, а її ядерний арсенал робить її не менш, а більш небезпечною для всього цивілізованого світу”.

На цьому тлі аналітики з британської розвідки помітили зникнення з поля зору двох російських генералів — Суровікіна і Євкурова, яких влада підозрює у зв’язках із Пригожиним. У своєму черговому звіті Міноборони Великої Британії зробило висновок: це вказує на те, як невдалий заколот ватажка ПВК “Вагнер” став каталізатором розлому в російській спільноті  в плані національної безпеки. Аналітики розвідки зазначають, що генерал Суровікін, головнокомандувач повітряно-космічними силами Росії і заступник командувача російськими військами в Україні, після заколоту групи “Вагнера” 23-24 червня 2023 року так і не з’являвся на публіці. Як і заступник міністра оборони генерал-полковник Євкуров, який не був на телевізійному виступі керівництва Міноборони 3 липня. Це свідчить про розбіжності серед представників вищого офіцерського складу Росії.

Декларація Парламентської Асамблеї ОБСЄ підтвердила, що міжнародне визнання терористичної природи сучасної Росії триває. Раніше відповідні рішення ухвалили Європарламент, парламентські асамблеї Ради Європи і НАТО, а також депутати національних парламентів України, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Чехії, Словаччини та Нідерландів.

З політичної площини ця кваліфікація вже перенесена в юридичну. У Міжнародному суді ООН у Гаазі розглядають позов України проти РФ у справі про “Застосування Міжнародної конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму”.

Читайте також: Путін фактично дав свідчення про фінансування терористичної організації — розбір Веніславського

Як повідомлялося раніше, на сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Ванкувері була ухвалена Підсумкова декларація, серед пунктів якої — визнання Російської Федерації державою — спонсором тероризму.

Прямий ефір