У Гаазі відкрився центр розслідування злочинів Росії в Україні: поле його діяльності роз’яснює адвокат

Фото: Koen van Weel/ANP/picture alliance

3 липня у Гаазі відкрився Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії Росії проти України (ICPA). Головною метою його створення є отримання всього спектру доказів злочинів країни-агресора.

Це проміжний етап для подальшого запуску спеціального трибуналу.

Збирати докази злочинів будуть 20 прокурорів з України, Європейського Союзу, США та Міжнародного кримінального суду.

Важливість роботи Центру

В агентстві юстиції Європейського Союзу (Євроюст), яке буде координувати роботу Центру, пояснили, що експерти досліджуватимуть політичні заяви російських лідерів, їхні публічні виступи. Крім цього, досліджуватимуться карти GPS, 3D-скани, перехоплені розмови та листування, а також інформація про переміщення військових та проведення операцій у різних країнах.

“І ми розуміємо, що недостатньо розпочати документування злочину агресії з лютого 2022 року. Ми почнемо із 2014 року, коли, на нашу думку, справді розпочалася агресія проти України”, заявив президент Євроюсту Ладислав Хамран в інтерв’ю DW.

Усі зібрані докази російської агресії різними організаціями та відомствами України та інших країн централізуватимуться в ІСРА.

“Ми централізуємо вже наявні докази, проаналізуємо ці докази, а також виявимо можливі прогалини у доказах за допомогою наших експертів, які працюють тут, у Євроюсті”, — пояснив Ладислав Хамран.

Відкриття Міжнародного центру з розслідування злочинів Росії в Україні єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс назвав “першим конкретним кроком на шляху притягнення до відповідальності винних в агресії проти України” та “свідченням світової боротьби з безкарністю”.

Генеральний прокурор України Андрій Костін назвав початок роботи Центру історичним та визначальним моментом.

“Справедливість породжує мир. Не може бути миру, якщо рука справедливості не торкнеться всіх планувальників чи архітекторів цього злочину, який загрожував не лише суверенітету та свободі України, а й стабільності та функціональності міжнародної безпеки та правової системи”, заявив Андрій Костін.

Варто зазначити, що ICPA — це перший випадок створення ініціативи щодо розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

На цей час, за даними Андрія Костіна, лише в Україні зареєстровано понад 93 тисячі військових злочинів. Національна система правозастосування наполегливо працює над їх розслідуванням.

“Що стосується інших військових злочинів, ми маємо 347 осіб, яким повідомлено про підозру, і у нас є обвинувальні акти щодо 207 осіб, які передано до суду”, — повідомив генеральний прокурор України.

Пояснення адвоката

Детальніше про те, як буде працювати ICPA, і яким може бути механізм переходу від збору доказів злочинів РФ в Україні до трибуналу над агресорами — в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів адвокат, який займається збиранням доказів військових злочинів РФ проти України, Юрій Білоус.

— Зараз є багато навіть громадських організацій, які займаються збиранням доказів злочинів РФ в Україні, а як відомо, чим більше органів, які цим займаються, тим згодом складніше знайти одного відповідального. Що буде в юрисдикції цього Центру? Все, що зараз збирається у вигляді доказів, надходитиме до цього Центру? Це буде єдиний централізований центр зі збирання всіх доказів злочинів російської армії в Україні?

— Нікуди докази злочинів Росії не розпливуться і не загубляться.

Центр у Гаазі створили для того, щоби зібрати всі докази вторгнення Росії в Україну з початку війни. Це все зберігатиметься в одному місці та аналізуватиметься в одному місці.

Вже сьогодні готуються до роботи спеціального трибуналу, на якому судитимуть Володимира Путіна та його посібників, які відповідальні за злочини агресії.

Це не новий крок, ще якийсь центр, ще щось нове придумали. Створений 3 липня у Гаазі Центр продовжує роботу спільної слідчої групи, яка почала працювати ще у березні 2022 року у перші місяці після початку війни.

Сьогодні туди вже входять Україна, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина, Румунія.

Центр підписав меморандум про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом, який базується у Гаазі, із США, що дуже важливо. США туди делегують прямо спеціального прокурора зі злочину агресії.

Вся ця робота вестиметься для того, щоб прокурори з різних країн — чотири прокурори з України вже розпочали роботу — аналізували докази, які є, розуміли, які є проблеми в зібраних документах, і вже сьогодні готували макет звинувачення, макет судового процесу. Аж до створення проєктів якихось документів, які мають працювати в рамках спеціального трибуналу за злочини агресії проти верхівки Російської Федерації.

Центр створено на базі Євроюсту тому, що ця агенція співпрацює з правоохоронними органами, з прокурорами та з поліцією різних країн Євросоюзу. Вони мають накопичений 22-річний досвід роботи з транснаціональними злочинами.

Центр, створений за нашої безпосередньої участі в Гаазі, буде взаємодіяти з Євроюстом, користуватися абсолютно всією, у тому числі і матеріальною, і технічною, і організаційною, і професійною, і аналітичною підтримкою, яку має Євроюст.

Спонсорувати це все буде Єврокомісія при Європейському Союзі. Також будуть використовуватися ті бази даних про міжнародні злочини, бази даних з геноциду, які вже має Євросоюз.

Все це спрямоване на те, щоб створити єдиний, потужний і міцний кулак правосуддя, кулак справедливості, який відповість на виклик, який Росія кинула всьому цивілізованому світу.

— Від створення цього центру до трибуналу якісь необхідні ще процедурні кроки, як скоро їх можна пройти?

— Це паралельні процеси. Щоб створити суд, нам потрібна підтримка міжнародного співтовариства, великої кількості країн. Це означатиме, що є воля міжнародного співтовариства на створення спеціального трибуналу.

Ця воля потрібна для того, щоб цей трибунал, який судитиме за початок війни в Україні, був легітимним, щоб його визнавали у світі. Що не ми тут із Польщею щось створили, із країнами Балтії, чи з Румунією, зі Словаччиною.

Воля співтовариства країн світу дозволить прибрати імунітет президента Росії, прибрати імунітет міністра закордонних справ РФ Лаврова та багатьох інших.

Паралельна робота полягає в тому, щоб не було так, що суд створили, а потім три роки збирали докази, збирали якихось прокурорів.

Створення цього Центру зі збору аналізу та зберігання доказів злочинів агресії Росії у Гаазі — це чіткий і ясний сигнал вищому керівництву РФ: цей злочин має бути покараний і покараний.

Цей сигнал у Москві, повірте, дуже чітко вловили.

США підтримують ідею гібридного трибуналу для Росії. Президент України Володимир Зеленський закликав створити повноцінний міжнародний трибунал щодо скоєних Росією злочинів та агресії та розкритикував так званий гібридний трибунал. До того ж США досі не визнали Росію країною-спонсором тероризму, як це зробив Європейський парламент. Чому така двоїстість у цій ситуації у США? І навіщо цей гібридний суд?

— Мені подобається, як президент Зеленський називає цей гібридний трибунал гібридною справедливістю, бо це так і є.

Генпрокурор Костін у Гаазі, відповідаючи на запитання, чи підходить нам гібридний трибунал, сказав: “Ні, нам підходить спеціальний трибунал за злочини агресії. Нас не цікавить гібридна справедливість”.

Я можу лише бути солідарним і з президентом, і з генпрокурором.

Думаю, в Америці питання того, яким має бути трибунал над Володимиром Путіним, — це політичне питання. Створення трибуналу для них — це створення прецеденту. І незрозуміло, як повернеться життя, як повернеться ситуація у світі, як би вона не вдарила по них. Адже ці злочини не мають терміну давності.

Хоча якби Америка нас підтримувала повністю в частині ескізу спеціального трибуналу, гадаю, це розворушило б велику кількість країн у світі і прискорило б цей процес.

Той механізм, який пропонують США, нас не влаштовує тому, що його легітимність матиме дуже хитку основу і в питанні імунітету, і в питанні ордера на арешт.

Як він забезпечить ефективність, якщо Путіна неможливо заарештувати, і ніхто ці вироки особливо не визнаватиме у світі, і він не сяде нікуди? Це обдурити себе самих тут.

Засудження Путіна, засудження того ж Шойгу, Герасимова, всю цю братію поряд з ними за початок війни, за те, що вони вторглися до нашої країни, просто переламали всі наші життя одразу — це буде важливою частиною справедливості для всіх нас.

Ми хочемо побачити їх на лаві підсудних, які відповідають за ту брехню, яку вони вигадували як основу для початку війни. Для цього нам потрібний особливий суд. Просто по руках треба бити росіян у всіх відношеннях. Вони розуміють лише так.

Прямий ефір