У Гаазі створено Міжнародний центр із переслідування винуватців агресії РФ проти України — деталі від Веніславського

Федір Веніславський. Фото: sluga-narodu.com

Відкриття в Гаазі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України є знаковою подією в низці дій, які допоможуть притягнути до відповідальності всю верхівку путінського режиму. Таку думку сьогодні, 5 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив представник президента України у Верховній Раді, член комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

“Те, що 3 липня в Гаазі відкрився Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії, — це є, я вважаю, однією з дуже значущих, знакових подій і результатом зусиль президента України під час його спілкування з міжнародними партнерами, і представників Офісу президента, представників Офісу генерального прокурора та загалом усіх представників нашої влади в послідовних діях зі створення тих міжнародних інституцій, які зможуть притягнути до відповідальності усю злочинну верхівку російського злочинного режиму”, — сказав він.

Веніславський нагадав, що Міжнародний кримінальний суд у своїй діяльності керується Римським статутом, який РФ не ратифікувала. У зв’язку з цим Росія не вважає, що його юрисдикція поширюється на дії керівництва РФ.

“Але навіть у межах Міжнародного кримінального суду немає окремого злочину, яким є злочин агресії, неспровокованої, безпідставної агресії. Тому навіть якби юрисдикція Міжнародного кримінального суду поширювалася на Росію, притягнути за агресію керівництво РФ у цьому суді ми б не могли. Тому Україна з перших днів війни послідовно виступає за створення спеціального міжнародного кримінального суду, який розглядатиме саме злочини агресії”, — сказав народний депутат.

Як приклад подібної міжнародної інституції він навів Нюрнберзький трибунал за результатами Другої світової війни.

“Яке значення має створення цього міжнародного центру позавчора в Гаазі? Ось цей міжнародний центр фактично є першим каменем, уже юридично обґрунтованим, у створенні майбутнього міжнародного суду, який притягне до відповідальності ватажків злочинного російського режиму. Тому це дуже знакова подія. І ця інституція дає змогу залучити весь потенціал і Міжнародного кримінального суду, і Міжнародного суду ООН, і Європейського суду з прав людини загалом до фіксації тих злочинів, які російська злочинна влада скоїла на території України”, — наголосив Веніславський.

За його інформацією, цей міжнародний центр готуватиме доказову базу, яка потім буде використовуватися вже безпосередньо під час розгляду злочину агресії у спеціально міжнародному трибуналі, над створенням якого зараз ведеться робота.

“І на сьогодні уже сам факт, що ідею створення такого спеціального трибуналу підтримало понад 30 країн, вона вже сама по собі свідчить про те, що триває дуже інтенсивний і дуже, скажімо так, результативний процес наших переговорів. Тому ось ця інституція, яка створена позавчора, є основою для збору, фіксації тих доказів, які потім не вимагатимуть якихось нових механізмів. Цей центр є таким допоміжним інститутом Міжнародного кримінального суду. Туди входять і дуже кваліфіковані, міжнародно визнані юристи, криміналісти, авторитет яких не ставиться під сумнів і які зможуть фіксувати всі злочини, які скоєні російським злочинним режимом в Україні”, — сказав Веніславський.

Читайте також: Війна РФ проти України — найбільш задокументована війна в історії: діяльність ICPA в Гаазі роз’яснив адвокат

Нагадаємо, у Гаазі 3 липня розпочав роботу Міжнародний центр судового переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), розміщений в Агентстві Європейського Союзу зі співробітництва в галузі кримінального правосуддя (Євроюст).

Прямий ефір