Росія вже давно взаємодіє з Іраном щодо ядерної програми — деталі від Семиволоса

Ілюстративне фото: zn.ua

У Росії є досить висока взаємодія з Іраном щодо ядерної програми. Про це сьогодні, 4 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Що стосується ядерної програми, то, звичайно ж, Росія допомагає протягом тривалого часу. Вся ця співпраця почалася все з Бушерської атомної електростанції. Тому, власне, глибина взаємодії з Іраном за ядерною програмою, звісно, вона в Росії досить висока. І чи бере участь Росія у створенні ядерної бомби? Це питання дискусійне. На це не можуть відповісти поки що ані американська, ані ізраїльська розвідка. Але такі побоювання є, й вони не безпідставні”, — сказав він.

Семиволос підкреслив, що наразі вкрай складно підтвердити на 100% таку допомогу Росії Ірану.

“Це, звичайно, має бути дуже серйозне джерело, яке може дати такі відомості, такі свідчення. І це можуть бути, звичайно ж, дані технічної розвідки. І це може бути вже розслідування, яке буде проведено пізніше, якщо там ця угода не вигорить або, припустімо, зміниться режим у тій чи іншій країні”, — сказав експерт.

Він зазначив, що, наприклад, є маса непрямих доказів, що Іран постачає Росії дрони-камікадзе Shahed, проте Тегеран це заперечує і його слово в цій ситуації теж має певне значення, низка країн готова до нього прислухатися.

Семиволос додав, що США намагаються купірувати цю проблему.

“Проблема ключова в тому, що, власне, країна, яка важлива з погляду скасування санкцій і припинення ось цієї всієї катавасії навколо ядерної іранської зброї, ядерної програми — це, звичайно, Штати. Тому будь-яка європейська країна — скасує вона санкції, не скасує вона санкції — власне, не відіграє тієї ролі, яку відіграє Сполучені Штати Америки. Це всі прекрасно розуміють. І це була одна з причин, чому Байден, коли прийшов до влади, обіцяв європейцям повернутися до ядерної угоди. Саме тому, що ефективно впливати на Іран можуть тільки Сполучені Штати Америки”, — сказав експерт.

На його думку, навряд чи будуть якісь серйозні економічні та політичні наслідки для Ірану, якщо Велика Британія та інші європейські держави вийдуть із ядерної угоди через продаж Іраном Росії безпілотників для використання під час вторгнення в Україну, а також можливу передачу іранських балістичних ракет РФ у майбутньому.

“Поїзд уже в дорозі. Потрібно було зупиняти його, коли він ще перебував на станції, а ось цей час втрачено. І як його надолужити? Ну, відверто кажучи, у мене немає рецептів”, — сказав Семиволос.

Читайте також: Кінець угоди з Іраном: Велика Британія, Німеччина та Франція мають намір вийти з ядерної програми — деталі

Нагадаємо, на думку військового аналітика Івана Ступака, військове співробітництво РФ з Іраном не має ідеологічного характеру, воно продиктоване взаємною вигодою. Щоб його зупинити, потрібні нові санкції.

Прямий ефір