Кінець угоди з Іраном: Велика Британія, Німеччина та Франція мають намір вийти з ядерної програми — деталі

Прапор Ірану. Фото: ukrinform.ua

Велика Британія, Німеччина та Франція мають намір вийти з ядерної програми від 2015 року через продаж Іраном Росії озброєння, повідомило британське видання The Guardian. Зокрема, Європа звинувачує Іран у порушенні угоди та має намір відмовитися від скасування санкцій. Відповідно до резолюції ООН, яка закріплює ядерну угоду 2015 року, термін дії санкцій ЄС спливає 18 жовтня, передає FREEДОМ.

У 2018 році Президент Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди та анонсував відновлення санкцій проти Тегерана. За його словами, Вашингтон мав докази, що Іран продовжує розробку ядерної зброї, і тим самим порушує угоду щодо ядерної програми. У відповідь Іран активізував розробки зі збагачення урану. А ось інші учасники угоди — Німеччина, Франція та Велика Британія не наважилися вийти з угоди. Однак зараз ці країни готові змінити свою позицію, пише Тhe Guardian, посилаючись на анонімних дипломатів. Європейців турбує продаж Іраном безпілотників Росії та експорт ракет та комплектуючих до Москви у майбутньому.

“Очікується, що лідери трьох країн вперше оголосять про плани вийти з іранської ядерної угоди, коли вони підтвердять, що не збираються скасовувати санкції щодо Тегерана, як того вимагає угода”, — йдеться у публікації The Guardian.

Термін дії санкцій спливає у жовтні. Дипломати ЄС та Британії аргументують своє рішення тим, що Іран сам порушив договір. Згідно з угодою щодо ядерної програми, Іран повинен був позбутися 98% запасів збагаченого урану і погодитися на інспекції МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти. У свою чергу країни Заходу повинні покроково знімати з Ірану санкції. Зокрема, обмеження стосувалися розробки балістичних ракет, які здатні нести ядерну зброю. Вони також забороняли будь-кому купувати, продавати чи передавати безпілотники та їх компоненти до Ірану чи з Ірану, без попереднього дозволу Ради безпеки ООН.

“Сполучені Штати опублікували додаткову інформацію, що підтверджує, що Іран надав Росії сотні односторонніх ударних БпЛА, а також обладнання, пов’язане з їхнім виробництвом. Україна та Велика Британія також надали в ООН докази наявності іранських безпілотників, виявлених українськими збройними силами. Росія не лише закупила у Ірану сотні дронів, вона також співпрацює з Іраном у виробництві цієї зброї на території Росії. Дії Росії та Ірану порушують резолюцію Ради Безпеки ООН”, — заявила Лінда Томас-Грінфілд, постійний представник США при ООН.

Також Тегеран продовжує працювати над збагаченням урану для створення ядерної зброї. Раніше МАГАТЕ під час перевірки виявило сліди урану на трьох незадекларованих об’єктах. У зв’язку з цим у листопаді 2022 року організація прийняла резолюцію США та “євротрійки” із закликом до Тегерана дотримуватися зобов’язань у рамках угоди про нерозповсюдження ядерної зброї. Крім того, МАГАТЕ вимагає від Ірану негайно пояснити походження ядерного матеріалу. У відповідь Президент Ірану Ібрахім Раїсі заявив, що його країна не готова до поступок на переговорах щодо ядерної угоди.

“Вони порушили угоду та не виконали своїх зобов’язань. Питання угоди стоїть на нашому порядку денному. Ми обов’язково простежимо за скасуванням санкцій. Ми не залишили стіл переговорів”, — заявив президент Ірану.

Переговори щодо відновлення ядерної угоди 2015 року між Іраном та Заходом залишаються у безвиході. Однак, як пише Washington post, посилаючись на іранських та західних чиновників, Вашингтон таємно провів переговори з Тегераном. Йшлося, нібито про обмеження іранської ядерної програми. Зокрема, Тегеран має погодитись не збагачувати уран понад 60% та звільнити деяких американських ув’язнених в обмін на те, що Захід розморозить мільярдні активи. Держдепартамент США спростував повідомлення. За словами глави відомства Ентоні Блінкена, Вашингтон розглядає всі варіанти, щоб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї.

Прямий ефір