Не тільки мінні поля — перешкоди на шляху контрнаступу української армії назвав військовий аналітик

Українські захисники. Фото: zsu.gov.ua

Мінні поля, які потрібно пройти українським захисникам під час контрнаступу, можуть бути довжиною в десятки кілометрів. Також для Сил оборони України є проблемою перевага противника в авіаційній компоненті. Таку думку сьогодні, 3 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

“Багато хто чомусь сприймає в Європі, що міни — ну що таке міни? Щось тут є і все. Але мінні поля, які зараз є на території України, які необхідно пройти нашим військовослужбовцям, вони за своєю глибиною, а в багатьох випадках, напевно, навіть довші за ті, які багато людей щодня проходять пішки взагалі на роботу, коли їдуть або по роботі пересуваються. Рахунок іде на десятки кілометрів. Скільки ви бачите перед собою території — це все міни, і кожен новий крок — це смерть, каліцтва, підірвана техніка. Плюс зверху стріляє російська авіація і штурмова авіація, винищувачі, є гелікоптери, є ПТКРники (протитанкові керовані ракети, які запускаються). Сидить десь за кущем, бачить, танк зупинився, не може проїхати мінне поле, і він його розстрілює”, — сказав він.

Але, як вважає військовий аналітик, велика проблема — це вертольоти російської авіації.

“Фішка в тому, що вони можуть на відстані близько 7 км від лінії фронту зависати в повітрі і бачити пересування нашої техніки, і влучати в неї керованими ракетами. А наших операторів “Стінгерів”, які з “Іглою” сидять, їх немає поблизу, і тому ми їх не можемо знищити. Коли над головами наших військовослужбовців немає нашої авіації, над головами наших військовослужбовців з’являються російські ракети і російські вертольоти, російська авіація взагалі. Ось це та проблема, яку я бачу, крім мінних полів”, — висловився Ступак.

Також він прокоментував почастішання з боку ЗС РФ обстрілів тих українських регіонів і міст, де деякий час було затишшя. Зокрема, від атаки “Шахедами” по місту Суми 2 людини загинули і 19 поранені.

“Два пояснення в мене особисто є, чому знову і знову повертаються до мирних територій. Перше, як це було з Києвом, — це терор. Щоб “у тонусі тримати”, як вони в пропагандистських своїх матеріалах кажуть: “Що це так розслабилися, ходять вулицями, треба б по вас жахнути”. Типова тактика терориста. Друга, імовірно, скоріше за все, що була інформація про переміщення українських військовослужбовців, техніки, розміщення складів із боєприпасами, із продуктами харчування, із запасними частинами, які використовуються зараз на фронтах або тільки планується до використання. І постаралися на випередження спрацювати”, — резюмував Іван Ступак.

Читайте також: На півдні ЗСУ мають тактичні успіхи на трьох напрямках — розбір колишнього заступника начальника Генштабу

Нагадаємо, як заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, зараз основна мета Сил оборони України — це продавлювання смуги забезпечення і вихід до другої лінії оборони. Смуга забезпечення — це найекстремальніша за насиченістю мінно-фугасна лінія загороджень, перша лінія оборони.

Прямий ефір