За Путіна рівень розвідки збільшився в рази — як працює нелегальна, розповів ексспівробітник КДБ

Розвідка в РФ збільшилася вдвічі — як легальна, так і нелегальна. Зараз для розвідки РФ широко використовується прикриття російської діаспори в різних країнах. А президент Володимир Путін дуже заохочує нелегальну розвідку. Про це сьогодні, 2 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

За його словами, легальні розвідники всі відомі і з ними відомо, як боротися. Зараз змінюється ситуація, тому що раніше нелегальні служби мали дуже мало країн. США практично не мали нелегальної служби в Радянському Союзі. Основними країнами, у яких були сильні нелегальні розвідки, були СРСР, НДР, Корея і Куба. Можливо, і Румунія.

“У Російської Федерації, у Радянського Союзу були гроші, тому що нелегальна розвідка коштує в 10 разів більше, ніж легальна. Тому що потрібно робити документи, проводити величезну підготовку. Це займає роки, це все індивідуальна підготовка, коштує шалені абсолютно гроші і дуже мало країн, які могли собі це дозволити. За Путіна рівень розвідки і легальної, і нелегальної збільшився в рази. Легальна розвідка збільшується вдвічі в середньому арифметичному, тобто в абсолютних цифрах”, — розповів Жирнов.

Ексспівробітник КДБ пояснив, що це видно за кількістю будівель СЗР, розташованих на південному заході Москви, на півдні Москви за кільцевою дорогою, що можна через Google maps подивитися.

“Було три будівлі в оперативній зоні, зараз 6. Значить, удвічі більше і людей. А якщо враховувати, що три будівлі працювали на Радянський Союз, тобто на 15 союзних республік і на загальну чисельність 300 млн, а зараз працюють тільки на одну Російську Федерацію на 145 млн (тобто половина населення Радянського Союзу), то навантаження, таким чином, на бюджет, припустимо, країни у чотири рази більше, ніж за Радянського Союзу. У ГРУ те саме”, — каже він.

Жирнов констатував, що, безумовно, це навантаження зростає і плюс зростають можливості, тому що у Радянського Союзу не було величезної діаспори людей за кордоном.

“Після розпаду Радянського Союзу одразу 3 млн людей роз’їхалися по всьому світу. Зараз кажуть, що діаспора російськомовна по світу від 30 до 40 млн осіб. У цій діаспорі, безумовно, можна “втопити” величезну кількість людей. І зараз нелегальна служба трошки змінюється, тому що не завжди використовують нелегалів. Зараз навіть використовують більше так зване глибоке прикриття, нетрадиційне прикриття”, — уточнив ексспівробітник КДБ.

Він поділився, що був піонером у цій справі.

“У 1991 році виїжджав у довгострокове закордонне відрядження для того, щоб навчатися в національній школі адміністрації при прем’єр-міністрі Франції. Я туди виїжджав під власним прізвищем своїм, під своїм ім’ям, але зі статусом нелегала. І в мене стояло завдання знайти там собі дружину у Франції, з нею одружитися, отримати в такий спосіб натуралізацію, стати французом і далі вже виїхати до Штатів або до Канади для того, щоб займатися серйозними справами. Тому що Франція не розглядалася як головний якийсь значущий центр для розвідки. Набагато цікавіше було в’їхати до Бельгії, наприклад, до сусідньої, де є НАТО, або до Італії та Німеччини, де є бази НАТО, або через Канаду до США. Тобто ось так це функціонує”, — розповів Жирнов.

Ексспівробітник КДБ додав, що зараз дуже сильно використовуються нетрадиційні глибокі прикриття з російської діаспори, плюс досить активно — нелегальна розвідка. І це видно було з того, що торік у Норвегії спіймали російського нелегала, також двох нелегалів спіймали в Голландії, а в Італії (неподалік від Неаполя) поруч із базою НАТО було спіймано жінку.

“І у всіх у них однаковий абсолютно профіль. Вони всі легалізувалися через Латинську Америку, тобто або Бразилія, Чилі, Аргентина, Мексика. Тобто це дуже просто робиться, тому що там доволі легко купити документи, корумпувати якогось посадовця місцевого або який працює в Міністерстві внутрішніх справ, Міністерстві закордонних справ. Отримати громадянство, документи справжнього колумбійця, аргентинця чи чилійця і потім запускати їх у Європу. Тобто ми бачимо явну активізацію роботи нелегальної розвідки. І Путін, до речі, її шанує, тому що торік у Ясенево в червні відкривали пам’ятник співробітникам нелегальної розвідки. При всьому тому, що, наприклад, у структурі, опублікованій на офіційному сайті СЗР, служба нелегальної розвідки не згадується, немає ні управління, немає ні відділів якихось, жодного підрозділу. Тобто начебто їх не існує”, — резюмував Сергій Жирнов.

Читайте також: Як російські шпигуни за кордоном працюють під прикриттям — розбір (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Жирнов заявив, що швейцарська контррозвідка бореться з російськими шпигунами, але викорінити їх дуже складно. Усі світові контррозвідки знають, хто, де і яким шпигунством займається. Взагалі ніхто нічого не зможе зробити з російськими шпигунами.

Прямий ефір