Понад 250 українських дітей-сиріт проведуть літо в Туреччині: на курорті оздоровлюватимуться (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Для вихованців дитячих будинків Херсонської, Київської та Дніпропетровської областей організували поїздку до Туреччини. Загалом понад 250 дітей-сиріт, частина з них уже вирушила з Одеси, інформує FREEДОМ.

Галина — багатодітна мати, привезла своїх дітей до Одеси. Четверо рідних і дев’ять прийомних дітей вона влітку 2022 року евакуювала з тоді ще окупованого Херсона. Дорога на підконтрольну Україні територію зайняла майже два тижні. 

“Їхали через Крим, Москву. Їхали два тижні, два тижні! Польща, Прибалтика — в Україну”, — розповідає Галина.  

Велика кількість прийомних дітей викликала питання в російських окупантів, розповідає Галина. Перевірки на блокпостах тривали довше, ніж для решти. Але, на щастя, сім’ю пропускали далі. 

“Знову поїхали, знову через 12 постів. У хлопчиків спочатку не було навіть документів крім копій свідоцтв про народження. І ми дуже боялися, щоб їх не запитали, хто це. Бо були такі випадки, що їх запитували, хто це — мама? І хто тато? І хтось жартував, казав — ні, це не мама і не тато. І вони вимагали документи всі. Ми цього дуже боялися”, — згадує жінка. 

Сім’я Галини після довгого повернення оселилася в Харкові. А тепер разом з іншими дітьми з дитячих будинків вирушає на відпочинок до Туреччини. З Одеси оздоровлюватися та відновлюватися після пережитого зараз їде понад 50 українських дітей. 

“Вони житимуть у готелях на березі Середземного моря. Ми подаруємо їм такі літні канікули. У дітей будуть насичені дні, у них буде спорт: футбол і волейбол. І для них буде організовано харчування на високому рівні”, — повідомила прессекретарка Благодійного фонду Тетяна Писана.

Загалом до Туреччини на відпочинок поїде понад 250 українських дітей. Переважно з таких міст, як Нікополь, Марганець і Херсон, які перебувають під регулярними обстрілами російської армії. Крім дітей із прифронтових територій, можливість відпочити отримають також ті, хто пережив окупацію в Харківській та Київській області. 

“Зараз місто активно відновлюється. Школу нам відбудували, зробили укриття, діти вже можуть навчатися, тому що півтора року були онлайн. І зараз дуже гарне місто в нас, і відбудовують його”, — розповідає мешканка Ірпеня Ірина.

Відпочивати в Туреччині діти будуть до кінця літа.

Читайте також: Волонтери-ресторатори з Нідерландів допомагають українцям на територіях, які знаходяться під постійним вогнем окупантів (ВІДЕО)

Як повідомлялося, сотні людей щодня перетинають пункт пропуску у селищі Краснопілля на Сумщині поблизу російсько-українського кордону. Вони їдуть із захоплених РФ територій України, щоб врятуватися з окупації.

Прямий ефір