Як Кремль втрачає контроль над армією і ситуацією в країні — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Москва. Ілюстративне фото: apostrophe.ua

Вище російське військове керівництво знало про підготовку збройного заколоту Євгена Пригожина, але не доповіло про це Путіну, вважають у розвідці США, пише The New York Times. Американські чиновники припускають, що союз генерала Суровікіна і глави приватної військової компанії “Вагнер” може пояснити, чому Пригожин досі живий, а регулярна російська армія не чинила належного опору заколоту. Існування зв’язку між Міноборони Російської Федерації і ПВК підтверджує і те, що незадовго до заколоту колишній заступник міністра оборони генерал-полковник Мізінцев став заступником Пригожина з матеріально-технічного забезпечення, інформує FREEДОМ.

Заколот ПВК “Вагнер” — лише перша невдала спроба перед справжнім державним переворотом у РФ, упевнені російські опозиціонери. Події 23 і 24 червня показали росіянам, наскільки слабкий і неспроможний глава Кремля Путін. 

“Тепер дуже багато людей думають, що 20 тис. озброєних людей набагато ефективніші, ніж навіть ціла фракція в Державній Думі, і зараз усі в це будуть інвестувати. Може бути все що завгодно. Я б зараз не загадував. Очевидно, Пригожину не пробачать цей марш. Якщо йому вдасться вижити, думаю, він ще зіграє певну роль. Пригожин зараз зацікавлений у поразці Путіна. Адже насправді Путін утік із Москви, вилетів під час цього маршу, що якраз дуже вдарило по його іміджу всередині російських еліт”, — сказав російський опозиційний політик Дмитро Гудков. 

Водночас експерти впевнені: без сприяння військово-політичних еліт “марш справедливості” Пригожина на Москву не відбувся би. Адже російська армія не чинила належного опору бойовикам ПВК “Вагнер”, а самого Путіна поінформували про заколот лише в ніч із 23 на 24 червня. 

“Це була спроба державного перевороту, який планувала і намагалася здійснити група озброєних найманців, за якими, як я розумію, стояли певні досить впливові кола чи то в Міністерстві оборони, чи то в генеральному командуванні, чи то в Генштабі, чи то у Федеральній службі безпеки, чи то в інших спецслужбах. І не виключено, що і в цивільній номенклатурі Росії”, — каже професор Празького університету, військовий експерт Юрій Федоров. 

Російська преса повідомляє про арешт генерала Суровікіна, давнього союзника Пригожина. Припускають, що можуть затримати і колишнього заступника міністра оборони РФ Михайла Мізінцева, який не так давно став заступником глави ПВК “Вагнер”.  

“Може бути заарештовано ексзаступника глави Міноборони РФ генерала Михайла Мізінцева, який перейшов у ПВК “Вагнер”. Його теж відносять до пулу ФСБ. Там планували поставити Суровікіна на місце Шойгу, а Мізінцева — замість Герасимова. Якщо заарештують ще й його, то я взагалі не здивуюся”, — сказав військовий і політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в інтерв’ю виданню “Фокус”. 

Під час облоги Маріуполя навесні 2022 року Мізінцев керував військами регулярної армії РФ, повторивши власний досвід руйнування сирійського Алеппо. За що й отримав прізвисько “маріупольський м’ясник”. 

За вчинення воєнних злочинів Мізінцева внесено до санкційних списків Євросоюзу, Великої Британії, України, Швейцарії, Австралії, Японії та Нової Зеландії. Завжди відданий кремлівському режиму і, як його називають у ЗМІ, улюбленець Путіна Мізінцев перейшов на бік Пригожина. 

“Цей заколот свідчить про те, що Путін перестав контролювати ситуацію всередині країни. По суті, він уже призвів до початку ерозії всієї цієї державної машини. Тому що, по-перше, всі побачили слабкість Путіна, вразливість системи, всі побачили, що на захист Путіна ніхто не вийшов. А найголовніше, що багато хто в найближчому оточенні глави Кремля вважає його винним у тому, що сталося, оскільки це він підтримував Пригожина, він його фінансував”, — сказав Дмитро Гудков. 

Експерти схиляються до того, що передача влади в Росії за мирним сценарієм стає все менш імовірною. Та вежа Кремля, яка переможе в міжусобиці, зможе сама вибрати претендента на пост номер один.

“Путін піде тоді, коли з’явиться якийсь наступник. Та фігура, найвпливовіша, ось ця семибоярщина, сім або вісім, або 10 найважливіших політичних і силових кланів виберуть нехай тимчасового, але модератора відносин між ними. Тоді так, Путін буде змушений піти добровільно, або не добровільно. Це вже інше питання”, — вважає Юрій Федоров. 

Поразка Росії на фронті означатиме кінець путінського режиму, кажуть експерти. І тоді добровільний відхід президента РФ на покій стає вкрай сумнівним.

Читайте також: Залаштунки заколоту ПВК “Вагнер”: хто такий Дюмін і яку зіграв роль у бунті Пригожина (ВІДЕО)

Прямий ефір