Південні області — найуразливіші в Україні до змін клімату, — експертка про наслідки підриву Каховської ГЕС

Юлія Мельник. Скриншот: uatv.ua

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС вкрай негативно вплине на кліматичну ситуацію в Україні, особливо в її південних областях. Про це сьогодні, 30 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила директорка ГО “Еколтава”, членкиня ради Української кліматичної мережі, PR експертка проєкту ЄС APENA3 Юлія Мельник.

За її словами, це велика катастрофа, одна з найбільших катастроф в історії України.

“По-перше, трупи тварин, це вплив на саму річку Дніпро, на море. Це вплив на землі, тому що дуже багато, зокрема і нафтопродуктів, і різних агрохімікатів потрапило в цю воду. І найголовніше — це проблема з водою і технічною, і питною. Це найбільша проблема”, — сказала Мельник.

Експертка уточнила, що одна з найбільш уразливих областей в Україні — Миколаївська.

“Херсонська за цією ж логікою, найімовірніше, теж. Південні області — вони найбільш уразливі в Україні до змін клімату. Україна взагалі одна з найвразливіших у світі країн до змін клімату. І те, що зараз сталося з водою, — це плюс одна величезна проблема, і нам уже треба думати, як до цього адаптуватися, що робити”, — каже вона.

Мельник навела думку української науковиці Світлани Краковської, що оцінити наслідки впливу на клімат можна буде не менше ніж за 10 років.

“Тобто мине 10 років, і тільки тоді ми зможемо щось оцінювати. Ось це найстрашніше в цій історії”, — зазначила експертка.

Вона вважає, що Україні зараз потрібно використовувати будь-який майданчик для інформування світової громадськості про катастрофу і наслідки.

“Минулого тижня ми були на найбільшій кліматичній конференції з адаптації в Дубліні. Це перший раз, коли українська делегація взяла участь у такого рівня події. І ми порушували ці питання. Там були представники науки з різних країн Європи та світу. І ми говорили, що є Каховська катастрофа, нам треба буде допомога світової науки. Ось є в нас такі наслідки. Треба зараз налагоджувати зв’язки з європейськими, наприклад, правозахисними організаціями, які теж триматимуть зв’язок з українськими і допоможуть нам захищати, домагатися справедливості в суді, в міжнародних судах. Треба тримати ці зв’язки між українськими та європейськими і світовими організаціями, тому що це дуже важливо. Це все дуже важливі ланцюжки однієї ланки, які ведуть нас до перемоги і до репарацій, і до отримання грошей на відновлення нашого довкілля. А як озвучує влада, грошей потрібно буде дуже-дуже багато”, — розповіла Мельник.

За даними експертки, оцінка збитків від екологічних злочинів РФ в Україні займе час, триває збір і документування даних. Вона нагадала, що напередодні Україну відвідали міжнародні екоактивісти, зокрема й Грета Тунберг. Її участь у роботі міжнародної групи допоможе контролювати розслідування екологічних злочинів РФ. Кліматичні активісти не всесильні, але вони допоможуть сформувати громадську думку і вплинути на політику своїх країн щодо РФ.

Читайте також: Тисячолітні артефакти вимило на поверхню, вони в небезпеці — наслідки підриву Каховської ГЕС для археології (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше експерт групи з вивчення екологічних наслідків війни в Україні (UWEC) Євген Симонов розповів, що території нижче за Каховську ГЕС за течією річки Дніпро відновляться за 7-10 років, але деякі елементи екосистем зникнуть назавжди. Вище за течією річки наслідки підриву Каховської ГЕС є колосальними. Відновити зруйноване водосховище навряд чи вдасться.

Прямий ефір