Ракетний удар РФ по Краматорську: пропаганда знову виправдовує смерть дітей

Наслідки ракетного удару по центру Краматорська 27 червня 2023 року. Фото: npu.gov.ua

Уранці 29 червня в Краматорську Донецької області рятувальники завершили розбирати завали після російського обстрілу. Серед розбитих бетонних плит і купи цегли дістали тіло ще одного загиблого.

Загалом унаслідок удару РФ по центру тимчасового обласного центру Донеччини загинули 12 людей. Понад 60 постраждали. Серед загиблих є й неповнолітні — троє дівчаток 17 і 14 років. Також поранення отримала восьмимісячна дитина.

Трагедія для України та світу, військові будні — для РФ

Російські окупаційні війська обстріляли Краматорськ увечері 27 червня. Першого удару росіяни завдали о 19:30 по кафе RIA Pizza в центрі міста, унаслідок чого під завалами опинилося приблизно сто осіб. На місце трагедії виїхали екстрені служби. Серед місцевих жителів набралося чимало волонтерів, які допомагали розбирати завали.

Друге попадання було по селищу Біленьке.

Російські Telegram-канали і пропагандисти поспішили піднести трагедію як “перемогу”. У мережі одразу ж почали поширювати інформацію про “корпоративі військовослужбовців ЗСУ”, а також “перебування в будівлі іноземних найманців”.

У будівлі та конкретно в кафе в момент удару дійсно перебували іноземці. Це волонтери та журналісти з різних країн. Але для цієї локації — іноземні делегації — звична справа. Уже понад 9 років у цьому мікрорайоні зупинялися журналісти закордонних видань та іноземні чиновники.

Це місце до початку повномасштабної війни було великим розважальним комплексом — з нічним клубом і рестораном. Торговий комплекс, який розташований поруч, теж пошкоджений.

“Цілісна будівля зі зворотного боку — це вихід на одну з центральних вулиць міста. Тут знаходилися торгові площі і досить популярні бренди, які виїхали на початку повномасштабного вторгнення. Тобто магазини були закриті, і тому людей там не було. Це була порожня будівля. Це я підводжу до того, що це не військовий об’єкт. Поруч тільки житлові багатоквартирні будинки. Позаду можна побачити будівлю великого готелю, яка вже тричі потерпає від обстрілів”, — розповіла кореспондентка телеканалу FREEДОМ Альона Грамова.

Вона перебувала в момент удару в кафе з колегою та волонтерами з Нідерландів. Її колега отримав невелике поранення склом, яке пошкодило його обличчя. А волонтери отримали легкі порізи. Вони намагалися надати допомогу тим, хто постраждав від ракетного удару, зокрема, вдалося допомогти жінці з маленькою дитиною.

“Російські нацисти в агонії завдали удару по Краматорську не характерною для себе зброєю – ракетою С-300. За попередніми даними, знайшли дві такі ракети. Одна з ракет влучила в піцерію. У їхньому розумінні піцерія була “пунктом збору укронацистів”. Російські пропагандисти розповідають, що там перебували українські військові та їхні “куратори із Заходу”. Насправді там були журналісти, які приїхали висвітлювати війну, розв’язану Росією. Багато хто з них дивом врятувався”, — розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Серед постраждалих у кафе виявилися троє громадян Колумбії. Це відомий колумбійський письменник Ектор Абад, який перебував у місті разом із засновником організації Aquanta Ucraina (Тримайся, Україно), колумбійським депутатом Серхіо Харамільо та журналісткою Каталіною Гомес.

“Зі мною все гаразд, але моя близька подруга Вікторія Амеліна, яка була з нами, зараз у поганому стані і перебуває в лікарні. Я дуже сподіваюся, що вона викарабкається. Ми дуже хвилюємося за неї”, сказав письменник у коментарі “Новинам Донбасу”.

Колумбія має направити дипломатичну ноту протесту РФ у зв’язку з пораненням трьох колумбійців унаслідок російської атаки на Краматорськ, заявив президент Колумбії Густаво Петро.

“Росія напала на трьох беззахисних громадян Колумбії. Тим самим порушує закони війни. МЗС має вручити дипломатичну ноту протесту. Ми чекаємо в цілості й схоронності повернення до своїх домівок Серхіо, Ектора і Каталіни”, — написав президент у Twitter.

Наслідки ракетного удару по центру Краматорська 27 червня 2023 року. Фото: npu.gov.ua

Офіційна заява російського Міноборони відрізняється від домислів і версій російських пропагандистів. Там визнали, що завдали удару по Краматорську. Щоправда, назвали його “містом Донецької народної республіки” — Кремль претендує на захоплення і визнання “ДНР” усієї Донецької області. У Міноборони РФ заявили про ураження “пункту тимчасової дислокації командного складу 56-ї мотопіхотної бригади ЗСУ”. Однак зруйновано будівлю піцерії.

“Коли падає військовий вертоліт на території РФ, усі ллють крокодилячі сльози, бо “це ж наші хлопчики” загинули. У Краматорську поцілили в цивільних — ніхто не соромиться у висловлюваннях у коментарях: “ну що, одним більше, одним менше”. Я читав коментарі російських користувачів — там настільки всі цинічні, що навіть коментувати не хочеться. Просто звірі.

Коли це стосується не території РФ, російські військові розуміють, що, перетинаючи певну межу на своїх картах, можна стріляти, бомбити — нічого їм за це не буде взагалі. Хоч дітей, хоч пенсіонерів убивай — усе добре.

А от коли щось відбувається на території РФ за участю російських військових, тоді вони починають думати: а як це буде для них, для їхніх родин? Чи не прийдуть до них ФСБшники або Слідчий комітет, чи не ставитимуть запитання. Починаються сумніви”, — прокоментував ситуацію військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Затримання підозрюваного коригувальника — сигнал для інших

Контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) по гарячих слідах затримала агента спецслужб Росії, який скоригував російський ракетний удар.

“Агент РФ обов’язково відповідатиме перед українським судом. Але таке затримання – це ще й сигнал для всіх інших коригувальників і зрадників, які працюють на ворога. Запам’ятайте, покарання невідворотне! Так само як неминуче відповідатимуть перед міжнародним трибуналом і організатори воєнних злочинів — представники путінського режиму”, — заявив голова СБУ Василь Малюк.

Наслідки ракетного удару по центру Краматорська 27 червня 2023 року. Фото: npu.gov.ua

Правоохоронці встановили, що затриманий виявився “розконсервованим” агентом Головного управління розвідки Генштабу збройних сил РФ, тобто ГУР. Чоловік зізнався, що 27 червня, коли був на роботі, отримав телефонний дзвінок від військового армії РФ, який перебував у той час на території тимчасово окупованої Донецької області.

“Він просив мене зняти на відео кафе “Ріо”, яке розташоване поруч із готелем “Краматорськ”. О 17:00 після робочого дня я поїхав у це кафе і зняв на відео заклад, у якому перебували цивільні, зокрема діти. Відео я відправив і поїхав додому. Вдома з новин я дізнався, що кафе “Ріо” зазнало ракетної атаки, загинуло багато цивільних, жінок і дітей”, — сказав затриманий під час допиту.

Крім того, він зателефонував військовому, який давав йому завдання, і розповів про наслідки ракетної атаки, а саме — загибель великої кількості цивільних.

Краматорськ — не прифронтове місто, але розташоване досить близько до місць, де ведуться активні бойові дії. До того ж між Краматорськом та окупованою територією Донецької області, звідки б’ють окупанти, відстань невелика. Того дня сигнал повітряної тривоги не встигли увімкнути. Подібні ситуації вже не раз траплялися і в інших містах, які розташовані близько до позицій російських військ, наприклад, у Херсоні та Запоріжжі. Саме тому мирні жителі просто не встигають перейти в укриття або покинути будівлю.

Читайте також: Россия может совершить теракт на ЗАЭС — вероятные сценарии от ГУР и оценки экспертов (ВИДЕО)

Прямий ефір