Масового прозріння в РФ не буде, поки не з’явиться реальна альтернативна сила путінському режиму, — Барановський

Олексій Барановський. Фото: rozmova.wordpress.com

Росіяни, які чесно заявляють, що вони проти путінської війни в Україні — кандидати під репресії. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив адвокат, представник З’їзду народних депутатів Росії Олексій Барановський.

Він зазначив, що відчайдушна меншість у РФ займає антивоєнну позицію попри все.

“Ось ті там 10-20%, хто навіть у поточній ситуації чесно говорить за телефонним опитуванням, що він проти війни, — це дуже відчайдушні люди, справді, вони кандидати під репресії, тому що абсолютна більшість респондентів на телефонні опитування відповідають саме те, що для них безпечно, що від них хочуть почути. А насправді коли Путіна відправлять до Гааги, ті самі 60-70-80% скажуть: давно пора, ми завжди цього хотіли. Тому тут особливо орієнтуватися на ці опитування не слід”, — сказав Барановський.

Адвокат констатував, що дія пропаганди не проходить безслідно для громадян РФ.

“Така реальність зараз у Росії склалася, але вона не стихійно склалася, путінська влада зробила з людей ось такий продукт, що називається. Але це не всі. Далеко не всі такі. Багато тих, хто адекватно все розуміє, вони бояться, мовчать, але зміниться вітер у Росії”, — вважає Барановський.

Він переконаний, що не слід очікувати від росіян якогось масового прозріння, більшість із них зайняла позицію “авось пронесе, моя хата скраю, помри ти сьогодні, а я — завтра”.

“І вони сподіваються, що їх це все омине, вони якось пропетляють, у крайньому разі, поїдуть у Грузію або ще куди-небудь. Але масових прозрінь таких не передбачається. Воно, можливо, навіть і буде, прозріння, але в дію вже це точно нічого не конвертується доти, доки не з’явиться альтернативна сила. Ось чому Пригожина вітали в тому ж Ростові? Він показав силу. Тоді ще не знали, що ця сила ненадовго, каліф на годину, але зайшли вони, як сила”, — сказав Барановський.

Він прогнозує, що так само росіяни зустрічатимуть російських добровольців із легіону “Свобода Росії”, щойно вони зайдуть до Бєлгорода, Ростова чи Воронежа.

“Я говорив неодноразово, масова кількість заявок із Бєлгородської області на вступ до “Легіону”. Є ці люди, просто вони чекають того часу, коли ми покажемо силу, сила прийде, і вони готові будуть приєднатися до нас”, — сказав адвокат.

Він також наголосив на особливостях російської юриспруденції, коли звичайних громадян за антивоєнну позицію карають максимально, а засновнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину прощають збиті вертольоти й літаки.

“Якщо ти в опозиції, якщо ти проти війни, проти Путіна, тобі навішують цілу гірлянду таких статей, кожному блогеру можна надавати. І, власне, вони цим і займаються. А от якщо ти путінський улюблений найманець, ну, трошки в опалі зараз, то і 100 років тобі можуть пробачити тюремний термін, і купу заліза. Скільки там, 20 пілотів достатньо з великим таким нальотом годин вони вбили по своїй дорозі? Нічого страшного. Росія — щедра душа… Нічого страшного, це ж свій, соціально близький до Кремля “кухар.” Тому так, ось тепер відпочиває в Білорусії, а там, дивись, і назад призвуть, цар же добрий. Він сьогодні в опалі, а завтра поверне ближче до трону. Тому це шоу триватиме, на жаль”, — вважає Барановський.

Він також не виключає, що буде проведено “чистки” серед тих, хто підтримав Пригожина, показав нелояльність Кремлю.

Читайте також: Заколот Пригожина і посилення репресій свідчать про ослаблення Росії, — Полозов

Нагадаємо, засновник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин увечері 23 червня заявив, що регулярна армія Росії завдала ракетного удару по тилових таборах “вагнерівців”, і оголосив “марш справедливості”.

24 червня Путін назвав дії Пригожина “відступництвом” від свого народу і “ударом у спину”.

Уже ввечері 24 червня Пригожин повідомив, що розгортає колону військової техніки за 200 км від Москви.

Пізніше стало відомо, що президент Росії вирішив не притягати Пригожина до відповідальності, а дозволив йому і “вагнерівцям” виїхати в Білорусь.

Прямий ефір