США нададуть 41-й пакет військової допомоги Україні на 500 млн дол. — подробиці з Вашингтона (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на 500 млн дол. До нього входять додаткові бойові машини піхоти Bradley і броньовані машини Stryker. Техніку передадуть Україні із запасів Міністерства оборони США. За словами американських посадовців, ця техніка має допомогти контрнаступу ЗСУ. Про це сьогодні, 28 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив кореспондент “Голосу Америки” в Білому домі Михайло Комадовський із Вашингтона.

За його словами, відповідно до делегованих президентом США Джо Байденом повноважень, державний секретар США Ентоні Блінкен санкціонував надання 41-го за рахунком від моменту початку повномасштабного вторгнення Росії до України пакета озброєнь для України із запасів Пентагону.

Допомогу для України зі США виділяють за двома схемами. Перше — із запасів Пентагону, і в цьому разі озброєння потрапляє на поле бою в Україні в лічені терміни, наскільки це можливо, наскільки швидко. Другий спосіб — коли США роблять держзамовлення у виробників зброї. Тоді в Штатах минає певний час для її виготовлення, і після цього це обладнання потрапляє до України. Йдеться про тижні, місяці і навіть кілька місяців для того, щоб можна було задовольнити цей запит.

У межах 41-го пакета буде надано американську зброю та обладнання на суму в 500 млн дол. У заяві Блінкена, опублікованій Держдепартаментом, ідеться про те, що “цей пакет допомоги у сфері безпеки підтримає нинішні контрнаступальні операції України за допомогою обладнання, що безпосередньо відповідає потребам Києва на полі бою сьогодні”.

За пунктами пакет допомоги охоплює бронемашини “Бредлі” “Страйкер”, додаткові боєприпаси для систем ППО, артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також протитанкову зброю, протирадіолокаційне обладнання, зокрема, ракети, високоточні авіаційні боєприпаси та інші “необхідні ресурси для підвищення боєздатності українських сил на полі бою, допомоги в поверненні суверенної території України та захисту своїх громадян”.

У Білому домі заявили, що саме це військове обладнання допоможе Збройним силам України в контрнаступі, який відбувається зараз.

“Ми хочемо продовжувати доносити одну дуже важливу річ — що рішуче підтримуємо Україну. Виділяємо черговий пакет військової допомоги, щоб переконатися, що в них є все необхідне для захисту свого суверенітету і територіальної цілісності. Президент США говорив із президентом України в неділю, щоб безпосередньо підтвердити це”, — сказала заступниця прессекретаря Білого дому Олівія Делтон.

У Міністерстві оборони США, зі свого боку, заявили, що глава Пентагону Ллойд Остін під час своїх зустрічей і перемовин постійно наголошує, що підтримка України з боку США залишається незмінною і “це залишається в центрі уваги американського уряду”. Про це заявив представник Пентагону Патрік Райдер.

А радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван напередодні обговорив події в Росії та в Україні зі своїм турецьким колегою — головним радником президента Туреччини Акіфом Чагатаєм Киличем. Про це повідомив Білий дім.

Комадовський нагадав, що Салліван також брав участь у перемовинах у Копенгагені на минулих вихідних, коли в данській столиці зібралися представники Ради з нацбезпеки різних країн, зокрема країн БРІКС. Зустріч відбулася під керівництвом глави Офісу президента України Андрія Єрмака. Зокрема, обговорювали 10 пунктів президента Зеленського щодо досягнення миру. Але щодо цих перемовин із турецьким колегою, то в повідомленні йдеться про те, що Салліван також обговорив підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі, що розпочнеться за кілька тижнів.

Читайте також: Матеріально-технічна допомога Україні від партнерів — це перемога з двох сторін, — Івченко

Нагадаємо, як заявив президент України Володимир Зеленський, ніхто вже не сумнівається, що Україна здатна захистити себе і своїх союзників.

Прямий ефір