Юристи можуть оформити будь-яку маячню, вони керуються сигналами згори, — Павлов про судову систему Росії

Іван Павлов. Скріншот: uatv.ua

Закон у Російській Федерації погано працює. Рішення судді ухвалюють ще до того, як воно потрапило до них на стіл, особливо якщо є державний інтерес. Юристи можуть оформити будь-яку справу так, як вигідно представникам керівної верхівки РФ. Таку думку сьогодні, 27 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив адвокат, засновник правозахисних проєктів “Команда 29” і “Перший відділ” Іван Павлов.

Експерт упевнений, що ситуація із судовою системою Росії погіршилася після того, як Володимир Путін удруге обійняв посаду президента і провів “чистки” в лавах суддів.

“Закони в Росії завжди погано працювали. Ось наприкінці 90-х була якась надія у росіян. Вектор розвитку наприкінці 90-х був, на мій погляд, правильний. У 2003-2004 роках почалися такі суттєві зміни, коли Путін зайшов на другий термін — по-іншому навіть стали ставитися до набору суддівського корпусу. З 2005 року Путін став істотно змінювати підхід до формування суддівського корпусу. Була проведена величезна чистка, і велику кількість дійсно незалежних суддів вигнали із суддівської системи. На зміну їм прийшли досить слухняні, дуже дисципліновані помічники суддів. І ось саме ці люди зараз перебувають біля керма судової системи. Саме вони працюють, ухвалюють рішення, виносять вироки тощо”, — розповів він.

Рішення судді завжди ухвалюють на користь держави, зазначив Павлов.

“Усе вирішується ще до того, як справа лягла на стіл. Щойно суддя взяв її до рук із канцелярії, він уже прекрасно розуміє, яке рішення йому треба ухвалити, якщо там є хоч якийсь державний інтерес. Державні інтереси дуже специфічні зараз. Чи викликає це якесь здивування у професіоналів? Ні”, — сказав він.

Незалежно від матеріалів справи, в Росії можливо скасувати рішення про порушення кримінальної справи.

“Юристи можуть оформити будь-яку маячню — назвати чорне білим і біле чорним. У них зараз вся сила. Тому скасувати рішення про порушення кримінальної справи, скасувати постанову дійсно можна. Тобто слідчий поквапився, порушивши кримінальну справу. Закон тут узагалі ні до чого. Вони керуються сигналами, які йдуть із самого верху. Підлаштовуються якісь штампи, які вказані в законі. Намагаються знайти формулювання, які більше доречні”, — зазначив експерт.

Читайте також: Путін розгубився в момент заколоту Пригожина — думка

Прямий ефір