Матеріально-технічна допомога Україні від партнерів — це перемога з двох сторін, — Івченко

Ілюстративне фото: point.md

Країни-партнери передають Україні матеріально-технічну допомогу, 99% якої оплачується коштом їхніх власних бюджетів. З військовою допомогою склалася ситуація win-win: партнери переозброюються, одночасно надаючи Україні всі необхідні озброєння. Про це сьогодні, 27 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко.

“Вони мають свій win у тому, що вони віддають нам те, що у них вже сьогодні перебуває на службі в армії, тільки застарілі моделі. F-16 це одна з перших моделей 70-х років, вона застаріла. Спокійно можна віддати це Україні, а промисловість зробить нові моделі F-35 тощо для відповідної країни. Це означає, що таким чином наші партнери переозброюють новітнім виробництвом власну армію, це їхня перемога”, — сказав він.

А друге, за словами Івченка, — це те, що Україні приходить та допомога, яка дійсно потрібна на полі бою для того, щоб захистити небо, завдавати ударів і супроводжувати контрнаступ.

“Тому перемога, win-win, з двох сторін, коли проходить ця матеріально-технічна допомога”, — додав член комітету ВРУ.

За його словами, партнери бачать, що на сьогодні Україна бореться фактично не тільки за свої території, вона охороняє стару Європу, демократичний світ від непередбачуваної російської армії, яка будь-якої миті може піти в будь-яку європейську країну.

“Тому нам важлива перемога і світу важлива декласифікація росіян і декласифікація російської армії як такої”, — заявив Івченко.

Член комітету ВРУ наголосив, що для України контрнаступ — це не тільки звільнення територій, це якнайбільше вберегти життів українців, українських солдатів.

“А для світу… все-таки вони не відчувають другу частину, вони більше відчувають першу частину. Для них важливо побачити якомога більше звільнених територій і що їхня зброя, яку вони вже поставили, дійсно допомагає українцям звільняти ці території. Звичайно ж, вони очікують від нас швидких і ефективних кроків. Перевищені ці очікування чи ні, це вже треба дивитися з погляду того, як це все у ЗМІ подавалося тощо. Наші солдати сьогодні роблять максимальні зусилля, маневри тощо, з погляду й обману противника, звільнення територій, різних тактичних кроків, це правда. І повірте, ми точно дивимося, як зберегти життя хлопців, якомога більше життів. Тому для нас це основний акцент, коли йти, в якому напрямку, які використовувати методи. Але головне — це життя людей. Якщо росіяни не шкодують своїх солдатів, то ми точно шкодуємо, і точно для нас це основне. Хочеться вірити, що ми наприкінці літа побачимо зовсім іншу територію України, мається на увазі звільнену в більшій частині. Хочеться, звичайно, щоб усю. І точно хочеться вірити, що наші партнери продовжуватимуть нас підтримувати”, — резюмував Вадим Івченко.

Зазначимо, США сьогодні мають оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на $500 млн. За даними видання Reuters, до нього увійде наземна техніка, зокрема 30 бойових машин піхоти Bradley і 25 бронетранспортерів Stryker. Також боєприпаси для HIMARS, протитанкова зброя, зокрема Javelin, і боєприпаси для зенітних систем Patriot і Stinger. Раніше українські захисники вже отримали від американців допомогу на $63 млрд. Із цієї суми на військову підтримку було передбачено близько $40 млрд.

Читайте також: ЄС зміцнює обороноздатність України — заяви міністрів закордонних справ у Люксембурзі (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, уряд Австралії передасть Україні новий пакет військової допомоги на 73,5 млн дол. Німеччина у співпраці зі Сполученими Штатами до кінця року має намір надати Києву ще 45 зенітних самохідних установок Gepard для посилення протиповітряної оборони. Данія розпочала навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Прямий ефір