Навчання на F-16 від Данії, новий пакет на 73,5 млн дол. від Австралії: як союзники підтримують Сили оборони України (ВІДЕО)

Винищувачі F-16. Фото: lockheedmartin.com

Новий пакет військової допомоги на 73,5 млн дол. передасть Україні уряд Австралії. Німеччина у співпраці зі Сполученими Штатами до кінця року має намір надати Києву ще 45 зенітних самохідних установок Gepard для посилення протиповітряної оборони. Данія розпочала навчання українських пілотів на винищувачах F-16, повідомляє FREEДОМ.

28 бронетранспортерів M113, 14 машин спеціального призначення, 28 середніх вантажівок та 14 причепів — вся ця техніка вирушить в Україну з Австралії в межах нового пакету військової допомоги. Крім того, Канберра продовжить безмитний режим імпорту українських товарів ще на рік, щоб підтримати українську економіку. Про це заявив прем’єр-міністр країни Ентоні Альбанезе.

“Ця додаткова підтримка матиме реальне значення, допомагаючи українському народу, який продовжує виявляти велику мужність перед незаконною, неспровокованою та аморальною війною, розв’язаною Росією. І ми продовжуватимемо взаємодіяти з Україною стільки, скільки буде потрібно для підтримки президента Зеленського та народу України у цій боротьбі. Це серйозне зобов’язання, але воно необхідне”, — заявив прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе.

З урахуванням нового пакету, загальний обсяг допомоги Австралії Україні становитиме 790 млн австралійських доларів. З них 610 млн — військова підтримка.

“Сьогодні в Україні йдеться про недоторканність глобального порядку, заснованого на правилах, і дуже важливо, щоб австралійці розуміли, що це стосується наших національних інтересів, і ми підтримуватимемо Україну доти, доки Україна не розв’яже цей конфлікт на своїх умовах”, — зауважив міністр оборони Австралії Річард Марлз.

Данія розпочала навчання українських пілотів на винищувачах F-16, а також планує замінити свої F-16 на F-35 на 2 роки раніше, ніж планувала. За словами міністра оборони Данії, українським пілотам потрібно від 6 до 8 місяців на перенавчання. Тоді передача данських F-16 стане реальністю.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на зустрічі з прем’єр-міністром Данії подякував союзникам за лідерство в авіаційній коаліції та за організацію у Копенгагені зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників України, країн “Групи семи” та глобального Півдня. На ній було обговорено подальшу імплементацію української формули миру президента Володимира Зеленського.

“Високо оцінив непохитну та всебічну підтримку, яку Данія надає Україні, зокрема нещодавнє рішення парламенту Данії збільшити військову допомогу в межах данського Фонду підтримки України, а також участь данської сторони у Конференції з відновлення України, яка відбулася у Лондоні. Наголосив на активній ролі Данії у відновленні Миколаєва та Миколаївської області”, — прокоментував керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram.

Для зміцнення протиповітряної оборони України Німеччина у співпраці з Америкою має намір передати Києву ще 45 зенітних самохідних установок Gepard. Також до кінця цього року Україна отримає 2 зенітно-ракетні комплекси IRIS-T SLM, ще 4 — наступного року.

“А ось що потрібно для наступу, то це супутня ППО. А вона у потрібному обсязі недоступна. Україна не може вийти із цієї дилеми. Ми робимо все, що можемо. Але попри все це, чи має Україна достатню протиракетну оборону? Однозначно ні”, — зазначила глава Ситуаційного центру з питань України при Міністерстві оборони Німеччини Крістіан Фрейдінг в інтерв’ю Welt.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пояснив, чому Берлін поки що не приєднався до коаліції винищувачів. Він зазначив, що Бундесвер використовує літаки Eurofighter та Tornado, а не F-16. Глава німецького оборонного відомства наголосив, що Німеччина є експертом з танків і танкової техніки, а ще з протиповітряної оборони. Все це є дуже актуальним для Києва. Крім того, до кінця року Німеччина зобов’язалася підготувати майже 10 тисяч українських військових.

Читайте також: ЄС зміцнює обороноздатність України — заяви міністрів закордонних справ у Люксембурзі (ВІДЕО)

Нагадаємо, від початку повномасштабної агресії Росії країни Заходу надали Україні військову допомогу на мільярди доларів. Київ отримав від союзників різне озброєння: від патронів, гранатометів, стрілецької зброї до танків, протитанкових керованих ракетних комплексів і тактичних безпілотних літальних систем. Наразі обговорюється надання далекобійних ракет ATACMS і літаків F-16.

Прямий ефір