ЄС зміцнює обороноздатність України — заяви міністрів закордонних справ у Люксембурзі (ВІДЕО)

Прапори ЄС і України. Фото: pixabay.com

ЄС погодив збільшення бюджету Європейського фонду миру на 3,5 млрд євро. Як заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, кошти будуть спрямовані на постачання військової техніки, боєприпасів та підготовку українських військових. Також європейські дипломати обговорили передачу Україні заморожених активів Центробанку РФ. А міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна закликав колег почати погоджувати новий — 12-й — пакет санкцій проти Росії, повідомляє FREEДОМ.

На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, збільшення бюджету Європейського фонду миру допоможе не лише забезпечувати стабільне постачання військової техніки Україні, але й сприятиме розвитку українсько-європейського альянсу оборонних індустрій. Про це глава української дипломатії заявив на засіданні ради міністрів Євросоюзу.

“Росія з кожним днем слабшає. Критично важливо зараз надати Україні все необхідне озброєння, насамперед артилерійські системи, РСЗВ, снаряди та ракети до них, посилювати міжнародні санкції у сферах ядерної енергетики, цифрових технологій, продажу діамантів, морської логістики та фінансів. Також ми маємо перешкодити Росії завдавати ракетних ударів по українських містах, насамперед шляхом глобальної заборони на постачання товарів подвійного призначення для російських ракетних та дронових індустрій”, — закликав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Європейський фонд миру було створено у березні 2021 року. Його основна мета — додаткове фінансування зовнішньої політики та безпеки Євросоюзу. Зокрема, Фонд відшкодовує урядам держав-членів ЄС витрати на військові постачання. Поповнюється він із внесків членів Євросоюзу. З коштів Фонду Брюссель надав уже 7 пакетів військової допомоги Збройним силам України. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав країни-члени ЄС посилити підтримку Києва.

“Я думаю, що зараз як ніколи важливо продовжувати підтримувати Україну. Бо те, що сталося цими вихідними, показує, що війна проти України розколює російську владу і впливає на її політичну систему… Монстр, якого створив Путін — “Вагнер” — зараз кусає його. Монстр діє проти свого творця. Політична система показує свою крихкість, а військова міць дає тріщину. Тож це має важливі наслідки для війни в Україні”, — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Проте новий фінансовий транш Україні блокує Будапешт. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, Будапешт готовий змінити свою думку, якщо Київ виключить OTP Bank із чорного списку. Втім, європейські експерти вважають, що вето можна обійти через систему розширеного співробітництва. Розраховують на збереження єдності й політики:

  • “Моє послання таке саме, як і під час шведського головування, а саме: єдність в ЄС — це те, що є справжньою силою нашої організації, і ми демонструємо це з того часу, як почалася війна”, — наголосив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрем.
  • “Для нас важливо, щоб Росія більше не приймала європейський мирний порядок, а шанувала його. Саме тому ми продовжуємо покладатися на тріаду підтримки України та європейського мирного порядку, що означає негайну допомогу, середньострокову підтримку та членство України у ЄС”, — наголосила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Водночас Німеччина поки що не підтримала план Євросоюзу щодо арешту заморожених активів російського Центробанку. Як пише Financial Times, посилаючись на анонімні джерела, Берлін закликає більше вивчити можливі юридичні та фінансові ризики для Євросоюзу.

“За словами одного з німецьких чиновників, міністр юстиції Німеччини Марко Бушман дійшов висновку, що пропозиції ЄС щодо арешту активів російського Центрального банку є юридично нездійсненними. Водночас чотири представники країн-членів заявили, що вони бачать, що країни ЄС у принципі підтримують використання доходів від конфіскованих активів Російської Федерації, визнаючи при цьому, що занепокоєння Європейського центрального банку змусило деякі столиці замислитись над тим, як саме це зробити”, — йдеться у публікації Financial Times.

Європейська комісія розробляє план дій із залучення значних коштів для допомоги Україні за рахунок заморожених російських активів.

Читайте також: Саміт у Копенгагені та робота українських дипломатів на полях ЄС — розбір Мацуки

Нагадаємо, Рада Євросоюзу погодила збільшення на 3,5 млрд євро фінансування Європейського фонду миру, з якого виділяється військова допомога Україні. Це друге збільшення фонду з його створення. Тепер його загальний обсяг перевищує 12 млрд євро.

Прямий ефір