Дрейфуючі міни і токсичні відходи: наскільки небезпечна ситуація в Чорному морі після підриву Каховської ГЕС

На берег Чорного моря в Одесі течія приносить сміття після підриву Каховської ГЕС. Фото: culturemeter.od.ua

Підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС) приніс вже чимало лиха українцям. Терористичний акт російських окупантів має всі ознаки екоциду, кажуть екологи. Йдеться про знищення рослинного і тваринного світу, отруєння атмосфери, води та ґрунтів. Позначився підрив Каховської ГЕС і на Чорному морі.

Загрози — потенційні та явні

Такою, як раніше, територія, розташована нижче колишнього водосховища, більше ніколи не буде, підкреслюють фахівці. Після спаду води залишаться заболочені райони, а ділянка нижче дамби стане токсичною, адже туди потрапить намул, що ввібрав у себе низку небезпечних хімічних речовин.

Наслідки катастрофи, влаштованої російськими військовими, поступово поширюються долиною Дніпра і переходять у Чорне море, а далі — до берегів українських міст і сусідніх країн.

Одеські пляжі закрили для відвідування вже понад рік, проте тепер нагляд набагато суворіший. Рішення ухвалила регіональна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Через розлив Дніпра в Чорному морі зафіксували неблагополучну епідемічну ситуацію. Течією на узбережжя Одеської області винесло будівельне, побутове та виробниче сміття, трупи тварин. Наразі морська вода в регіоні вважається небезпечною для здоров’я.

За оцінками Міністерства охорони здоров’я України, унаслідок підриву дамби Каховської ГЕС вода в Дніпрі нижче колишнього водосховища перевищує норми забруднення у 28 тис. разів.

В Одеському центрі контролю та профілактики хвороб кажуть, що зараз у морській воді небезпечно навіть ноги мочити. Після затоплень у Херсонській і Миколаївській областях унаслідок теракту течією на узбережжя винесло масу брудної прісної води. 185 із 579 проб у водоймах Херсонської, Миколаївської та Одеської областей не відповідають нормам. Найсуттєвіші перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників — в Одеській області.

“Ми виділили з 6 проб ротавірус: у Затоці два рази, у Чорноморську два рази, в Одесі та Білгород-Дністровському один раз. Ми виявили аденовірус: у Чорноморську в трьох пробах, в Одесі та Вилковому — у двох пробах, у Крижанівці та в Затоці — в одній пробі”, — повідомив завідувач відділом моніторингу та реакції на небезпеки ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” Олександр Волков.

Заборона на купання, за словами медиків, — захід вимушений. Поки морська вода опріснена дніпровською — втрачена можливість боротися зі збудниками інфекцій природним шляхом. Також на узбережжі заборонено вилов і продаж риби. Для повного очищення моря потрібно хоча б кілька тижнів опадів, течій і впливу сонця.

Інша нагальна проблема — мінна небезпека. Російські міни — як змиті протипіхотні та річкові, так і морські — тепер ще більше засмічують Чорне море, через що опинилися під загрозою життя людей. А “зернова угода” опинилася під загрозою зриву, адже міни несуть небезпеку для суден.

Читайте також: В акваторію Чорного моря течією Дніпра винесло міни та боєприпаси

Ситуація в Чорному морі — оцінки фахівців

Скільки знадобиться Одеському узбережжю для повного очищення від хімікатів, токсичних відходів і мін? Які наслідки очікують сусідів України — країни Чорноморського басейну? Відповіді на ці та інші запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ шукали:

  • Катерина Полянська, екологиня міжнародної благодійної організації “Екологія-Право-Людина”;
  • Євген Хлобистов, професор кафедри екології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, експерт Кримськотатарського ресурсного центру;
  • Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил України;
  • Андрій Риженко, капітан I рангу запасу, голова Українського інституту морського права і безпеки.
  • Сергій Братчук, спікер Української добровольчої армії “Південь”.

ЄКАТЕРИНА ПОЛЯНСЬКА: Течія несе в собі безліч шкоди для людини

— Північно-західна частина Чорного моря також була забруднена потоком води, який дійшов уже навіть до Тузловських лиманів (південь Одеської області). На узбережжі вже фіксують викиди різних матеріалів, винесених з території нижнього Дніпра. Багато тварин, які мешкали в плавнях Дніпра, загинули. Деякі залишилися живими. Наприклад, знаходять тритонів, змій, жаб.

Для людей можна виокремити кілька небезпечних пунктів. По-перше, потік змив деякі населені пункти. Тобто затоплювалися сміттєзвалища.

По-друге, не у всіх населених пунктах була нормальна система каналізації, тобто змивалися септики і кладовища.

По-третє, затоплювалися сільськогосподарські поля, на яких верхній шар ґрунту містить у собі пестициди та хімічні добрива. Тобто все це змивалося водним потоком, який перевищував п’ять метрів.

Потрібно постійно проводити моніторингові дослідження, фіксувати стан води, її безпечність, бо так само були залиті колодязі плюс перенесені та розмиті доменні відкладення, що накопичувалися перед дамбою Каховського водосховища десятиліттями.

ЄВГЕН ХЛОБИСТОВ: Світ виявився не готовим до таких ековикликів

— Це дуже небезпечна ситуація. Ми знаємо основні течії по Чорному морю — вони йдуть уздовж узбережжя. Течії йдуть уздовж Одеської області. Далі — у бік Румунії.

Зрозуміло, що якісь елементи сміття і тих же мертвих тварин можуть доплисти і до Болгарії. Я не думаю, що сьогодні є реальна небезпека для курортного сезону цієї країни, тому що таких явищ досить мало.

Але наші партнери-сусіди повинні регулярно моніторити якість морської води і стежити уважно за цією ситуацією, щоб не загрожувати місцевому населенню, особливо тим, хто відпочиває на узбережжі Чорного моря.

Ми зі свого боку здійснюємо моніторинг якості морської води, проте тільки в межах української юрисдикції. І ми не рекомендуємо купатися в морі, ловити рибу і якось іще контактувати з морською водою усім жителям як Одеської області, так і інших областей.

Світ не був готовий до такої ситуації. Війна Росії проти України показала, наскільки світова спільнота, світові інституції, організації не готові реагувати на подібні події.

Тож і сьогодні очікувати, що ООН чи міжнародні екологічні організації будуть більш активно вимагати від своїх урядів якихось дій для запобігання наслідкам цієї катастрофи або якоїсь міжнародної реакції чи засудження РФ. Напевно, це занадто наївно, бо, на жаль, світ не готовий. Світ дуже повільний, він дуже обережний і зайнятий іншими питаннями. Український порядок денний потихеньку стає не таким яскравим, як це було ще рік тому.

Протягом року ситуація, звичайно ж, зміниться. Цей курортний сезон уже втрачено для всіх нас, незалежно від того, які будуть дані якості морської води завтра чи післязавтра.

Синьо-зелені водорості — це зниження солоності води. Щойно рівень води стабілізується і скидання води з Каховського водосховища припиниться, а воно вже припиняється, протягом деякого часу солоність води нормалізується. Це залежатиме від морських особливостей — чи будуть там шторми, чи буде активне перемішування водних мас. Але все одно ця ситуація тимчасова.

Та все ж після зниження рівня зелених водоростей море не стане безпечним для купання. Все одно потрібно буде ретельно стежити за якістю морської води.

ДМИТРО ПЛЕТЕНЧУК: Фахівці продовжують ліквідацію мін у морі

— Ми говоримо про досить велику територію. До цього ми зіткнулися з проблемою зірваних з якорів протикорабельних мін, які мають вік 40 років. Ми можемо від них очікувати чого завгодно, тому що це міни не найпершої свіжості. Зараз течією, яка розливається в бік одеських пляжів, принесло вже річкові міни, так звані ЯРМ. Вона схожа на газовий балон. Ще принесло протидесантні міни — досить важкі, які мають металеву штангу по центру і детонують, коли вона відхиляється.

Для цього в нас є відповідні фахівці, які спеціалізуються конкретно на таких мінах.

Загалом уже понад 100 мін було ліквідовано на узбережжі, і це тільки корабельні. Зараз кратно збільшується кількість боєприпасів, які потрапляють в акваторію [після підриву Каховської ГЕС]. Тому небезпека досить відчутна. Не дарма є припис про заборону на відвідування пляжів.

Найголовніше в цій ситуації не заходити у воду, тому що ці речі розраховані вбивати людей. І вони, повірте мені, зі своїм завданням справляються досить чітко. Я спостерігав, як це відбувається. Скажу вам, видовище не з найприємніших.

У морі зірвані міни можуть перебувати де завгодно. І згідно з договором, третя сторона має цю проблему вирішувати. Тобто, відповідно, будь-яка країна Чорноморської зони, наприклад, це може бути Румунія, Туреччина, повинні вирішувати цю проблему.

АНДРІЙ РИЖЕНКО: Річкові та протидесантні міни тепер дрейфують у Чорному морі

— У районі узбережжя Дніпра російські війська встановлювали дуже багато радянських якірних річкових мін (ЯРМ). В одній міні — 3 кг вибухівки. Було також поставлено дуже багато протипіхотних мін ПМН-2. У зв’язку з тим, що був дуже інтенсивний потік води, всі ці міни попливли вниз за течією. Уже є факти їх виявлення і в районі Одеси.

Продукти життєдіяльності — і рослини, і тварини, і техніка, і інше сміття вже досягли берегів Румунії та Болгарії.

Вода Чорного моря розбавилася прісною водою, через що відбулося озеленення. Солоність моря впала в кілька разів. Є й небезпеки біологічного характеру.

Російський військовий, який дав команду підірвати Каховську ГЕС, тупо виконував наказ, він взагалі не думав про наслідки.

Це заборонений прийом, так бойові дії не ведуться, хоча росіяни на це не звертають уваги з найпершого дня війни проти нас.

Мінна війна — один із дозволених методів ведення війни. Сама війна почалася з того, що ми поставили в межах нашого територіального моря мінні загородження, і ми про це проінформували в установленому порядку, через сповіщення мореплавців. Україна як прибережна країна несе за це відповідальність. Ми гарантували безпечний захід у наші порти.

Але використовуючи цей фактор, росіяни почали хаотично кидати різні міни. Для цього використовували судна забезпечення. Мін справді дуже багато.

За приблизними оцінками, у Чорному морі може бути кілька десятків мін. А використання дрейфуючих мін заборонене міжнародною конвенцією. Це дорівнює тому, що ставити протипіхотні міни проти мирного населення, тому що люди не знають основних позицій, як ці міни виявляти.

Коли відкривався зерновий коридор, то Військово-морські сили України провели обстеження і розчищення мін. Така робота проводиться періодично, коли зачищаються якісь ділянки морської акваторії. Але якщо така міна не закріплена, дрейфує, то може опинитися в будь-якій частині Чорного моря.

Тому усунення мінної небезпеки — серйозна робота і для вирішення проблеми нам знадобиться допомога партнерів.

Три місяці тому з початку війни по всьому західному узбережжю Чорного моря було знищено 50 морських мін. Це стосується узбережжя Туреччини, Болгарії, Румунії, України і навіть Грузії.

СЕРГІЙ БРАТЧУК: Поки ситуація під контролем українських військових

— Не можна купувати рибу на наших ринках [Одеси]. Вона взагалі туди не повинна надходити, і для цього працюють відповідні контролюючі органи. Але й купатися в морі теж заборонено, так само як і в інших відкритих водоймах. Це ті запобіжні заходи, які допоможуть не просто відстежити ситуацію, а й не допустити її погіршення.

За добу ми перевірили близько 7 тисяч квадратних метрів [узбережжя Одеси]. Слава богу, нічого не виявили… Поки що ситуація вирівнялася, поки що ми не говоримо про те, що вона є дуже критичною. Проте мінно-вибухова небезпека зберігається. Ми говоримо про ті міни, які, можливо, могло принести водами Дніпра.

Звичайно, не забуваємо про те, що в акваторії Чорного моря залишається загроза російських мін ще з минулого року… Але ситуація повністю контрольована, тому що працюють військові, а там, де працюють українські військові, є гарантії того, що все буде добре.

Читайте також: У Чорному морі незліченна кількість мін: як цей факт впливає на зернову ініціативу розповів спікер ВМС України

Прямий ефір