Євросоюз ввів у дію 11 пакет санкцій проти РФ: особливості обмежень обговорюємо з експертами

23 червня Рада Європейського Союзу затвердила 11 пакет санкцій проти Росії. Головна його відмінність — наявність методів впливу на країни, через які в РФ продовжують йти паралельний імпорт та підсанкційні товари.

Для дотримання обмежень країнам, які не в змозі самостійно перекрити вигадані Росією схеми обходу, Євросоюз обіцяє надати технічну допомогу. Відмова дотримуватися введених ЄС санкцій несе за собою швидку реакцію. Країни ЄС можуть обмежити експорт до цих країн товарів та послуг, які вже заборонені для експорту до Росії.

Новий пакет санкцій у деталях

За пряму підтримку російського військово-промислового комплексу до списку санкцій ЄС додатково вніс 87 компаній. До них буде застосовано суворі експортні обмеження. Це чотири іранських виробники дронів, низка компаній, які допомагають Росії обходити торговельні обмеження, та низка компаній, які виробляють електроніку для російського ВПК.

11 пакет також розширює список товарів, які потенційно можуть використовуватися Росією для військових потреб. У тому числі електронні компоненти, напівпровідники, обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем та друкованих плат, прекурсори до енергетичних матеріалів та хімічної зброї, компоненти оптичних приладів та обладнання для навігації, метали, що використовуються в оборонній промисловості та морське обладнання.

Забороняється транзит через територію РФ більшої кількості товарів та технологій, які можуть використовуватися для військових потреб, авіації чи космічної індустрії та авіаційного та ракетного палива.

Є також заборона на перевезення товарів до ЄС автодорожнім транспортом, причепами та напівпричепами, які зареєстровані в Росії, навіть якщо сама фура-перевізник зареєстрована не в РФ.

Також запроваджується механізм протидії обходу санкцій з боку суден, які водним шляхом возять російську нафту та нафтопродукти. Тепер у порти та шлюзи Євросоюзу заборонено доступ будь-яким судам, за наявності у відповідних органів достатніх підозр, що цей корабель або порушує санкції на імпорт російської нафти та нафтопродуктів до ЄС, або перевозить сиру російську нафту та нафтопродукти, куплені дорожче, ніж визначена союзниками ціна.

Такі ж обмеження загрожують суднам, щодо яких компетентні органи мають підстави підозрювати незаконне втручання у навігаційну систему під час перевезення російської нафти та нафтопродуктів.

Є також офіційна заборона на транспортування російської нафти північною гілкою нафтопроводу “Дружба”.

“Наші санкції вже приносять важкі втрати російській економіці та здатності Кремля фінансувати свою агресію. Сьогоднішній пакет посилює наш тиск на Росію та путінську військову машину. Борючись з обходом санкцій, ми посилимо тиск на Росію, ще більше позбавляючи її ресурсів, яких вона так потребує відчайдушно, щоб продовжити вести незаконну війну проти України”, — йдеться у заяві глави європейської дипломатії Жозепа Бореля.

Крім того, Рада ЄС також призупинила ліцензії на мовлення п’яти медіа, які прямо чи опосередковано підконтрольні РФ та використовуються для маніпулятивного подання інформації. Це RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook та Katehon.

Читайте також: Російська еліта ховає гроші на Заході: як санкції ЄС заважають дволиким друзям Путіна (ВІДЕО)

Значення нових обмежень у розборі експертів

Детальніше новий санкційний пакет Євросоюзу та його важливість для України в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорили:

  • Євгенія Кравчук, народна депутатка України, голова комітету культури, науки, освіти та медіа Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ);
  • Олег Шамшур, посол України у США (2006–2010 рр.), посол України у Франції (2014–2020 рр.);
  • Анна Власюк, аналіткиня Київської школи економіки, членкиня санкційної групи Єрмака – Макфола;
  • Роман Тимофєєв, fashion-журналіст;
  • Рафаель Саттаров, узбекистанський політолог-міжнародник.

ЄВГЕНІЯ КРАВЧУК: Дуже важливо закрити можливість виготовляти ракети

— Дуже важливим є цей пакет у контексті обходу санкцій. Тому що є заява українського Головного управління розвідки, що в ракетах, виготовлених у квітні, не менше 50 компонентів електроніки, яка не виробляється в Росії.

Якщо вони не виробляються в РФ, то звідкись туди потрапляють. Або через компанії, які купують ці компоненти нібито для когось іншого, а насправді відправляють до Росії або через треті країни. Є товари подвійного призначення, на жаль.

Ми бачимо, що в деяких країнах, які розташовані неподалік Росії, у рази зріс імпорт окремих товарів, який раніше їм був невластивим. Значить, це йде далі, до Росії.

Заходи проти обходу санкцій є дуже важливими. Вони спрямовані проти ВПК Росії. Тому що зазначені в списку санкцій 87 юридичні компанії плюс ще фізичні особи працюють з ВПК Росії.

Якщо ми закриваємо можливість Росії виготовляти ракети, то надалі нам буде менше потрібно комплексів протиповітряної оборони (ППО).

Анна Власюк: Потрібна окрема робота щодо країн-партнерів РФ

— Потрібно роділити надійних партнерів Росії на країни Центральної Азії, Туреччину та Китай.

З Туреччиною найпростіше, бо маємо прецедент. Раніше, коли проти Росії вводилися лише перші пакети фінансових санкцій, заборонялася видача карток Visa і MasterCard громадянам Росії, Туреччина допомагала обходити ці санкції, і громадяни Росії могли отримувати ці картки в Туреччині. Але після того, як було проведено дипломатичний діалог із Туреччиною, переважно США з ними працювали, Туреччина відразу ж припинила цю практику.

Оскільки Туреччина є членом НАТО і досить інтегрована в західну економіку, то, напевно, з нею можна буде досить конструктивно домовитися.

На країни Центральної Азії також є важелі впливу, тому що їм також потрібен доступ до європейського ринку. Перед тим, як запровадити бан на експорт товарів до низки держав, ЄС вестиме з ними діалог. І один із аргументів, який, на мою думку, ЄС може наводити — це заборона експорту певних товарів, заборона доступу компаній із цих держав на ринок.

Китай — це окрема історія. Там навіть є низка окремих санкцій США, які не пов’язані з Україною, заборона на ввезення до Китаю складніших мікросхем.

Ми знаємо, що в 11-му пакеті є окремі санкції проти низки окремих компаній. Раніше обговорювався ширший список компаній, які допомагають Росії обходити санкції, ввозити мікросхеми. Після певних консультацій із китайською стороною велику кількість цих компаній було виключено. Залишилися кілька гонконгських компаній, які підозрюються в тому, що кінцевими бенефіціарами власниками цих компаній є російські юридичні особи або фізичні особи.

Наразі держсекретар США Ентоні Блінкен відвідував Китай, тому, можливо, там також можуть бути досягнуті деякі домовленості.

РОМАН ТИМОФЄЄВ: Потрібно карати продавців санкційних товарів

— За останні 15 місяців різними обхідними шляхами, паралельним імпортом, контрабандою Росія змогла побудувати логістичні ланцюжки обходу санкцій. І практично всі світові бренди, які пішли з російського ринку і які були пріоритетом для середнього класу та багатих москвичів, якимось чином виявляються в Росії.

Вважаю, що Білорусь має отримати весь пакет санкцій, який уже отримала Росія, тому що ми в політичному та військовому контексті бачимо, що це одна й та сама злочинна організація.

Якби ми жили у світі, який працює за адекватною правильною логікою, першого пакету санкцій було б достатньо для того, щоб ті ж товари легкої промисловості не потрапляли до Росії.

Я знаю прямо схеми, коли ті ж люди, які раніше представляли російські великі універмаги та робили закупівлі для цих універмагів, тепер раптом зареєстрували свої компанії у Білорусі та Казахстані.

Як ми можемо покарати Росію, яка знаходить якісь обхідні шляхи? Потрібно карати тих, хто готовий продавати ці товари.

Я вважаю, що краще, якомога раніше починати вводити зустрічні санкції. Можливо, не на країну, але як мінімум на компанії, які працюють у тій чи іншій країні.

Бо очевидно, що бізнес потрібно лякати штрафами та великими грошовими втратами.

Читайте також: За покупками до Білорусі: як війна РФ проти України вплинула на російський шопінг (ВІДЕО)

РАФАЕЛЬ САТТАРОВ: На закриття лазівок йде час

— Минув якийсь час для того, щоб розробити механізм закриття лазівок. У мене склалося враження по розмовах з деякими фахівцями з санкцій у Вашингтоні, що вони просто чекали і визначали формування цих лазівок. Тепер у них вже є розуміння, звідки і як з’являються лазівки для обходу санкцій.

Якщо будуть вироблятися нові обхідні механізми, на них теж шукатимуть відповіді.

Було дуже багато кейсів, як деякі компанії чи громадяни інших країн допомагали оминати санкції — і через Дубаї, і через Туреччину, а потім їх ловили.

Є інформація, які є обхідні шляхи західних санкцій, які залучені еліти, які силові групи і аж до транзакцій.

Методи впливу та примусові заходи, звичайно, величезні і в країнах Центральної Азії, і в інших країнах пострадянського простору. Ці країни розуміють, які величезні ризики є при залученні до цієї пастки щодо обходу санкцій. Більше того, вони вбачають перспективу співпраці з європейськими країнами. Вони зацікавлені у співпраці з європейськими країнами, американцями, Японією.

https://www.youtube.com/watch?v=MH7B_uqK9Qs

ОЛЕГ ШАМШУР: Потрібно перекрити можливості функціонування російської військової машини

— Це серйозний пакет. Ми вже бачимо, що крім того, що треба розширювати поле санкцій, не менш важливо ставити питання про послідовне виконання санкцій, усунення лазівок для їх обходу. Також про те, щоб ті, хто має слідкувати за виконанням санкцій, виконували свою роботу.

На жаль, є дуже багато лазівок практично у кожному елементі санкційного режиму. Плюс є ті, хто допомагає Росії обходити санкції.

Без практичного закриття лазівок, щоб вони не залишалися тільки на папері, мабуть, неможливо посилити економічний тиск на Росію і забезпечити колапс російської економіки.

Принаймні потрібно забезпечити неможливість цієї економіки забезпечити функціонування російської військової машини.

Прямий ефір