Дипломатія в ситуації із ЗАЕС — коли буде результативною, пояснив політолог

Від партнерів і союзників України вже лунали попередження РФ про можливі наслідки ядерного тероризму, зокрема від США. Водночас через ядерний шантаж Путіна конфронтація західних країн і Росії посилюватиметься. Про це сьогодні, 25 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, засновник всеукраїнської громадської організації “СД Платформа” Богдан Ференс.

За його словами, у випадку із Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС) критерієм, що тиха дипломатія спрацювала, буде стабілізація ситуації; щонайменше, допущення на регулярній основі представників МАГАТЕ; і також російські війська покинуть цю територію.

“У цьому контексті можна буде спостерігати результативність кулуарної дипломатії. Але в цьому випадку, також результативністю може бути залучення не західних країн у цей контекст атомної безпеки. Тут також можуть бути багато зацікавлених представників країн, які можуть виступати на підтримку стабілізації та повернення контролю над цією електростанцією України. Наприклад, якщо будуть заяви атомних країн — Китаю, Індії та інших, — це буде серйозний аргумент у глобальному інформаційному контексті”, — сказав Ференс.

Він нагадав, що деякі попередження вже звучали в інформаційному просторі, щонайменше, і в Конгресі США. Конгресмени двопартійних коаліцій (республіканців і демократів) запропонували викласти можливі наслідки, якщо ситуація буде використана Росією як тероризм з ядерним застосуванням, як інструмент.

“Якраз можна проаналізувати, що було, коли Росія дуже сильно розкручувала маховик ядерного шантажу. Це було і раніше деякими етапностями, погрожуючи всьому світу своїм ядерним потенціалом і кнопкою. І коли якраз не західні країни починали в цю інформаційну нібито російську операцію також включатися і критикувати її. Наприклад, той же Китай позначав, що необхідно, щоб як мінімум не було навіть у публічних обговореннях ситуацій, які загрожують глобальній безпеці ядерною зброєю. Тоді Росія скорочувала як мінімум використання в інформаційному плані такого контексту. І це означає, що західні країни і Росія ця конфронтація, вона вже логічно чи нелогічно зрозуміла, вона посилюватиметься. І коли західні країни говорять про можливі наслідки, однозначно в Кремлі точно прислухаються, особливо якщо це такі відповідні конкретні дії на агресію і на ядерний шантаж Путіна”, — каже політолог.

Він зазначив, що поки західні країни тільки засуджують політику ядерного шантажу РФ і не вживають ефективних дій.

“Але набагато ще більш ефективно, якщо, наприклад, Індія, Китай, Пакистан, інші країни африканські, можливо, навіть країни, які не ядерні, але в той самий час, якщо вони висловлюватимуть своє занепокоєння нагнітанням такої ситуації, це буде досить також ефективним інструментом. Плюс міжнародні майданчики, такі як ООН, щонайменше, де можуть ухвалюватися резолюції, документи, які засуджують такі дії. Хоча в Україні нам часто цього бракує, це правда, коли не тільки засуджують, а й ухвалюють якісь більш конкретні кроки. Але це також важлива складова протистояння такій агресивній політиці, політиці ядерного шантажу РФ”, — резюмував Богдан Ференс.

Читайте також: РФ готує теракт на Запорізькій АЕС: наслідки для України та світу оцінили експерти

Нагадаємо, українська розвідка отримала інформацію, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій АЕС із викидом радіації. На думку експосла Олега Шамшура, у такий спосіб країна-агресор, вочевидь, якраз хоче тримати в напрузі світ і Україну, зокрема стримувати український контрнаступ.

Прямий ефір