“Ситуація зараз гірша, ніж була в Радянському Союзі”: росіянам, які протестують проти війни, загрожують тюремні терміни

Ілюстративне фото: dw.com

Російські суди продовжують виносити вироки за злочини, які не існують. Наприклад, пенсіонер, який доглядав за хворою матір’ю і сам є онкохворим, проведе за ґратами 7,5 років. А одну з активісток оштрафували за публікацію в соцмережі пацифістського малюнка. Тим часом законодавство в Росії стає дедалі жорсткішим. Експерти прогнозують повне знищення інституту адвокатури в країні, повідомляє FREEДОМ.

Активістка і журналістка Аліпат Султанбегова опублікувала сторіз в Instagram, в якій підтримала 12-річну Машу Москальову. Нагадаємо, після антивоєнного малюнка дівчинки проти її батька порушили кримінальну справу. Тепер Аліпат за публікацію з написом “Я проти війни” має заплатити штраф у розмірі 30 тис. руб.

“Винною себе не вважаю. Як і дівчинку Машу Москальову, малюнок якої я опублікувала. Ніхто не дискредитував армію Росії більше, ніж вона саму себе і ті, хто малює ці протоколи та виносить за ними вироки”, — цитує Султанбегову Telegram-канал sotavision.

Раніше Аліпат уже затримували російські правоохоронці за покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Краснодарі. У травні 2023 року проти Султанбегової відкрили кримінальне провадження за статтею про повторну “дискредитацію армії”. Після цього активістка виїхала з Росії. А через місяць їй призначили підписку про невиїзд. Стаття про “дискредитацію російської армії” — зараз одна з найпоширеніших у кримінальних провадженнях поряд зі справами про “фейки”.

Радянський міський суд Калінінградської області призначив 64-річному активісту Ігорю Баришникову 7,5 років ув’язнення. Він розміщував у соцмережах пости про розбомблений російськими військами пологовий будинок у Маріуполі, звірства російських військових у Бучі та затоплений ЗСУ крейсер “Москва”. У Ігоря Баришнікова — онкозахворювання, він просто не виживе у в’язниці, кажуть його адвокати.

“У мого підзахисного Ігоря Лазаревича Баришнікова, пенсіонера, — мама стара, їй 97 років, вона лежача, Ігор за нею самовіддано доглядав, про що була маса свідчень. Його засудили, визнали винним. Його маму суд визначив під опіку соціальних служб. Тобто фактично цю жінку зараз відправлять останні дні її життя провести поза її домівкою, поза її рідними стінами, а десь у якихось казенних установах”, — повідомила Катерина Селізарова, адвокатка Ігоря Баришнікова.

Також у справі про фейки до п’яти років колонії суд у Костромі заочно засудив колишнього координатора місцевого штабу Навального Олександра Зикова. Термін дали за шість постів про загибель мирних жителів у Сумах і Бучі, антивоєнні мітинги в Амстердамі та Гаазі. В одному з них згадувався підрив ТЕЦ. Провину Зиков не визнав. Активіст зараз перебуває не в Росії.

“Суддя Дмитро Балаєв засудив мене до 5 років колонії загального режиму і заборонив мені на три роки адмініструвати соцмережі за те, що в себе в соцмережах я розповів про бійню в Бучі та загибель костромських пацанів на війні. Прокурор Ганна Іванова при цьому запитувала 9 років суворого режиму”, — написав Олександр Зиков у Facebook.

Журналісту дагестанської газети “Черновик” Абдулмуміну Гаджієву запросили 19 років колонії суворого режиму. Його звинувачують у “фінансуванні тероризму”. Такі ж терміни прокурор запросив для програміста Кемала Тамбієва і голови благодійного фонду “Ансар” Абубабакара Різванова. А суд у Єкатеринбурзі призначив 11 років позбавлення волі фігуранту справи про підпал військкомату Михайлу Соколову. Судова система в Росії сьогодні політизована більше, ніж навіть за часів СРСР, вважають експерти.

У Держдумі в першому читанні було схвалено пакет законопроєктів, який запроваджує адміністративну та кримінальну відповідальність за участь у діяльності іноземних неурядових організацій, не внесених до реєстру Мін’юсту. Також уже підготовлено законопроєкт, згідно з яким практично повністю буде ліквідовано інститут адвокатури.

“Ліцензію видаватиме Мін’юст, і Мін’юст заново буде переліцензувати всіх адвокатів. Це практично знищить адвокатуру як незалежний інститут. Саме тому я кажу, що ситуація зараз гірша, ніж була в Радянському Союзі”, — наголосила політична аналітикиня Ольга Каптусарова.

У Росії з 2022 року стало в півтора раза більше вироків за участь у так званих екстремістських і терористичних організаціях. Про це йдеться в доповіді Інформаційно-аналітичного центру “Сова”. На таке зростання, на думку експертів, вплинула війна проти України.

Читайте також: Налякати, щоб сиділи тихо: репресії в Росії набирають обертів (ВІДЕО)

Нагадаємо, Генпрокуратура Росії оголосила “небажаною” міжнародну правозахисну групу “Агора”. Російське законодавство передбачає покарання за співпрацю з “небажаними організаціями” аж до кримінальної відповідальності.

Прямий ефір