У Росії не можуть створити “героїв СВО”, хоча спроби тривають постійно (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У травні довіра до ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина серед росіян зросла до 4%. Його рейтинг став таким самим, як у спікера Держдуми РФ В’ячеслава Володіна і лідера КПРФ Геннадія Зюганова. Сьогодні Пригожин у Росії є чи не єдиною популярною людиною зі збройних формувань РФ, включно з армією Міноборони, повідомляє FREEДОМ.

За півтора року повномасштабного вторгнення до України російська пропаганда не зробила жодного реального учасника бойових дій впізнаваним, так званим “героєм СВО”. Так, міністр оборони Сергій Шойгу, який користувався популярністю серед населення десятиліттями, втратив свій статус в очах співвітчизників. За даними опитувань “Левада-центру” і Russian Field, у січні торік Шойгу довіряли 17,4% респондентів, а вже в травні 2023 року — 10%. Тоді як рівень довіри до ватажка ПВК “Вагнер” почав стрімко зростати.

“Пригожин, можливо, головний герой “військової операції” на поточний момент. Воює не тільки на зовнішньому фронті, а й на внутрішньому, активно заробляючи собі впізнаваність і рейтинг. І перше, і друге в нього дуже добре конвертується”, — зазначив голова соціологічної служби Russian Field Артемій Введенський в інтерв’ю виданню “Вёрстка”.

Продавати Мінобороні людям по суті нічого. За півтора року збройної агресії Росії проти України армія федерації не досягла жодних успіхів. Водночас відомий боями за Бахмут Пригожин сьогодні активно їздить регіонами, спілкується з людьми і, не добираючи слів, критикує уряд.

“Очки він собі точно заробляє і його рейтинг неймовірно зростає. Інше питання, я не думаю, що він це робить, щоб балотуватися на посаду президента. Хоча хто його знає, такі речі останнім часом відбуваються в Росії, що абсолютно нічого не передбачувано. Але Пригожин дуже активно заробляє собі рейтинг. Якщо робити відкрите опитування, коли людям кажуть без списку назвіть когось, хто спадає вам на думку в якості популярних осіб у РФ останнім часом, політиків, то він там мало не на третьому місці”, — коментує російський опозиційний політик Олександр Соловйов.

Нападки вірного президенту РФ глави Чечні Рамзана Кадирова, а також заяви самого Путіна про те, що ПВК “Вагнер” має підписати контракт із Міноборони, свідчать про те, що Путін бажає приборкати Пригожина.

“Пишатися нічим. Якби він, як його пропагандисти стверджували, опинився в Києві за три дні, то, звичайно, героєм би став Путін. А тепер, коли виявилося, що ніякої армії в Путіна немає, Путін веде загарбницьку звичайну війну, яку як будь-який диктатор він називає якимось визволенням чи щось іще. Жоден диктатор ніколи не називав свої загарбницькі війни загарбницькими. І в загарбницькій війні героїв особливо не буває. Можливо, бувають, але тут очевидні провали на всіх фронтах і пишатися нічим”, — висловився Соловйов.

Не змогла російська пропаганда створити і народного героя так званої “СВО”. Спроби зробити героями бабусю з червоним прапором, хлопчика Федора з Бєлгородської області виявилися марними. Солдати на білбордах залишилися невідомими для широкого загалу.

“Спроби героїзації тривають постійно. По всій країні вішають банери, розповідають про подвиги героїв. Але зараз народ це просто не чіпляє. Причини потрібно шукати в глибинному ставленні людей до війни. Ніякої масової консолідації навколо неї не відбулося. Вона для багатьох навіть не тема номер один у житті, як це було, безумовно, з Великою вітчизняною. І як, хоч і з застереженнями, було з обома чеченськими війнами”, — пише видання “Вёрстка”, посилаючись на джерело в Північно-Західному федеральному окрузі Росії.

Водночас відмова Пригожина укладати контракти з Міноборони може стати небезпечною для влади, вважають російські посадовці. Адже це ознака того, що нинішня влада втрачає авторитет.

Читайте також: Як Кремль маніпулює свідомістю росіян: розбираємо жести, міміку, інтонації Путіна і його пропагандистів

Нагадаємо, у тоталітарній Росії, де за якийсь не такий коментар у соцмережі, розмову з сусідом чи слово “мир” на саморобному плакаті, людей змушують платити чималі штрафи і навіть відправляють за ґрати, є особи, які дозволяють собі публічно критикувати президента країни Володимира Путіна. “Щасливий дідусь у невіданні”, “недієздатний політик” і “не головнокомандувач” — це найм’якіші висловлювання на адресу президента Росії.

Прямий ефір