Річниця надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС — оцінка голови профільного комітету ВРУ

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Скриншот: uatv.ua

Сьогодні, 22 червня, буде представлено проміжний звіт Європейської комісії щодо членства України в ЄС. Учора проміжна оцінка була надана послам країн Європейського Союзу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила народна депутатка України, голова комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

“Ми попередньо знаємо про її наповнення і ті речі, які чітко будуть окреслені в цьому звіті щодо того, що нам потрібно доробити. І я б вважала, що це зараз принципово для нас для всіх на всіх рівнях влади взяти цю оцінку як керівництво до дії і до вересня спробувати максимально відпрацювати всі моменти, які ми можемо ще завершити, щоб у жовтні отримати позитивну оцінку від Єврокомісії в загальному пакеті розширення”, — сказала вона.

Голова профільного комітету прокоментувала інформацію, що, за оцінкою Єврокомісії, Україна виконала дві з семи умов для початку перемовин про членство в ЄС. Водночас у Брюсселі відзначають прогрес, досягнутий попри повномасштабну війну, розв’язану РФ.

“Щодо того, багато це чи мало. Перш за все, дійсно важливо, що Україна, попри ту страшну війну, яку нам доводиться вести сьогодні за своє виживання, за свою незалежність, суверенітет і відновлення територіальної цілісності, продовжує концентруватися на важливих для її майбутнього завданнях. І я хочу наголосити — ці всі реформи, ці всі умови, вони важливі не так для Європейської комісії чи Європейського Союзу, для окремих країн-членів, як для нас, для українців, якщо ми для себе справді обрали шляхом і метою нашого майбутнього членство в ЄС і членство в Північноатлантичному альянсі. Тому, з моєї точки зору, два з семи — це недостатньо”, — каже Климпуш-Цинцадзе.

Вона пояснила, недостатньо саме тому, що десь була спроба і з українського боку в Україні прикрасити дійсність і прикрасити те, що вже зроблено.

“Я пам’ятаю заяву на початку цього року і голови парламенту, і голови уряду, які неодноразово публічно заявляли про те, що, мовляв, Україна вже виконала всі сім пунктів, всі сім умов. Ми, перш за все, не повинні обманювати самі себе і повинні дуже ретельно підходити до кожного завдання. І якщо в нас є елементи, де ми, припустімо, маємо передбачати якісь перехідні періоди для тих чи інших положень, або в нас є якась певна дискусія з тією ж Венеційською комісією, наприклад, щодо закону про національні меншини та закону про національні спільноти, то ми маємо вести цю розмову і цей діалог. Але ми не повинні вдавати, що ми зробили вже все і, склавши руки, очікувати на позитивну оцінку, і просто наполягати на тому, що незалежно від якості виконання нами умов, нам мають піти назустріч”, — висловилася нардепка.

На її думку, такий підхід буде неправильним докорінно, для України принципово розуміти, що членство в Євросоюзі та шлях до членства в ЄС — це насамперед ухвалення тих умов, які вже працюють усередині Європейського Союзу, і максимально ефективне накладення їх на українські реалії.

Також голова профільного комітету вважає, що Україна має бути гідною тих політичних рішень, які ухвалюватимуться на шляху до ЄС.

“І мені хотілося б, щоб на всіх рівнях ми всі розуміли завдання і точно комунікували їх також українському суспільству з розумінням того, що це серйозна складна робота, яка буде припускати і відмову від якихось речей, які для нас є важливими, тому що нам доведеться прийняти ті правила, які працюють уже в Євросоюзі. Ми не змінимо зі своїм приходом цих правил. Тобто, входячи до союзу, ми правила не змінимо, ми їх повинні будемо прийняти. Уже далі ми матимемо можливість впливати на правила, які працюють всередині ЄС, коли ми станемо членами. Зараз важливо просто розуміти обсяг цього завдання, готуватися до того, що нам потрібні інституційні можливості. А це означає професіонали і в парламенті, і в уряді, і в найрізноманітніших громадських організаціях, які нам можуть допомогти рухатися для виконання цієї мети”, — резюмувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: “Не перемовини про перемовини”: Україна успішно просувається на шляху до Євросоюзу — деталі

Нагадаємо, на брифінгу за підсумками London Recovery Conference прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна отримала величезну підтримку від міжнародної спільноти, яка дозволяє ефективно протистояти російській агресії. ЄС анонсував новий середньостроковий інструмент підтримки України на 50 млрд євро.

Прямий ефір