Український бюджет, репарації та інше: звідки братимуться кошти на відновлення України, пояснив експерт

Ілюстрація: i.obozrevatel.com

Кошти для відновлення України надходитимуть із кількох джерел: українського бюджету, репарації від Російської Федерації, гроші міжнародних організацій та з приватних капіталовкладень. Про це сьогодні, 22 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

“Нам доведеться вкладати свої гроші хоча б тому, що класичний план Маршалла передбачав безпосередньо внески тих країн, яким здійснювалася допомога через план Маршалла. Це дійсно гроші РФ. Усі говорили й говорять і на неофіційному, і на офіційному рівні про те, що Росія має заплатити за свою агресію, у цьому випадку йдеться про економічну плату. Що стосується безпосередньо передачі грошей, то це питання багато в чому пов’язане з національними юрисдикціями. Як відомо, у Сполучених Штатах Америки розробляється закон відповідний про те, щоб передавати гроші постраждалим країнам. Такий закон ухвалено сьогодні в Канаді, вирішується питання і в Європейському Союзі”, — розповів він.

Бураковський зазначив, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на конференції з відновлення України заявила, що допомога Києву буде включена в довгостроковий бюджет ЄС.

“З моєї точки зору, це дуже важливий знак. Ну і плюс одна з ключових тем у конференції, як залучити кошти іноземного і не тільки іноземного, а й українського приватного капіталу. Тут йшлося, наприклад, про різного роду способи страхування військових ризиків. При цьому весь час йшлося про те, що дійсно, багато речей, пов’язаних із майбутнім відновленням, залежатимуть від двох умов. Перша умова — це загальна безпека, і з іншого боку — безпека тих об’єктів, які відновлюються сьогодні та будуть відновлені за допомогою, зокрема міжнародної фінансової допомоги”, — повідомив експерт.

Читайте також: Передача конфіскованих російських активів Україні — яким може бути механізм, пояснив Пендзин

Нагадаємо, створення реєстру збитків України від агресії Російської Федерації – безпрецедентний крок, який прискорить і полегшить процес виплат майбутніх репарацій.

Прямий ефір