“Не переговори про переговори”: Україна успішно просувається на шляху до Євросоюзу — деталі (ВІДЕО)

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Європейська комісія проводить оцінку того, як Україна виконує вимоги, необхідні для старту переговорів про вступ до ЄС. Наразі Україна виконала дві умови із семи, пише Reuters. Експерти впевнені, що просування буде успішним, інформує FREEДОМ.

Днями Європейська комісія має оприлюднити звіт з оцінкою виконаної Україною роботи після оголошення її країною-кандидатом на вступ до ЄС. Рік тому Європейський Союз поставив перед Києвом сім умов, які, серед іншого, охоплювали реформу судової системи та протидію корупції. 

Джерела Reuters стверджують, Європейська комісія має намір наголосити на успіхах України в цих напрямках, попри російське вторгнення. 

“Прогрес є. Звіт буде помірно позитивним. Не йдеться про прикрашання реальності, а про визнання досягнутого прогресу. Наприклад, були гучні справи по боротьбі з корупцією”, — йдеться у статті агентства Reuters. 

Доповідь Єврокомісії — проміжний етап з підготовки до переговорів про вступ України до ЄС. Експерти зазначають: вони можуть розпочатися вже в грудні цього року. Такої позиції дотримується й офіційний Київ. 

Раніше Європарламент схвалив резолюцію, спрямовану на підтримку відновлення України та її інтеграції в євроатлантичну спільноту.

“Є значні міжнародні кроки, які посилюють наші позиції одразу на кількох напрямках. Європарламент ухвалив потужну резолюцію на підтримку європейських та євроатлантичних прагнень нашого народу. Є конкретний заклик до лідерів Євросоюзу визначити чіткий шлях набуття нашою державою членства в ЄС. Час для інтеграційної визначеності та безпекової визначеності, очевидно, настав”, — заявив президент України Володимир Зеленський.   

Резолюція підтверджує бажання ЄС підтримувати інтеграцію України до європейської спільноти. 

Також на початку року в Києві відбувся саміт Україна — ЄС. Експерти відзначили той факт, що вперше члени Євросоюзу в повному складі приїхали на саміт до країни, яка перебуває у стані війни. Те, що більшість членів комісії приїхали до Києва, саме по собі свідчить про готовність Євросоюзу допомогти Україні на її шляху.

“Ми почули дуже чітко від [президента Єврокомісії] Урсули фон дер Ляєн, що Україна стане членом Європейського Союзу. Так, це шлях, це час, але ніхто вже не каже — подумаймо, переговори про переговори, це вже сталося. Ба більше, ніхто вже не питає, а що думає Росія з приводу європейської інтеграції України”, — наголосила народна депутатка України, голова Комітету культури, науки, освіти та медіа ПАРЄ Євгенія Кравчук.  

Також Урсула фон дер Ляєн підтвердила плани ЄС виділити Україні черговий пакет фінансової допомоги на 50 млрд євро. 

Як пише Bloomberg з посиланням на свої джерела, ці кошти допоможуть профінансувати поточні видатки уряду України та оплатити пріоритетні напрями відновлення.

Читайте також: Літня сесія ПАРЄ: які питання розглядатимуть учасники асамблеї (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, Україна та ЄС визнаватимуть та виконуватимуть судові рішення один одного у цивільних та комерційних справах і це важливе рішення як для українських компаній, так і іноземних інвесторів. 

Прямий ефір