Що ближчою буде українська перемога, то більше зростатиме загроза застосування Путіним ядерної зброї, — думка

Ядерна зброя Росії. Колаж: dw.com

Загроз застосування президентом РФ Володимиром Путіним тактичної ядерної зброї реальна й зростатиме з наближенням перемоги України в розв’язаній Кремлем війні. Таку думку сьогодні, 21 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

“Нам потрібно розуміти різницю між поняттями загроза і ймовірність. Загроза — це загальна можливість. Чи можливе застосування зброї? Так, можливе, тому що вона у них є, і тому що це шалапутний кремлівський режим, який готовий робити все що завгодно для перемоги. І тому що американці чітко кажуть, що застосування ядерної зброї або загроза цього застосування — це єдиний варіант для росіян, як закінчити цю війну відносною перемогою або щонайменше нейтральним статусом. Тому так, загроза є, і вона постійна. У певні періоди, чим ближчою буде українська перемога, ця загроза зростатиме”, — сказав експерт.

Водночас він зазначив, що наразі не зрозуміло, чи зросла ймовірність застосування Путіним ядерної зброї.

“Ризик початку ядерної війни — це як математична функція одиниця з Х. Вона завжди наближається до нуля, але ніколи не дорівнює нулю. І ось у цьому головна особливість ядерного стримування. Ми ніколи до кінця не можемо знати, що трапиться, коли трапиться і як трапиться. Тому те, що Джо Байден це заявив, це просто таке гарне, правильне нагадування, що американці стежать, американці розуміють, що така загроза є, і це вже точно свідчить про те, що американці не будуть захоплені зненацька таким розвитком сценарію”, — сказав Краєв.

За його словами, ризик передачі тактичної ядерної зброї Білорусі зараз буде актуалізувати таку риторику.

Читайте також: Розміщення російської “ядерки” в Білорусі: чого добивається Кремль — думка Вячорки

Раніше Президент США Джо Байден заявив, що існує загроза застосування тактичної ядерної зброї з боку президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, як припустив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко, Путін та Лукашенко підписали секретний протокол про ядерне озброєння. Після отримання тактичної зброї Лукашенко наполягатиме на постачанні стратегічної.

Прямий ефір