Розміщення російської “ядерки” в Білорусі: чого добивається Кремль — думка Вячорки

Франак Вячорка. Фото: belsat.eu

Точної інформації про те, чи доставлені російські ядерні боєголовки в Білорусь, немає. Поки що це малоймовірно, а всі заяви можуть діяти як інформаційно-психологічна операція. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вячорка сьогодні, 21 червня. 

“Точної інформації немає. Сам Лукашенко і Путін у публічних медіа декларують, що начебто вже якісь боєголовки доправлено, але підтвердження ні через нашу народну розвідку, ні через партнерів ми не отримали. Хіба що вони якимись пасажирськими потягами везли ці боєголовки, приховуючи від усіх співробітників, офіцерів. Але це малоймовірно. Я думаю, що це, найімовірніше, частина інформаційно-психологічної операції, щоб перед самітом НАТО вплинути на рішення, щоби розколоти країни Заходу, можливо, аби шантажувати Захід і зменшити підтримку України. Тому вони так нагнітають, так пришвидшують саму цю можливість розміщення ядерної зброї”, — зауважив Вячорка. 

Гість ефіру вважає, що вже зараз треба турбуватися і відповідним чином реагувати на загрозу. 

“Треба порушувати питання в Раді безпеки ООН, на Генасамблеї ООН. Ядерні ракети — це не тільки проблема України та Білорусі, це проблема всього світу. Але, на жаль, ми бачимо, що з боку світу поки що реакція або запізніла, або дуже обмежена”, — сказав Вячорка.

Водночас у Заходу, упевнений він, є дилема щодо того, як реагувати, щоб не підігравати Путіну. І найкращою відповіддю на це, на думку Вячорки, буде ще більша підтримка України та Білорусі. 

“Думаю, що є певна дилема — як реагувати, щоб не підіграти Путіну. Тому, що завдання Путіна, щоб зараз всі почали бігати в паніці і кричати, мовляв ядерні ракети, караул, давайте призупинимо будь-яку підтримку Україні, нехай вона віддає половину території Росії. Якраз у цьому мета Путіна і його шантажу Заходу. Але, з іншого боку, вони розуміють, що ядерні ракети насправді будуть доставлені в Білорусь”, — зазначив Вячорка. 

Ядерна зброя в Білорусі — це постійна загроза нового шантажу, вважає він. 

“Думаю, що зараз іде два треки: один — обережна публічна комунікація з боку західних країн. А другий — підготовка і санкцій, і відповідної реакції. Ми ж, зі свого боку, в діалозі із західними партнерами говоримо: найкраща відповідь на шантаж Путіна про ядерну зброю — ще більше підтримки для України, Білорусі в боротьбі проти Лукашенка і Кремля”, — резюмував Вячорка.

Читайте також: Путін може завдати ядерного удару по ЄС із Білорусі — які країни в зоні ризику, розповів Фельштинський

Раніше Президент США Джо Байден заявив, що існує загроза застосування тактичної ядерної зброї з боку президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, як припустив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко, Путін та Лукашенко підписали секретний протокол про ядерне озброєння. Після отримання тактичної зброї Лукашенко наполягатиме на постачанні стратегічної.

Прямий ефір