Загострення ядерного шантажу з боку РФ не змінить політику Байдена щодо України, — Піонтковський

Андрій Піонтковський. Фото: delfi.lt

Президент США Джо Байден заявив, що існує загроза застосування тактичної ядерної зброї з боку президента Росії Володимира Путіна. Попри шантаж з боку РФ, Байден не змінить свою політику щодо України. Про це сьогодні, 20 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів математик, публіцист, блогер Андрій Піонтковський.

“Коли американський політичний лідер говорить про можливість застосування ядерної зброї, важливо, які дії слідують за цією констатацією. Можливі два варіанти”, — повідомив він.

Першою реакцією експерт вважає ведення початкової політики Заходу — не чіпати інтереси Путіна.

“Перший, якого американці дотримувалися протягом 15 років, — це міркування про те, що Путін може бути божевільним і застосує ядерну зброю. Проковтнімо агресію в Грузії, анексію Криму, агресію на Донбасі тощо. Це одна можлива реакція. І досить довго Захід її дотримувався”, — сказав він.

Друга ж реакція — це жорстка відповідь у разі застосування тактичної ядерної зброї, аж до знищення самого Путіна.

“Друга реакція — та, яка наступила десь на початку жовтня 2022 року, коли на найвищому державному рівні Путіну було дано конкретні попередження, що з ним і його державою станеться в разі використання ядерної зброї у війні з Україною. Вирішено було не відповідати ядерною зброєю, а знищити протягом кількох днів вогневим впливом з території НАТО все російське угруповання на території України. Ну і, крім того, як неофіційно повідомлялося, Путіну обіцяли, що його в цьому випадку вб’ють. Ну й ось на деякий час цей ядерний шантаж вщух. А ось останнім часом він знову загострився”, — розповів Піонтковський.

Експерт зазначив, що Байден більше схильний до другого варіанту реагування на ядерний шантаж з боку Росії.

“Моє глибоке переконання, що за цією реплікою Байдена нічого в практичній площині не зміниться, і ставлення до цього шантажу залишається таким самим, яким воно було сформульоване в жовтні 2022 року, а не таким, яким воно було протягом попередніх 15 років”, — резюмував він.

Читайте також: Повне домінування Путіна над Лукашенком — білоруські експерти та політики про переміщення російської ядерної зброї

Прямий ефір