Для ЗАЕС критичний ризик втрати енергопостачання, — експерт з атомної енергетики про ситуацію після підриву ГЕС

Запорізька АЕС. Фото: gur.gov.ua

Перепад води у великому ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що стався внаслідок підриву Каховської ГЕС, для роботи станції не критичний. Основна загроза для ЗАЕС пов’язана або з втратою електропостачання, або з намірами чи випадковими діями російських військових, які перебувають на майданчику. Про це сьогодні, 18 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив професор, експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський.

“Набагато критичнішим є ризик втрати енергопостачання Запорізької АЕС. Щодо водосховища, то активне його використання відбувається під час роботи реакторів на потужності, коли температура водосховища більша за довкілля, і як наслідок йде прискорене випаровування. За відсутності такої температури, за її рівності з температурою довкілля, зрозуміло, випаровування падає і тому поповнювати таке водосховище потрібно набагато менше. Взагалі поповнення самого ставка-охолоджувача можливе не тільки з Каховського водосховища, але з артезіанських джерел, або з Каховського водосховища тимчасовими трубопроводами”, — пояснив він.

За словами експерта, станом на зараз ситуація на ЗАЕС безпечна.

Також Литвинський прокоментував заяву генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, що за висновками експертів Агенства, їм потрібен ширший доступ до території ЗАЕС для перевірки, їм недостатньо інформації, щоб визначити істотну розбіжність в даних щодо рівня води на підірваній Каховській дамбі, яка використовується для охолодження реакторів станції.

“Загрози для Запорізької станції в сьогоднішньому стані Каховського водосховища немає. Набагато критичніші ризики втрати енергопостачання. У цьому випадку дійсно охолодження енергоблоків може бути втрачено, або переведено в охолодження шляхом аварійних дизель-генераторів, де запаси палива обмежені. Доки ситуація зберігається нинішня, доки нічого не відбувається на енергоблоках, основна загроза пов’язана з присутністю військових ЗС РФ на майданчику з постійним психологічним пресингом на працівників станції і з непередбачуваною їхньою поведінкою на самих енергоблоках”, — сказав професор.

Щодо ризиків, пов’язаних із втратою електропостачання, то, як зазначив експерт, немає такого поняття як критичний мінімум.

“Або є зовнішнє енергопостачання, або єдину лінію, що залишилася, пошкоджено, і зовнішнього енергопостачання немає. Обстріли, які проводилися по лінії електропередач, створюють кризову ситуацію, яка неодноразово повторювалася, коли змушені компенсувати увімкненням аварійних дизель-генераторів”, — каже Литвинський.

Він наголосив, що підрив Каховської ГЕС на стан ЗАЕС не впливає ніяк, оскільки технологічно Запорізька атомна станція та Каховське водосховище розв’язані.

“Запорізька АЕС та її третій контур охолодження — басейн-охолоджувач, що розташований поруч зі станцією, ізольований від Каховського водосховища. За необхідності басейн-охолоджувач може здійснювати доводозабір і скидання води в Каховське водосховище. Однак при зупинених реакторах (від вересня минулого року) на сьогодні злив Каховського водосховища не впливає на стан ЗАЕС”, — резюмував Людвіг Литвинський.

Читайте також: Росія хоче підірвати ЗАЕС, щоб змусити до переговорів на своїх умовах, — Зеленський

Нагадаємо, раніше Литвинський заявив, що катастрофа на Каховській гідроелектростанції (ГЕС) ніяк не впливає на обстановку на Запорізькій АЕС. Технічно ЗАЕС розв’язана з Каховським водосховищем, крім того, протягом шести місяців енергоблоки станції зупинено.

Прямий ефір