Підтримка спрощеної процедури вступу України до НАТО зростає — позиції союзників (ВІДЕО)

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві. Фото: president.gov.ua

Україна — на порозі в НАТО. Ще ніколи країна не була так близько до членства як зараз. Підтримка всередині Альянсу зростає з кожним днем. Про це свідчить пропозиція Єнса Столтенберга до союзників погодитися з тим, що Україна може вступити до НАТО одразу після війни без виконання плану дій щодо членства (ПДЧ). Як зазначає видання Politico, таке рішення підтримує дедалі більше держав Північноатлантичного альянсу, повідомляє FREEДОМ.

Зокрема, лояльнішою на користь Києва стала позиція Німеччини.

“З’являється дедалі більше ознак того, що всі зможуть погодитись на спрощений вступ України. Я був би відкритий для цього. Є чіткі заяви НАТО про те, що майбутнє України — у НАТО. Але всі учасники повністю усвідомлюють, що прийняти країну, яка перебуває у стані війни, просто неможливо. Зараз ми маємо зосередитися на тому, щоб Україна змогла виграти цю війну та витіснити російські війська з країни”, — заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Своєю чергою, президент США Джо Байден виступає проти того, щоб спростити вимоги для України на шляху до членства в НАТО. Водночас американський лідер визнав, що українська армія вже зараз відповідає стандартам країн Альянсу. Однак поки що є сумніви щодо системи безпеки України. При цьому Байден зазначив, що розв’язати це питання Київ у змозі.

“Я думаю, що Україна зробила все, що стосується демонстрації здатності до військової координації, але є питання: чи безпечна їхня система, чи не корумпована вона? Чи відповідає вона всім стандартам, яким відповідає будь-яка інша країна НАТО? Я вважаю, що так буде. Я думаю, що Україна зможе”, — заявив президент США Джо Байден.

Київ очікує, що на саміті НАТО у Вільнюсі буде внесено ясність у питання про входження країни до складу Альянсу. Оскільки саме Україна, як наголосили у Міноборони, зараз захищає “демократичну, цивілізовану Європу від варварської Росії”. На важливості рішення про прийняття України до Альянсу наголошують і в українському МЗС. Глава зовнішньополітичного відомства заявив про посилену підготовку до майбутнього саміту.

“Поговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і подякував йому за зусилля, спрямовані на те, щоб Вільнюський саміт був успішним для Альянсу та України. Я також наголосив на важливості зробити крок до членства України, зокрема відмовившись від плану дій щодо членства України. Настав час узгодити рішення НАТО з новою реальністю”, — зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter.

Як повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, вже 20 країн-членів НАТО підтримали вступ України до Альянсу. Для приєднання до блоку необхідна згода 31 країни-учасниці.

Цього тижня Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою вступу України до НАТО. За аналогічний документ проголосував і сейм Польщі. Свою згоду формалізувала також Канада. Під час візиту прем’єр-міністра цієї держави Джастіна Трюдо до Києва було підписано спільну декларацію, в якій ішлося про те, що Канада підтримає заявку України на вступ, щойно дозволять умови.

“Спільна декларація чітко фіксує підтримку канадською стороною набуття Україною членства в НАТО, щойно дозволять умови. Це найсильніше формулювання серед усіх країн G7, які є членами Альянсу. Канада також підтримує створення Ради Україна — НАТО замість відповідної комісії, і це перша подібна публічна підтримка нового механізму взаємодії України з Альянсом… Черговий практичний крок на євроатлантичному шляху, черговий потужний голос на підтримку України та черговий етап підготовки до результативного проведення Вільнюського саміту НАТО у липні”, — прокоментував заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква у Facebook.

Одинадцять країн-членів НАТО свою протекцію Україні ще не надали, але до саміту у Вільнюсі можуть змінити думку та дати “зелене світло” на вступ країни до блоку. Адже, за словами генсека Альянсу, всі союзники згодні з тим, що двері НАТО залишаються відчиненими.

Читайте також: Україна і НАТО мають чітко визначити поняття “закінчення війни” — від цього залежить швидкість інтеграції країни до Альянсу, — Антонюк

Раніше заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України Єгор Чернєв заявив, що від саміту НАТО у Вільнюсі Київ чекає на більш конкретну позицію щодо членства в Альянсі. Жодні напівзаходи не замінять запрошення України стати членом НАТО після закінчення війни з Російською Федерацією.

Читайте також: Як створення Ради Україна — НАТО вплине на рух країни до Альянсу, пояснив Резніков

Прямий ефір