Україна і НАТО мають чітко визначити поняття “закінчення війни” — від цього залежить швидкість інтеграції країни до Альянсу, — Антонюк

Прапори України та НАТО. Фото: pixabay.com

Коли йдеться про вступ України до Північноатлантичного альянсу після завершення війни — важливо чітко визначити й сформулювати це поняття, щоб не було розбіжностей. Адже поки що РФ веде війну під вивіскою “спеціальна військова операція”. І щоб перешкоджати вступу України до НАТО, може офіційно оголосити війну. Таку думку озвучив політичний консультант, військовослужбовець ЗСУ Олександр Антонюк в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 18 червня.

“Мені не зовсім зрозуміла теза, коли говорять про завершення війни та вступ України до НАТО. Якщо ми говоримо про завершення бойових дій на території України, тоді це вже чіткий сигнал. Тому що “закінчення війни” — поняття розмите”, — зазначив Антонюк.

Він нагадав, що, згідно зі своєю інтерпретацією, Росія ще не оголосила війну офіційно, і досі називає її “спеціальна військова операція”. 

“Війну вони можуть оголосити нам у будь-який момент. Щоб навмисно не допустити Україну в НАТО. І це, мені здається, у певному сенсі потрібно сприймати як підказку. Я включаю логіку того ж Путіна. Подумаймо, як би мислили в Кремлі, коли ви чуєте, умовно, що ось коли закінчиться війна, тоді Україна вступить до НАТО. У Росії думають, мені здається, — тоді війна не закінчиться ніколи”, — сказав гість ефіру.

Він пояснив: є ризик того, що навіть у разі виходу України на свої міжнародно визнані кордони 1991-го року, РФ не припинить обстріли, наприклад, прикордонних регіонів. 

“Тому поняття “закінчення війни” — якраз теза, яку сьогодні потрібно активно опрацьовувати. Це, мені здається, головна мишоловка, яка умовно нас може затримати на шляху до НАТО не на один десяток років. Це головний слизький камінь, про який ми повинні чітко говорити. Називати речі своїми іменами”, — акцентував експерт. 

Антонюк вважає, що Україна має надати кілька своїх варіантів того, як саме вона може вступити в блок.

“І тут два головні моменти: перший — чи буде консенсус серед усіх членів Альянсу. І другий момент — чи готові будуть, у разі чого, країни НАТО, особливо Сполучені Штати Америки та Британія, до такої реальності, коли, можливо, доведеться зіткнутися з іншою ядерною державою. Вступити в протистояння. Тут головна і ключова теза. Все інше — просто-таки політичні дискусії та інформаційний шум, не більше”, — резюмував Антонюк.

Читайте також: Як створення Ради Україна — НАТО вплине на рух країни до Альянсу, пояснив Резніков

Раніше заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України Єгор Чернєв заявив, що від саміту НАТО у Вільнюсі Київ чекає на більш конкретну позицію щодо членства в Альянсі. Жодні напівзаходи не замінять запрошення України стати членом НАТО після закінчення війни з Російською Федерацією.

Прямий ефір