Вашингтон активізував зусилля зі зміцнення альянсів в Азії — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Радник адміністрації президента США Джо Байдена Джейк Салліван проводить переговори з колегами з Японії, Філіппін і Південної Кореї. У Білому домі повідомили, що на зустрічі в Токіо обговорюють можливості поглиблення співпраці з деяких регіональних і глобальних питань, інформує FREEДОМ.

На початку травня прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда відвідав Південну Корею. Це перший офіційний візит японського лідера за останні 12 років. Відносини Токіо і Сеула традиційно вважалися складними після японської окупації Кореї в першій половині XX століття, тому зустріч у травні експерти називають “історичним примиренням”. 

“Насправді, між Японією та Південною Кореєю справді ми бачимо зближення, насамперед у сфері безпеки. По-перше, обидві країни є безпековими партнерами США, у Південній Кореї та в Японії перебуває контингент США, який там релокується ще з часу закінчення Другої світової війни. А найголовніша загроза для обох країн — це, перш за все, Північна Корея, яка у 2022 році провела рекордну кількість ракет, ракетних випробувань і продовжує розширювати свою ядерну програму”, — розповіла експертка з питань Східної Азії Наталя Бутирська.

У квітні Південна Корея, Японія і США провели спільні військові навчання в Японському морі, а на початку червня країни уклали угоду про обмін інформацією про ракетні запуски Північної Кореї в режимі реального часу. 

Сполучною ланкою в трикутнику Вашингтон — Сеул — Токіо є саме Штати. Для США тристоронній союз може стати однією з опор безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні на тлі збільшення впливу Китаю.

“Китай довго вважав Південну Корею найслабшою ланкою американських альянсів в Азії через її внутрішні розбіжності щодо північнокорейського питання та історичні проблеми з Японією. Але зараз він бачить, як Сеул дедалі більше віддаляється від Пекіна і зближується з Токіо і Вашингтоном. З точки зору Китаю проблема починає виходити з-під контролю”, — зазначив аналітик з питань національної безпеки Корейського науково-дослідного інституту Чжеву Чу.

Втрата контролю над Сеулом для Пекіна загрожує значними політичними та економічними наслідками. США ведуть політику стримування Китаю і вже закривають на території КНР свої інноваційні підприємства, які виробляють напівпровідники та інші важливі товари. Тому, у разі зближення Кореї та Штатів, Китай боїться втратити вигідний бізнес. 

“Китай боїться загалом того, що Південна Корея починає ще більш активно розвиватися за рахунок партнерства з такими сильними країнами як Японія і Сполучені Штати, боїться того, що вже повертається американська ядерна зброя до півострова, боїться того, що південнокорейські компанії почнуть масове виведення, власне, своїх підприємств, закриття своїх заводів на території КНР”, — пояснив президент ГО “Ліберально-демократична ліга України” Артур Харитонов.

Розширення впливу Сполучених Штатів в Індо-Тихоокеанському регіоні невигідне Китаю і в разі потенційної агресії проти Тайваню. 

“У разі китайського вторгнення на Тайвань, будуть відразу зачеплені території Японії. І як Японія, так і Америка будуть змушені вступити у війну за Тайвань. У такому разі очевидно, що неучасть Південної Кореї в цій війні стає неможливою, тому що на території Південної Кореї історично розташовані американські військові бази. Але те, що формується певний альянс Америка – Японія – Південна Корея, і Південна Корея з Японією починають більше між собою взаємодіяти, це, звичайно, зменшує шанси того, що Китай почне вторгнення найближчим часом”, — наголосив Харитонов.

Пекін, який не припинив співпрацю з Москвою, став для Токіо і Сеула ненадійним і навіть небезпечним партнером. Зміцнення взаємовідносин Сполучених Штатів із країнами Індо-Тихоокеанського регіону вигідне й Україні. Під впливом США вони можуть піти на збільшення обсягів допомоги Києву.

Читайте також: Відлига чи прорив: США і Китай говорять про необхідність стабілізувати відносини (ВІДЕО)

Прямий ефір