Реєстр збитків України від агресії РФ: експерт пояснив, чому важлива систематизація

Ілюстративне фото: pixabay.com

Створення реєстру збитків України від агресії Російської Федерації — безпрецедентний крок, який прискорить і полегшить процес виплат майбутніх репарацій. Про це сьогодні, 15 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Реєстр прискорить збір інформації про конкретні завдані збитки, якоюсь мірою він зможе створити алгоритм обліку цих збитків, і зробити цей алгоритм доступним для європейської юрисдикції. Тобто, щоб визнати ці збитки — інформації, яку збирає подібна структура, має вистачити”, — сказав він.

При цьому, експерт поділився сумнівами щодо того, що відшкодування Україні коштів буде швидким процесом.

“Усе впирається в джерело. Наприклад, ми з вами чітко визначили обсяг завданих збитків. Ці збитки визнані європейцями, Євросоюзом. Питання про джерела погашення — активи Центробанку Російської Федерації, активи російських олігархів. Це ті активи, які розшукуються. Загальна сума того, що знайдено, менша за те, що було задекларовано на самому початку”, — зазначив він.

Зі свого боку активи Центробанку РФ сьогодні захищені імунітетом, каже спікер.

“Для того, щоб не просто заморозити, а поміняти власника цього активу, необхідне рішення судів. В іншому разі, на жаль, імунітет знято не буде. Тому необхідно розуміти, що створення подібного реєстру максимально прискорить і полегшить винесення відповідних рішень судових органів Євросоюзу щодо фактичного обсягу завданих збитків”, — пояснив Пендзин.

Також експерт звернув увагу на те, що нині звучать різні варіації сум щодо майбутніх відшкодувань Україні.

“Я бачив цифри близько 140 млрд дол., які озвучувалися, зокрема й Київською школою економіки. Я чув цифру 350 млрд. Коли українська делегація була в Лугано, називалася цифра 750 млрд дол. Кожну цифру потрібно буде доводити, кожен цент можливих відшкодувань необхідно буде документально підтвердити. Тому в цій ситуації значення реєстру, який на сьогоднішній момент створено, воно безпрецедентне, це дуже важливий крок”, — підсумував Олег Пендзин.

Читайте також: Теракт на Каховській ГЕС, політична смерть ООН, шлях України в ЄС і НАТО: велике інтерв’ю з радником голови ОПУ Михайлом Подоляком

Нагадаємо, 16 травня у рамках саміту Ради Європи в Рейк’явіку був створений міжнародний реєстр збитків, завданих Україні під час війни. Він має на меті притягнути РФ до відповідальності і допомогти з відновленням України.

Прямий ефір