Теракт на Каховській ГЕС призвів до екоциду та дефіциту води для низки областей України — подробиці (ВІДЕО)

Дамба Каховської ГЕС після підриву. Скріншот: Telegram

Найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі за останні десятиліття назвав підрив Каховської ГЕС президент України Володимир Зеленський. Терористичний акт російських окупантів має всі ознаки екоциду, кажуть екологи. Йдеться про знищення рослинного та тваринного світу, отруєння атмосфери, води та ґрунтів, повідомляє FREEДОМ.

“Якщо дуже-дуже спростити юридичне розуміння екоциду і сказати простою мовою — це знищення всього живого на якійсь території. Масове знищення тваринного і рослинного світу. За кілька годин після того, як дамбу підірвали, у всій долині Дніпра все живе було знищено. Звичайно, залишилися дерева, частина рослин змогла зберегтися, але всі наземні тварини, всі пташенята…”, — сказав керівник громадської організації “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк.

За попередніми оцінками, затоплено близько 612 кв. км територій. За фактом, знищено все, що було на землі та у воді, кажуть експерти. Понад 19 видів червонокнижних рослин, десятки видів водно-болотних птахів, захищених Бернською конвенцією, назавжди зникнуть із цих місць. Завдано шкоди і найбільшій пустелі в Європі — Олешківським піскам. Через підняття рівня води в ґрунті там не зможуть рости унікальні берези дніпровські.

“Завдано величезної, небувалої шкоди для всіх природозаповідних територій, які розташовані нижче дамби Каховської гідростанції. Там близько 48 природоохоронних об’єктів, зокрема Чорноморський біосферний заповідник. І все це сьогодні перебуває під загрозою доцільності подальшого існування”, — вважає професор кафедри екології Національного університету “Києво-Могилянська академія” Євген Хлобистов.

“Це нижній Дніпровський національний парк, він повністю був затоплений протягом кількох годин після підриву. Там найбільші колонії водно-болотних птахів у регіоні, вони всі туди летять, тому що це величезні плавні. Усі ссавці, звісно, теж, усі наземні. Річ у тім, що стрімкий потік води товщиною 2-3 метри, звісно, він не може ніяк зберегти жодних тварин на землі”, — сказав Василюк.

Позначиться підрив Каховської ГЕС і на Чорному морі.

“Вода вже з колишнього водосховища, тепер уже можна стверджувати, вона стікає в це річище, і стікаючи вона забирає з собою мул. І цей мул десятиліттями накопичував усі відходи із Запоріжжя, які потрапляли у воду. І ось цей мул з купою важких металів та інших невідомих нам за складом хімічних речовин, це все витекло в море. І морські течії все це тягнуть під Румунію і Болгарію”, — наголосив Василюк.

І такою, як раніше, ця земля більше ніколи не буде, кажуть фахівці. Після спаду води залишаться заболочені території, а ділянка нижче дамби стане токсичною.

Інша нагальна проблема — мінна небезпека.

“Ми не знаємо рівень замінування, який за фактом там зараз є. Скільки російських снарядів, мін, чого ще там залишилося і залишиться, коли рівень води спаде, коли ми деокупуємо ці території. І можливо, ми матимемо ситуацію, коли розмінування певних територій коштуватиме набагато дорожче за господарське їхнє використання надалі”, — зазначив Хлобистов.

В ООН уже прогнозують глобальне подорожчання продуктів харчування через підрив російською армією Каховської ГЕС. Овочі, баштанні культури, зерно — усе це вирощували фермери на зрошуваних територіях півдня України.

“Через неможливість постачати воду для зрошення товаропостачальникам фактично займатися сільським господарством буде дуже важко. Не говоримо, що неможливо, але буде дуже важко. Тому що в довоєнний період часу понад 500 гектарів землі перебувало на зрошенні. Воду туди постачали з Південно-Кримського каналу і Каховського магістрального каналу. А це частина — 94% Херсонської, 70% Запорізької та близько 30% Дніпропетровської областей”, — заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

У компанії “Укргідроенерго” зазначили, що в найближчій перспективі дефіцит водопостачання відчують жителі чотирьох областей України.

“Про енергетику і про станції. Наслідки, ми вже розуміємо, будуть для нас як в енергетиці, так і по самій станції. Ми втратимо 1,5-2 млрд кВт/годин регулюючих потужностей тільки за рахунок того, що немає станції. І ми будемо втрачати. “ДніпроГЕС” працюватиме з обмеженнями, тому що немає нижнього підпору рівня води. І сьогодні ми теж втрачаємо, тому що не відпрацьовуємо воду, тримаємо її, враховуючи те, що йде підтоплення Херсонської області”, — сказав генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота.

Українська влада наголошує, що реальні наслідки катастрофи можна буде оцінити тільки після того, як вода зійде і тимчасово окуповані російською армією території будуть звільнені. Представники Міжнародного кримінального суду в Гаазі почали розслідування російського теракту на Каховській ГЕС.

Читайте також: “Воєнний злочин Росії”: Європарламент засудив підрив Каховської ГЕС

Нагадаємо, як заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, російський президент Володимир Путін під час виступу перед так званими військкорами 13 червня зізнався у безпосередній участі у злочині на Каховській ГЕС. Наказ щодо операції такого рівня віддається з самого верху верховним головнокомандувачем, яким Путін і є.

Прямий ефір