Почалася гонка ядерного озброєння — розбір дипломата

Руслан Осипенко. Скріншот: uatv.ua

Росія зламала всі міжнародні домовленості, зокрема щодо ядерної зброї. Про це сьогодні, 13 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат і експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Він нагадав, що ключовим у системі міжнародних договорів був договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

“Його головне правило, що ядерні держави не нападають на неядерні. У разі нападу ядерної держави на неядерну члени Ради безпеки ООН, які володіють ядерною зброєю, відповідно до статуту, повинні стати на захист цієї держави. Це резолюція ООН, яка додавалася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідні заяви були зроблені Радянським Союзом, Сполученими Штатами та Великою Британією, пізніше долучилися до договору Китай і Франція. Була система договорів, усі розуміли, як це працює”, — уточнив Осипенко.

Дипломат зауважив, що після 1991 року, коли Україна передала свій арсенал Росії для того, щоб нібито дотримуватися договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

“За спільним рішенням Сполучених Штатів і нової Росії було ухвалено рішення, що в колишніх республіках не повинно бути ядерної зброї. Ми віддали все РФ, зокрема крилаті ракети, якими тепер нас бомбить Росія. Ми передали 600 ракет, які були призначені, зокрема, для завдання ядерного удару”, — заявив він.

Осипенко звернув увагу, що члени Ради безпеки ООН не виконали резолюцію, не прийшли Україні на допомогу і не стримали напад ядерної держави на неядерну.

“У результаті всі зрозуміли, що діятиме право сили, а не сила права, і зараз усі будуть озброюватися. Уже почалася гонка озброєння. Найгірше, що країни, які не можуть собі дозволити розробку ядерної зброї, намагатимуться завести іншу зброю масового ураження, наприклад, хімічною, або ж “брудними” бомбами, які, на їхню думку, зможуть їх захистити. Цей процес може стати неконтрольованим”, — вважає дипломат.

Він вважає, що США повинні взяти ситуацію під контроль.

“Насамперед мають домовитися США і Китай, як вони діятимуть у нинішніх умовах підвищених ризиків, ескалації, можливих воєн на різних континентах. Необхідно договір про нерозповсюдження ядерної зброї перепідписати”, — висловив думку Осипенко.

Читайте також: Чому Росія боїться ядерного потенціалу НАТО, пояснив аналітик

Нагадаємо, доктор фізико-математичних наук, експерт з питань атомної енергетики Людвіг Литвинський висловив думку, що застосування ядерної зброї не принесе жодної користі країні, яка її застосує.

Прямий ефір