Крім F-16 Україна може отримати ще п’ять видів бойових літаків за підсумками “Рамштайну” — прогноз

Ігор Романенко. Скріншот: uatv.ua

Україні, крім F-16, можуть поставити ще п’ять видів бойових літаків. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ (2006-2010), генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, коментуючи майбутнє засідання у форматі “Рамштайн”.

За його словами, якщо ґрунтуватися тільки на F-16, передача літаків може відбуватися довше.

“Уже зараз нам треба якомога більше авіації, тому розглядається, наприклад, морський штурмовик F-18, який має більш потужне шасі, більше озброєння, ніж F-16, два двигуни. Його може надати Австралія, ще 2014 року його пропонувала Канада. Крім того, уже погодилися з підготовкою розгляду шведських Gripen. Це досить легкий і простий літак, який пристосований до дії й над морем, і суходолом, невибагливий до аеродромного забезпечення. У Західній Європі вивчають питання щодо Typhoon, Tornado і Mirage”, — повідомив Романенко.

Він зауважив, що ведеться детальна робота щодо постачання авіації.

“Союзники наші розуміють, що такий наступ, який у нас здійснюється, має проводитися з урахуванням переваги в небі, якої у нас на поточний момент немає”, — сказав експерт.

Також Романенко вважає, що на “Рамштайні” розглядатимуть питання щодо ремонту та заміни військової техніки.

“Ми бачимо, що внаслідок бойових дій техніка отримує пошкодження. Такі хаби з ремонту, найімовірніше, будуть облаштовані разом із союзними державами”, — додав він.

Крім того, на думку колишнього заступника начальника Генштабу, США можуть передати балістичні ракети ATACMS, зараз у Конгресі тривають обговорення цього питання.

Читайте також: На прийдешньому “Рамштайні” необхідно мало не руба ставити питання про ATACMS, — Романенко

Нагадаємо, зустріч глав Міноборони країн-союзників у форматі “Рамштайн”, де обговорюється надання Україні військової допомоги, відбудеться 15 червня.

Прямий ефір