У Росії стрімко зростає кількість політв’язнів: нові факти репресій Путіна

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

За останнє десятиліття людей, які відбувають терміни за політичними статтями, у РФ побільшало щонайменше в 10 разів. У списках російських політв’язнів — 553 особи. Це можна порівняти зі статистикою пізнього СРСР, заявили в Правозахисному центрі “Меморіал”, інформує FREEДОМ.

Москвича Михайла Симонова, якому 63 роки, засудженого до семи років колонії, етапували із СІЗО у невідомому напрямку, повідомляють правозахисники.

“Тимірязівський районний суд Москви 30 березня визнав Симонова винним у поширенні “фейків” про російських військових за мотивами політичної ненависті через два коментарі у “ВКонтакті” про війну в Україні”, — йдеться у публікації видання “ОВД-Инфо”.

Російську політичну активістку Олену Крилову, яку затримали у Бішкеку минулого тижня, відправили до СІЗО до 4 липня. Про це повідомили у пресслужбі суду. Крилова — колишня прессекретарка російського руху “За права людини”. Вона учасниця руху “Лівий опір”, який у Росії визнали екстремістським. Активісти виходили на антивоєнні акції та мітинги. Тепер їхнього арешту та екстрадиції вимагає Росія.

У червні у Киргизстані затримали трьох російських політемігрантів.

Українського художника Богдана Зізу, якого засудили до 15 років позбавлення волі за те, що він облив синьо-жовтою фарбою мерію Євпаторії, мають намір перевести до карцеру. Так українця карають за оголошене голодування.

“Я оголошую голодування з вимогою позбавити мене громадянства РФ, а також звільнити всіх українських політичних в’язнів. Якщо зі мною щось трапиться в ув’язненні, я хочу, щоб суспільство знало, що це лише тому, що я українець, який виступив проти війни у своїй країні. А якщо це й останнє моє слово, то лише російською мовою. Це останні мої слова, сказані російською мовою публічно в цій країні, поки що тут такий режим”, — сказав митець в останньому слові на суді.

За даними “ОВД-Инфо”, з 24 лютого до 31 січня 2022 року в Росії з політичних мотивів затримали 19 тисяч громадян. У виданні нарахували щонайменше 370 кримінальних справ за антивоєнні висловлювання та виступи. За цей час російський суд виніс 11 вироків за “держзраду”. Найбільші терміни отримали політики Ілля Яшин — 8,5 років та Володимир Кара-Мурза — 25 років. Найпопулярніша стаття, за якою притягують громадян РФ до відповідальності, — “дискредитація” російської армії.

Путінський режим тримається виключно за рахунок страху та репресій, вважають соціологи.

“Ми спостерігаємо разючі зміни в державі, перетворення її на жорстокий та агресивний тоталітарний режим. Це абсолютно новий (за останні 30 років) стан. Сам по собі цей режим є досить стійким завдяки давно небаченим репресіям проти опозиції, населення і, зазначу, власне путінського оточення, що теж треба брати до уваги. Тут як у мафії: увійти до неї можна, а вийти — ні. Діють справді дуже жорсткі заходи для утримання послуху всіх і вся”, — розповів Лев Гудков, науковий керівник “Левада-Центру” в інтерв’ю виданню “Голос Америки”.

І поки що розраховувати на радикальні зміни в суспільних настроях не варто, упевнені соціологи. Страх репресій міцно утримує росіян від громадських виступів. Та й тих, хто досі підтримує розв’язану Путіним війну проти України, є чимало. Соціальне опитування, проведене проєктом “Можемо пояснити”, показало, що з 20 тисяч опитаних — 43% розповіли, що їхні близькі підтримують війну Росії проти України.

Читайте також: Репресії в РФ: за що можна отримати великий термін, і кого найчастіше звинувачують у держзраді (ВІДЕО)

Прямий ефір