Допомога Ірану Росії: як світ реагує на співпрацю Тегерана і Москви у військовій сфері (ВІДЕО)

Прапор Ірану. Фото: ukrinform.ua

Франція застерегла Іран через постачання безпілотників до Росії. Під час телефонної розмови президент Франції Еммануель Макрон закликав іранського лідера Ібрагіма Раїсі припинити постачати Росії ударні безпілотники. Про це повідомили в Єлисейському палаці. Розмова відбулася через день після того, як розвідка США встановила, що Іран надає Росії матеріали для будівництва заводу з виробництва безпілотників, повідомляє FREEДОМ.

Президент Франції Еммануель Макрон попередив іранського лідера Ібрагіма Раїсі про наслідки для економіки Ірану, якщо Тегеран продовжить постачати Росію безпілотниками. У 2022 році Україна вперше заявила про те, що Тегеран постачає в Росію дрони-камікадзе. Ця інформація з’явилася після того, як Збройним силам України вдалося збити перші БПлА іранського виробництва.

“Я вважаю, що Іран робить величезну помилку, вступаючи в союз із Росією. Але схоже, що у них немає іншого вибору. У нас там є наше посольство, де ми досі підтримуємо контакти. Вони все заперечують, і це стосується, зокрема, безпілотників. Ми дамо їм зрозуміти, що вони обрали не той бік”, — заявив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

Москва і Тегеран все ще заперечують інформацію про постачання іранських безпілотників. При цьому Білий дім неодноразово підтверджував інформацію про їхню співпрацю. Згідно з новими розвідданими США, Кремль у травні попросив Іран збільшити поставки ударних безпілотників. Крім того, Росія отримує від Ірану матеріали, необхідні для будівництва заводу з виробництва БПлА в Росії. Білий дім опублікував супутникові знімки промислового об’єкта за кілька кілометрів від Москви. Натомість Тегеран розраховує отримати від Москви військове обладнання на мільярди доларів. Це винищувачі Су-35, бойові вертольоти, радари та навчально-бойові літаки.

“Це повномасштабне оборонне партнерство, яке шкодить Україні, сусідам Ірану та міжнародній спільноті. Ми продовжуємо використовувати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти для викриття та припинення цієї діяльності, зокрема шляхом інформування громадськості, і ми готові зробити більше”, — повідомив в інтерв’ю “Голосу Америки” радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

США, Велика Британія та Євросоюз встановили правила для комерційних операцій, які мають зупинити потік компонентів для виробництва ударних безпілотників. Крім того, на початку червня низка американських відомств попередила свої компанії про обережність під час продажу компонентів для безпілотників. Зокрема, у документі йдеться про те, що Іран використовує таємні закордонні закупівельні мережі для отримання іноземних деталей для своїх дронів. Зокрема й технології американського виробництва.

“За постачання компонентів до Ірану або проведення фінансових операцій через американські банки, навіть якщо вони перебувають за межами США, передбачені жорсткі санкції — аж до кримінального переслідування. Документ також ґрунтується на протесті, поданому США, Великою Британією та Францією торік через Раду Безпеки ООН, що засуджує ці продажі”, — йдеться в рекомендаціях Міністерств юстиції, торгівлі, казначейства та державного департаменту США.

Також Міністерство юстиції США найняло 25 нових прокурорів для ведення справ, пов’язаних із контролем американського експорту та ухиленням від санкцій. За словами Джона Кірбі, це допоможе американському уряду і підприємствам вжити заходів, щоб не допустити ненавмисного сприяння іранській програмі безпілотників.

Читайте також: Іран обрав стратегію активної військової допомоги Росії — це загроза глобальній безпеці — оцінка Маломужа

Нагадаємо, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак висловив думку, що Росія може натомість боєприпасів і ударних безпілотників постачати Ірану озброєння.

Прямий ефір