Це елемент протистояння агресивній політиці геноциду, — Ференс про приєднання 32 країн до позову України в ООН проти РФ

Ілюстративне фото: pixabay.com

Приєднання 32 країн до позову України в Міжнародному суді ООН проти Російської Федерації щодо конвенції про геноцид — це вже елемент протистояння геноцидальній політиці Москви. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, засновник “СД Платформи” Богдан Ференс.

“Навіть якщо ми, наприклад, не можемо в короткостроковій або середньостроковій перспективі тих, проти кого буде винесено обвинувачення, фізично доставити, щоб процес і обвинувальний вирок реалізувався, це не означає, що впливу на цю державу не буде. Чому? Тому що формування коаліції навколо цього дуже складного і дуже важливого питання — це вже елемент протистояння агресивній геноцидальній політиці”, — сказав він.

Він додав, що Путіну та його найближчому оточенню має бути ухвалено вирок за злочином проти людяності, — безпосередньо тим, хто ініціював повномасштабну війну проти України.

“Що стосується безпосередньо формування списку країн, які з Україною разом готові займатися підготовкою, збиранням доказів і використанням процедур усередині міжнародних інституцій у контексті міжнародного суду ООН, — це доповнить силу винесеного рішення”, — зазначив він. 

Ференс звернув увагу на те, що процес притягнення Росії до відповідальності за геноцидальну політику проти України не буде швидким, нагадавши про суд над Руандою.

“Там теж багато років проходили процеси, які потім були логічно завершені і винесені вироки. Але потрібно розуміти контекст, на жаль, Росія з її невизнанням юрисдикції, з її поведінкою на міжнародній арені та з ядерним потенціалом, який інколи заважає деяким країнам, які послідовно просто слідкують за ситуацією, приєднуватися до таких коаліцій на підтримку України та її позовів у рамках Міжнародного суду ООН”, — підсумував Богдан Ференс.

Читайте також: Цілеспрямована політика геноциду проти українців — експерт назвав складнощі у притягненні РФ до відповідальності

Нагадаємо, 9 червня Міжнародний суд ООН дозволив 32 країнам світу приєднатися до позову України проти Росії про геноцид. Цей позов Україна подала 27 лютого 2022 року, через три дні після початку повномасштабного російського військового вторгнення.

Прямий ефір