Цілеспрямована політика геноциду проти українців — експерт назвав складнощі у притягненні РФ до відповідальності

Ілюстративне фото: ukrinform.ua


Найскладніше під час процесу притягнення Російської Федерації до відповідальності за фактом геноциду буде доведення геноцидального умислу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів доцент кафедри міжнародного права Київського національного університету ім. Т. Шевченка Захар Тропін.

“У випадку, коли ми говоримо про геноцид, складно довести такий елемент як геноцидальний умисел. Тобто, геноцид за своєю суттю — це такі злочини як убивства, нанесення тяжких тілесних або психологічних ушкоджень. Але головне — це геноцидальний умисел, що це все робиться з метою знищити расову, етнічну, релігійну або національну групу повністю або частково. І ось цю частину дуже важко довести”, — сказав він.

Він додав, що сьогодні Україна активно діє в частині притягнення до відповідальності Росії за її злочини за різними напрямками: і в Міжнародному суді ООН, і в Міжнародному кримінальному суді.

“І ось складність притягнення за геноцид добре продемонстрована, зокрема, в тому, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна і Львови-Бєлової за воєнним злочином за насильницькі переміщення дітей з України на територію Росії”, — зауважив спікер.

За словами Тропіна, доказів, які свідчать про цілеспрямовану геноцидну політику Росії проти України, — більш ніж достатньо. 

Крім того, у світовій історії є приклади коли і держави, і посадові особи були притягнуті до відповідальності за злочини проти людяності.

“Згадаймо Нюрнберг, тоді це називалося Голокост і в міжнародному праві ще не було такого поняття як геноцид. Трибунал по Руанді, в якому геноцид був один з таких основних злочинів, скоєних керівництвом Руанди. Також притягнення Міжнародним судом ООН до відповідальності Югославію за Сребриницю”, — підсумував Захар Тропін.

Читайте також: РФ скоїла злочин колосального масштабу і тепер сподівається відтермінувати свою відповідальність, — нардеп про підрив Каховської ГЕС

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН дозволив більш ніж 30 країнам світу приєднатися до позову України проти Росії про геноцид. Цей позов Україна подала 27 лютого 2022 року, через три дні після початку повномасштабного російського військового вторгнення.

Як повідомлялося, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Причиною є незаконна депортація дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Прямий ефір