Епідеміологічна катастрофа — найнебезпечніший наслідок теракту на Каховській ГЕС — думка експерта

Площа затоплення після підриву Каховської ГЕС. Ілюстрація: uatv.ua

Епідеміологічна ситуація в Україні може погіршиться через підрив дамби на Каховській гідроелектростанції (ГЕС), оскільки у воді, яка затопила величезну територію, може опинитися дуже велика кількість шкідливих і небезпечних для життя речовин. Крім цього, внаслідок теракту дуже постраждав аграрний сектор. Розв’язання цих проблем затягнеться на роки. Про це сьогодні, 9 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів професор кафедри екології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру Євген Хлобистов.

Найбільш згубні наслідки пов’язані з епідеміологічною ситуацією, оскільки у воду потрапило дуже багато небезпечних речовин.

“При такому катастрофічному розливі Дніпра вода потрапляє в комунальні та каналізаційні системи на територіях, де жили люди. Це приватний сектор, насамперед. Там знаходиться деяка кількість відходів, пов’язаних із сільським господарством і промисловістю, а також добрива. Тобто всі ті речі, які в жодному разі не повинні були потрапляти у воду. Ба більше, там ще затоплено та підтоплено автомобільні заправні станції (АЗС), тобто якась кількість бензину та дизельного пального може потрапити у воду. Це все тягне за собою величезну небезпеку — забруднення води на великій протяжності від нижньої течії Дніпра до Чорного моря. Потрібно дуже чітко стежити за епідеміологічною ситуацією, постійно моніторити якість води для того, щоб уникнути найгіршого. Мешканці, які сьогодні перебувають поблизу місця аварії, вони мають бути вкрай обережними з використанням води з колодязів”, — пояснив експерт.

Весь Чорноморський регіон зіткнувся з цілою низкою проблем, на вирішення яких підуть роки. Катастрофа зачепить і сусідні країни.

“Будуть дуже серйозні виклики та небезпеки для всього Чорноморського регіону. Це не тільки південь Херсонської області, це і прилеглі території. Можливо, це торкнеться наших чорноморських сусідів — Болгарії, Румунії та інших. Їм теж потрібно дуже уважно стежити за станом води у Чорному морі”, — зазначив Хлобистов.

Ґрунти після такого впливу води можуть змінити свою структуру і, найімовірніше, будуть забруднені, тому сільське господарство на цій ділянці в небезпеці.

“Протягом двох-трьох тижнів вода буде дуже повільно йти. Ми будемо бачити спочатку вологі території, потім вони будуть висихати. І після цього ми будемо бачити ґрунти, на яких навряд чи можна буде в найближчому майбутньому вести той вид сільського господарства, той вид рослинництва, який ми до цього проводили багато років. Нам доведеться кардинально переглянути й систему технічних рішень для використання цих територій, а можливо, якісь території ми втратимо назавжди для сільського господарства. Це пов’язано з тим, що структура ґрунту буде змінена після такого впливу на них. Ну і плюс до цього ми не знаємо, який об’єм забруднювальних речовин разом із водою осяде на цих ґрунтах. Не знаємо, що ми побачимо, коли вода зійде, тому що зараз у воді дуже багато знаходиться залишків продуктів життєдіяльності. Там є й скотомогильники, й кладовища, й різні інші небезпечні об’єкти”, — розповів експерт.

Україна втратить вагому частину врожаю через затоплення територій, частина аграрного сектора регіону може бути повністю виведена з експлуатації через підрив дамби Каховської ГЕС.

“Україна втратить якусь частину врожаю. Я сподіваюся, що це буде не катастрофічна втрата й що світовий ринок зерна не буде лихоманити через це. Але для України дуже серйозні збитки, пов’язані з тим, що для нас зерно — це основа нашого експортного потенціалу, особливо в умовах війни, коли наше промислове виробництво істотно скорочується внаслідок результатів військових дій. Останній рік Україна сподівається на аграрний сектор. І те, що зараз таким ось варварським терористичним актом величезна частина посівних площ виведена з обороту — потенційно величезна небезпека”, — резюмував експерт.

https://www.youtube.com/watch?v=P9XM-Ug11Do&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Масовий мор риби у Дніпропетровській області — ще один із наслідків підриву Каховської ГЕС (ВІДЕО)

Прямий ефір